In Amsterdam Oost is een horeca ondernemer in zee gegaan met het stadsdeel man-stranded-at-sea-with-umbrellaom een stadsstrand te ontwikkelen. In 2011 ging Bart Samsom vol goede moed aan de slag om dit jaar te eindigen bij de Amsterdamse ombudsman. Die heeft over zijn klachten en ervaringen een veelzeggend rapport geschreven: De gestrande ondernemer.

Samsom viel in die twee jaar ‘samenwerking’ van de ene verbazing in de andere en werd van het ene na het andere kastje naar de muur gestuurd. Nadat hij zijn geld in dit project gestoken had, kwam het stadsdeel met aanvullende eisen. Er moest een extra zandlaag komen en Samsom moest zelf vergunningen gaan regelen hoewel eerder afgesproken was dat dat geregeld was. Verhuur aan derden mocht opeens ook niet meer en in maart vorig jaar zat alles muurvast.

De ondernemer kreeg vervolgens een persbericht van het stadsdeel onder zijn neus geschoven waarin de oorzaak van het mislukte stadsstrand eenzijdig bij hem werd neergelegd. Samsom weigerde hiermee akkoord te gaan en zocht zijn heil bij de ombudsman. Die heeft stadsdeel Oost in het ongelijk gesteld en veroordeelt tot het betalen van 22.000 euro aan de ondernemer.  De deelraad komt binnen enkele weken hierop terug ‘of men het oordeel van de ombudsman zal volgen of niet’.

Een typisch voorbeeld van samenwerking tussen ondernemers en de overheid. Gedane afspraken blijken niet meer te gelden. De ene ambtenaar weet – bewust of onbewust – niet wat de ander doet of laat. Een bureaucratisch labyrint gevuld met onwetende, afwezige en tegenwerkende Minotaurusambtenaren. Het risico ligt volledig bij de ondernemer die, als het fout loopt, ook nog de volledige schuld in zijn schoenen geschoven krijgt.

Het valt nog te bezien of stadsdeel Oost zich schikt in de uitspraak van de ombudsman. Het is immers makkelijk procederen met belastinggeld en een welwillende rechter is ook snel gevonden. Wij wensen Bart Samsom in ieder geval veel sterkte.

7 REACTIES

 1. Hier schuilt een contradictie in…. SAMENWERKEN met een OVERHEID. Een overheid werkt niet samen. Een overheid werkt niet. Of nog erger in veel gevallen … Werkt tegen. Blijf zo ver mogelijk van overheden weg. Doe er zelfs geen zaken mee….

 2. Veel ambtenaren spelen maar wat in hun werkruimte en worden niet gehinderd door kennis.
  Als je deze mensen een koffietent zou laten exploiteren, zouden zij in een maand failliet zijn.
  hugo van reijen

 3. Die ondernemer heeft het helemaal verkeerd begrepen. Hij had er beter aan gedaan zijn standtent “MuzyQ aan Zee” te noemen, subsidie aan te vragen, en wat handgeld voor “ijsjes” storten (zie subsidie) op de Zwitserse bankrekening van Fatima Elatik. Dan was het vast wel op gang gekomen.

  Over Elatik gesproken, waarom worden burka’s nou niet gedragen door degene die het het beste staat?

 4. Ondernemer van likmevessie, iedereen die nog nadenkt weet dat overheden notoir onbetrouwbaar zijn. De enige manier om daar wat aan te verdienen is door alle afspraken vast te leggen en die te voorzien van een hele hoop kleine lettertjes en wurgclausules die zo klein dat ze op de zijkant van het papier staan.

  Beloofde vergunning ontbreekt ?
  Werkzaamheden opgeschort terwijl de gemeente doorbetaalt + schadevergoeding. Factuur te laat betaald ? Hatsee 10 % administratiekosten er bovenop.
  Zo moet je met overheden omgaan en zoniet dan creëren ze dat stadsstrand zelf maar.

  Philosoof G&R Eigenwijs. [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Marcel [5]:
  Dit alles vindt plaats omdat beambten niet hoofdelijk verantwoordelijk zijn, voor het werk dat zij doen of laten.
  Het meest erge dat ze kan overkomen is dat ze weg ge promoveert worden naar een goed verwarmt toilet.

  Wij de burgers moeten dit niet meer willen accepteren!!!

  En de politiek het nakijken geven door ze niet meer te kiezen!
  Er moeten gewoon zakelijke contracten worden af gesloten
  waar in onze verlangens m.b.t. uitvoering en doel vast liggen.
  Daar over kunnen wij dan kiezen,voor of tegen, het lijkt wel
  DEMOCRATIE ??
  En anders geen medewerking meer van de burgerij.

  En bij falen schade betalen, liefst uit eigen zak.

  Zo scheidt men kaf van het koren en kletst men om de oren!

  Moet je maar geen ambtenaar worden!
  En al helemaal niet als je er geen verstand van hebt.

 6. de overheid is een onbetrouwbare partner, blijf er zovermogelijk bij weg, een ambtenaar heeft geen geweten.
  Je kunt er gewoon geen afspraken mee maken achter je rug luizen ze je aan alle kanten er bij.

Comments are closed.