Nu we weer overspoeld zijn door oranje-manipulatie om de “eenheid, samenhang, solidariteit, vaderlandsliefde” en meer van dergelijke “idealen” te gehoorzamen, is het nuttig eens nuchter na te denken over WAT de overheid eigenlijk IS!

.

Duidelijker dan deze animatie van Larken Rose kan het bijna niet (met vergeving van wat taalfoutjes!)

Waarom slikken weldenkende rationele wezens dat alles?

4 REACTIES

 1. @BertG. [2]:

  De meesten zullen zeggen “Tja, wat doe je eraan..?”, en kijkt verder naar het koningsnieuws, luistert naar het koningslied, en heeft met zijn vlaggetje staan zwaaien naar Maxima die zo leuk lacht.

 2. Leve de koning, leve de koningin, hoera, hoera, hoera!

  Ik vind het koningshuis een van de Nederlandse culturele waarden. Een van de allergrootste, zo niet dé grootste. Ben je geen monarchie dan zit me met een democratie die dan als enige overblijft, alleen maar in een nóg progressiever aandoend land. Wat moet je nou met zo’n blaag die voor 4 jaar is gekozen, dat is toch geen visitekaartje? Moet je zeker zo’n Rutte of Merkel als uithangbordje hebben, wat een farce zou dat zijn! Echt 1000x meer PR als het een koningshuis is. Voordeel van een staatshoofd (als die niet gauw onder de tram loopt) is dat die naamsbekendheid zich decennialang kan opbouwen. Dat is echt iets van roots, iets stevig gewortelds. Ook het buitenland, niet alleen de meeste Nederlanders, kijkt er verlekkerd naar, en nu ook de Argentijnen. Prachtig toch?

  Ik zou me er niet in kunnen vinden als we dit zomaar terzijde zouden schuiven. Krijg het maar weer eens terug. Dat men abonnementsgeld betaald zou ik nog OK vinden, maar dan wel zonder het blad Vorsten erbij vanwege de prijs, liever geen grote package-deals maar iets op maat :-).

  Dat de constitutionele monarchie ondemocratisch is klopt niet, want deze is constitutioneel, en maakt dus onderdeel uit van de constitutie die ook ons staatsbestel regelt.

  Het is democratisch gekomen (1848), en kan ook democratisch worden afgeschaft. Zolang de democratie een koningshuis echter wel best vindt tijdens het algemeen kiesrecht van nu, en het bij een paar reaguurders blijft die er tegen zijn, dan gebeurt er ook niets. Om het af te schaffen moet je echt concreet een grondwetswijziging voorstellen en die maar aangenomen zien te krijgen. Het koningshuis zou echt heel impopulair zijn als die afschaffing via die weg ooit zou gebeuren. Zie ik nog niet zo gauw gebeuren, en daar is het gedrag van een vorst zelf ook nog een factor van belang in en dan zou de tijd er misschien wel rijp voor zijn maar nu zeer zeker niet.

Comments are closed.