avatar MMAPGisteren werd aangekondigd dat er een nieuw biljet van 5 euro komt. Nou, mooi hoor. Erger is, dat het biljet van 500 euro waarschijnlijk uit de handel genomen wordt. En waarom?

Omdat bejaarden en criminelen dit als “waarde-opslag” gebruiken, hetzij om in de oude sok te bewaren, hetzij om geld wit te wassen. Victor Constâncio van de ECB wil die discussie graag aan.

Wéér een signaal, dat de roverheid als de dood zo bang is voor contant geld. Contant geld is namelijk een heel anonieme manier om geld uit te geven; het staat niet in banksystemen vermeld als verschuiving van digitale bits en bytes. Dus de roverheid heeft dan geen controle op uw uitgaven (wat, waar, wanneer).

Velen zeggen dat zo’n € 500,- biljet toch nergens meer geaccepteerd wordt en helaas klopt dat: veel winkels hebben stockers op de deur dat zelfs biljetten vanaf € 100,- nominale waarde niet welkom zijn. In de praktijk (en eigen ervaring), wanneer je jouw boodschappen dan gewoon laat staan in de winkel, capituleren de winkeliers wel, hoor. Dan accepteren ze echt wel biljetten van 100, 200 of zelfs 500 euro. Het is tenslotte ook een wettig vastgesteld betaalmiddel, dus waarom zouden winkeliers de wet overtreden?

Ben benieuwd of het biljet daadwerkelijk uit de handel genomen gaat worden.

 

Ik heb nog wel een ideetje, namelijk voor 2 nieuwe munten. Een munt van 95 cent en eventueel een munt van 99 cent. Veel prijzen zijn namelijk € X,95 of € X,99. Om dan al dat wisselgeld en langdurige handelingen voor geldteruggave uit te sparen in combinatie met die psychologische prijsstelling, is een munt van 95 (en/of 99) cent veel handiger dan die munten van 1 en 2 euro. Een biljet van 9 euro is ook een optie, natuurlijk, voor al die prijzen van € 9,95, € 19,95 enzovoorts. (smiley).

17 REACTIES

 1. Bij veel supermarkten accepteren ze zonder tegenstribbelen €100,- biljetten heb ik ondervonden.

  €0,99? Leker handig als je dan prijzen van rond de 10 euro in munten uit gaat rekenen 😛

 2. Dat is dus precies wat ik zelf ook al een tijdje denk, totale inzicht en controle over de geldstromen, of u nu een pakje sigaretten koopt of een dure televisie.
  Overigens wil ik de eerste winkelier die mijn contante geld weigert wel eens zien, hij mag dan zelf z’n spullen terugzetten in het schap en tevens zal ik de andere aanwezige klanten direct op de hoogte stellen van de gang van zaken en hen verzoeken ergens anders te gaan winkelen.

 3. Winkels mogen wettelijk briefjes van 100/200/500 weigeren als ze dit van te voren via stickers hebben aangegeven. Want inderdaad het is een wettelijk betaalmiddel, maar winkeliers beroepen zich steeds vaker op die schijnveiligheid die pinnen zou geven..Een heel vervelende ontwikkeling. Ik heb ook eens een aankoop van 70 euro bij een blokker laten staan omdat ze een briefje van 100 niet accepteerde (de sticker was me niet opgevallen)…Dan wordt het voor mij gewoon een principe kwestie! En heb ze verteld dat ik het dan elders ga kopen.

 4. “Omdat […] criminelen dit als “waarde-opslag” gebruiken, […] om geld wit te wassen.”

  Ik vraag me steeds af hoe dat dan in zijn werk zou gaan.
  Wat heeft het soort briefje er in godsnaam mee te maken?

  Stel ik zou d.m.v. zwartwerk 20k verdiend hebben die ik nooit heb aangeven en waarover geen belasting werd betaald. Wat maakt het nou uit of dat in briefjes van 20 is of van 500?
  Als ik er een auto mee wil kopen dan komt aan het licht dat ik over dat geld beschik. Zou het dan ineens “wit” zijn als ik kan aantonen dat het om briefjes van 500 ging i.p.v. briefjes van 20?

  Ik bedoel: hoezo was je je zwart geld wit door hetzelfde bedrag in grotere coupures te hebben? De vraag zal toch blijven waar het plots vandaan komt als in mijn vorige belastingaangifte bleek dat ik maar 10k spaargeld had en ik dit jaar officieel maar weinig verdiende en ik niet kan aantonen dat ik voor aanschaf van de wagen van 30k een lening kreeg?

  Dus of ik nou zeg: “ja maar die onverklaarbare 20k dat gaat wel om 40 briefjes van 500, hoor”, dan wel of het nou om duizend briefjes van 20 gaat, dat maakt toch helemaal geen zak uit?

  Al jaaaaren hoor ik altijd maar dat grote briefjes zouden gebruikt worden voor witwassen en nog steeds snap ik het niet (schaamrood op de wangen voor mijn zo beperkte inzicht).

  Zou iemand me a.u.b. kunnen uitleggen hoe je middels grote coupures geld kan witwassen?
  Ik breek er me al minstens 20 jaar de kop over en ik begrijp het nog steeds niet 🙁

  Dank bij voorbaat aan wie me dit eindelijk kan uitleggen!

  MMAP [6] reageerde op deze reactie.
  RonPaul [7] reageerde op deze reactie.

