In bijna alle landen is het aan het grootste deel van de bevolking duidelijk, dat menpicjk door de overheid bestolenwordt.  De meeste mensen beschouwen het als hun morele plicht, van de overheid terug te stelen wat men kan.

 Toch  blijft in diezelfde landen dezelfde kliek politici aan de macht. In dat opzicht bestaat er er dus geen verschil  met de Kim-dynastie in  Noord-Korea en Fidel op Cuba.

Het stelen vindt niet op kleine, maar op grote schaal plaats.

De Nederlander ziet meer dan 50 procent van  zijn inkomen door de overheid ontvreemd om er leuke  dingen mee te doen, die individueel niemand wenst, maar die door de massa geslikt worden en soms zelfs bewonderd en toegejuicht.

Die massa is zelfs bereid de gekozenen keer op keer te herkiezen.

In Amsterdam heb ik nog nooit iemand ontmoet die bij een vrijwillige keuze zou willen bijdragen aan bij voorbeeld:

01.
een verbouwinkje aan een museum ten bedrage van een paar honderd miljoen euro

02.
een metroproject dat  miljarden verslindt

03.
dure  recepties, gegeven ter gelegenheid van het afscheid van lokale dignitarissen

Hoe is het mogelijk, dat ondanks het feit dat iedereen er tegen is, dergelijke  zaken toch jaar in jaar uit opnieuw plaatsvinden en gecontinueerd worden, hoe groot de uiterst voorspelbare budgetoverschrijdingen ook mogen zijn en hoe transparant de  mate van belangenverstrengeling ook wordt?

Zij onder ons, die met de gift van het Geloof gezegend zijn, zullen het aan Zijn wil toeschrijven. Wie zijn verstand inschakelt, zal vermoedelijk tot andere conclusies komen.

Hugo van Reijen

10 REACTIES

 1. In Nederland framen ze je zelfs zodat ze je kinderen kunnen stelen !

 2. Het, heer van Reijen, is een wereldwijd verschijnsel. Op het moment dat een minister, of bijv. een wethouder “eerlijk” gaat
  vertellen wat de werkelijke eindprijs van een project zal worden,
  wordt het gehele project afgestemd. Dus dan maar een bedrag
  genoemd wat redelijk lijkt – en is eenmaal een aanvang gemaakt,
  dan kan men toch niet meer terug, althans men zal proberen de
  kostenoverschrijdingen pas bekend te maken, als er geen terugweg meer mogelijk is. Of ze anders in kleinere, min of meer
  aanvaardbare porties te verdelen.
  Voor de duidelijkheid: ik beschrijf hier wat gebeurt, hetgeen
  niet betekent dat ik het er mee eens ben.

  hugo van reijen [5] reageerde op deze reactie.
  hugo van reijen [5] reageerde op deze reactie.

 3. @ergo [3]:
  Ja, zo is het precies.
  Aan het begin van het traject wordt gelogen en iedereen weet het. Met percentages belasting die geheven worden gaat het ook zo.
  Hugo van Reijen

 4. @ergo [3]:
  Ja, zo is het precies.
  Aan het begin van het traject wordt gelogen en iedereen weet het. Met percentages belasting die geheven worden gaat het ook zo.
  Hugo van Reijen

 5. Quote:
  “Hoe is het mogelijk, dat ondanks het feit dat iedereen er tegen is, dergelijke zaken toch jaar in jaar uit opnieuw plaatsvinden en gecontinueerd worden, hoe groot de uiterst voorspelbare budgetoverschrijdingen ook mogen zijn en hoe transparant de mate van belangenverstrengeling ook wordt?”

  De cirkels van het collectivisme zorgen ervoor dat er geen andere ideeën tot de mensen doordringen. Zo lopen mensen rond van krant tot radio tot televisie tot propaganda tot politiek tot collectief gespeelde verontwaardiging over gefabriceerde problemen of simpelweg wat de eveneens daarin gevangen buren zeggen.

  Een gesloten cirkel die geen ander geluid laat horen. Van jongs af aan worden mensen afgericht om in deze cirkels rond te lopen. Doe mee en denk vooral niet na. Volg de ideeën die je worden aangereikt.

  Het is geen gevolg van kwade bedoelingen van een paar mensen, geen gevolg van een of meerdere samenzweringen maar een systeem wat mensen gebruikt om zichzelf in stand te houden. Vergelijk het met een virus of bacterie.

  Ook het collectivisme heeft zich over een groot aantal jaren verbeterd door selectie. De delen die niet succesvol waren stierven uit, de succesvolle aspecten planten zich voort.

  Vergeet alarmisme, vergeet samenzweringstheorieën, vergeet onbewezen logica die zich alleen kan handhaven door andere onbewezen logica te gebruiken.

  Naar mijn mening kunnen we alleen wat bereiken als we er in slagen een helder en duidelijk geluid te laten horen. De vraag is alleen: Hoe gaan we die brengen zodat de cirkels worden doorbroken?

Comments are closed.