Margraten_amerikaande-begraafplaats-Dat is het weekend om de laatste maandag in mei. (27 mei 2013) Daarop worden Amerikaanse soldaten herdacht die in Europa in de Tweede Wereldoorlog in de oorlog tegen Duitsland gesneuveld zijn.

 

Daarvan werden er meer dan 18.000 begraven op het militaire kerkhof in Margraten (ZL) waarvan er na een paar jaar 10.000+ naar Amerika werden teruggebracht.

 

 Alleen oudere mensen zullen zich nog persoonlijke contacten met sommige van die jonge jongens herinneren. Maar ook vele anderen zullen de emotie voelen van de stomheid van oorlog voeren.
En dat dan nog versterkt als ze bedenken dat ook nu na 70 jaar het schijnt of de mensheid nog niets geleerd heeft en elkaar op veel plaatsen in de wereld proberen dood te schieten.

 

Ook in Nederland, net als In de meeste westerse landen heerst een democratische meerderheid. En ook daar is maar een klein aantal inwoners  dat weet en beseft dat in hun land een minderheid (49 %) door een meerderheid (51 %) met geweld gedwongen wordt om te gehoorzamen en wensen uit te voeren of te betalen!

 

En in de EU breidt dat geweld zich nog steeds uit, en beseffen de meeste mensen dat nog helemaal niet!

 

Er  ligt nog een grote taak voor degenen die dat wel begrijpen en streven naar een geweldloze vrije samenleving, om de eenvoudige harde kern van een vreedzame samenleving duidelijk te maken.

 

7 REACTIES

  1. “Ook in Nederland,… een democratische meerderheid. … een minderheid (49 %) door een meerderheid (51 %) met geweld gedwongen wordt om te gehoorzamen en wensen uit te voeren of te betalen!”

    Nee Hub, dat klopt al lang niet meer. In NL sluit een minderheid van 15% een deal met een minderheid van 20% en een minderheid van 16% om zo elk hun drie agendapunten met een “meerderheid” van 51% door te drukken…….

  2. @plato [4]: 1 mens die op zijn eentje leeft zonder interactie met anderen kan niet goed of slecht zijn. Goed of slecht is altijd in-relatie-tot. Goed of slecht is daarom ook niet genetisch, het is een sociaal construct.

  3. @plato [4]: Als er idd “slechte” mensen bestaan zullen de “goeden” een eerlijke kans moeten hebben om zich te verdedigen. Een geweldsmonopolie (staatsleger en -politie) helpt daar niet bij. Want ook daar kunnen “slechten” tussen zitten. Ik durf niet te vertrouwen op het zelfreinigend vermogen van deze beide instituten, zeker niet in tijden als het spannend wordt.

  4. Ik maak me zorgen. De econommische berichten zitten al een tijdje rond het vriespunt of eronder, maar ik ervaar geen werkelijke armoede of crisis (zoals voor WOII). Wat als er werkelijk rijen bij de voedselbanken ontstaan, complete industrieterreinen worden verlaten en we met onze rugzak vol eurobiljetten boodschappen moeten doen? Welke populist weet er dan op de juiste knoppen te drukken? Welke beloftes worden er dan gedaan en in welk militair en economisch avontuur worden we dan gestort?

Comments are closed.