 5. @Hugo Z. [3]: 🙂 Ja inderdaad, in de krant, onderdeel zijn van GTST, advertenties tussen de APP’s en BN’ers moeten het van de daken schreeuwen. Dan pas gaat het schaapjesvolk misschien…, heeeeel misschien, eens nadenken.

  @Scrutinizer [5]: Staatspropaganda misschien? Misschien klopt er geen ene flikker van dat argument. Het enige dat ik kan verzinnen is, dat wanneer je miljoenen “zwart”-geld in je eigen kluis hebt liggen, biljetten van 500 euro maar ietsje meer dan 10% van de ruimte innemen dan biljetten van 50 euro. Maar ja, als de kluis dan zó vol ligt, is er ook wel geld om een tweede kluisje te kopen, lijkt me. Was je meteen weer een stukje wit, haha.

  Maar eerlijk gezegd is dit (ook weer) een stukje staatspropaganda die ik ook niet snap.

 6. @RonPaul [7]: Ja, opslag en transport is makkelijker als door de grootte van de coupures het gewicht geringer is, maar dat is logistiek. Dat heeft echter niets met het juridische aspect te maken.
  Zwarte 20.000 in biljetten van 20 worden niet ineens wit als ik ze onder een andere vorm (biljetten van 500) bij de garagist op tafel leg. De herkomst van die 20k blijft ongewis. Het geld is nog steeds zwart. De belastingdienst zal me vragen stellen en met een antwoord als “man, wat zeur je nou, het waren toch biljetten van 500, dus is het toch wit?” kom ik er vermoedelijk niet vanaf. Daarmee zullen ook zij dus moeten toegeven dat veranderen van coupures niets maar dan ook niets met witwassen te maken heeft.

  Kortom, ik begrijp het nog steeds niet… 🙁
  Ik blijf echter leergierig.
  Dank bij voorbaat aan wie het me eindelijk kan uitleggen!

 7. Gemiddeld gesproken; In (noord) duitsland in de rij bij een
  kassa, 8 op de tien betalen contant (supermarkten, tankstations,
  etc.). In nederland is dat bijna omgekeerd.

  Bij een bankfiliaal (duitsland) van een lokale bank kan alles “cash” afgehandeld worden, inclusief vermelding op het afschrift (in nederland niet meer mogelijk, behalve bij abnamro/schiphol balie’s).

  Schatting is dat tussen de 30 en de 40% van de duitse volwassenen geen internet aansluiting hebben en daar ook niet
  in geinterreseerd zijn (geen internet bankieren dus!).

  Vraag aan mijn lokale duitse bank; hoeveel klanten gebruiken
  internetbankieren? bijna geen!!, waarom?, ze vertrouwen het niet!!. Deze oudere medewerker van de bank (50 plus),
  verklaarde dat het weimardebacle nog steeds niet vergeten is
  (1000000 “reichsmark” voor een brood, jaren 20/30 vorige eeuw).

  Vandaag (3 mei) heeft het hoge (duitse) gerechtshof bepaald,
  dat alle dataverkeer (mobiel, internet, etc.), 1 op 1 afgetapt
  mag worden en opgeslagen (mob. tel. no., ip adressen, bezochte websites, bankgegevens, incl. inlogcodes, energieverbruik etc. etc.).

  Ik hou het cash!!, geen “cyprus syndroom” voor mij.
  Duitsland is ook niet alles, zeker niet!!, maar er lopen hier
  voldoende mensen rond om de “cybercraze” af te doen als
  nonsens, en men kent de legale wegen om dit te doen, zonder enige vorm van criminaliteit of fraude.

  Biljetten in de zak “is echt geld”, alhoewel gecreeerd door een
  rattenbende die zijn weerga niet kent (banken, verz, maatschappijen, overheden en natuurlijk de transnationals)

  Ondanks alles, mijn raad hou “cash in the pocket”, want die
  nulletjes en eentjes op uw afschrift stellen “helemaal” niets
  voor. je bent getild voor je het weet!! letterlijk.

 8. “Gisteren werd aangekondigd dat er een nieuw biljet van 5 euro
  komt. Nou mooi hoor.”
  Niet mooi dus. Reken er maar vast op dat de oude biljetten binnen-
  kort, op een onverwacht moment ongeldig zullen worden verklaard.
  Dan heb je bijv. 10,000 biljetten thuis, al dan niet “zwart” en ben
  je van het ene op het andere moment € 50,000 armer.

  MMAP [16] reageerde op deze reactie.

 9. @arvr [14]: Ja, een biljet van € 50,- kost 8 eurocent om te maken. En aangezien het geld uit dunne lucht wordt bijgemaakt, maakt de roverheid op elk gedrukt biljet € 49,92 “winst” in de economie.

  @ergo [15]: Het leukste is, dat de nieuwe biljetjes van 5 euro nu door die scannertjes in winkels als vals geld worden aangemerkt (wat het trouwens ook is). Wat zou hier de oplossing voor worden? Dat iedere winkelier nieuwe scnnertjes moet aanschaffen? Wéér een voorbeeld dat roverheden bezet zijn met louter incompetente mensen.

  Scrutinizer [17] reageerde op deze reactie.

 10. @MMAP [16]: Hoezo incompetent? Ik denk dat de lobbyisten van Diebold die dat soort apparaatjes maakt erg blij zullen zijn dat de winkeliers nu dankzij dat geniale overheidsplan massaal nieuwe scannertjes moeten aanschaffen.

Comments are closed.