albertDeze week is het even stil maar volgende week is er weer wat te doen. In Groningen spreekt Oscar Petri. Lezingen van Oscar zijn vaak pareltjes. Helaas vrij zeldzaam maar als de lezing dan daar is, is het vaak een geestelijk genot. De dag daarop is de maandelijkse LP Den Haag meeting. Ik wil ook iets verder vooruitkijken naar cafe Bastiat op 21 mei. Dan spreekt aldaar Albert Spits.

6 mei, Groningen, Oscar Petri: Stop neoliberalisme – een libertarische insteek

haltOp maandag 6 mei houdt Oscar Petri in Groningen een lezing over een christelijke en libertaire benadering van economie en maatschappij. Oscar plaatst zijn libertaire benadering in een breder spectrum van natuurrecht, cultureel conservatisme en christendom.

Oscar Petri (1975) studeerde wijsbegeerte en heeft zich op autodidacte wijze bekwaamd in o.a. economie, geschiedenis en literatuur. Hij is vertaler en houdt zich in zijn vrije tijd bezig met zijn grote passie, schrijven. Ook heeft hij een buitengewone interesse in linguïstiek, politiek, esthetiek, ethiek, mystiek en muziek. Hij is cultuur-conservatief en hij heeft een sterke affiniteit met zowel de Spaanse laat-scholastici als met het Ludwig von Mises Institute en de Property and Freedom Society.

Voor de laatstgenoemde organisatie verzorgde hij de Nederlandse vertaling van de beginselverklaring. Hoewel hij zelf niet erg ingenomen is met de termen is hij een overtuigde anarchokapitalist en paleolibertarian. Hij is lid, en mede-oprichter, van de Nederlandse Hoppe Kring. Over de gouden standaard schreef hij voor Edelmetaal-info.nl.

Dit is geen bijeenkomst van de Libertarische Partij en ook niet georganiseerd door de Libertarische Partij. Deelname is beperkt. Als je interesse hebt om deze bijeenkomst bij te wonen volg dan onderstaande link en meld je aan. Aanvang 19:00 uur, tot en met 22:00, nadere details en aanmelding via Facebook, let op, 5 euro entree (is het zeker waard). Meeting ook aangekondigd op de site van de LP

dinsdag 7 mei meeting LP Den Haag Edin Mujagić over ‘Moneticide’

gm“Als onze welvaart echt enorm is gestegen in de afgelopen decennia, waarom hebben velen dan zo veel moeite elke maand rond te komen? Waarom kunnen vijftig miljoen mensen in Amerika, het rijkste land ter wereld, niet zonder voedselbonnen? Waarom hebben de gaarkeukens in het rijke Westen almaar meer klanten? Waarom kon een gezin vroeger prima leven van één inkomen en nu nauwelijks van twee?

 

Op basis van historische gegevens, cijfers over prijsontwikkeling en economische analyses toont Edin Mujagic onomwonden aan dat de oprichting van de centrale banken de doodsteek is geweest voor de waarde van ons geld en daarmee voor de welvaart. Dat het leven elk jaar duurder wordt, is voor ons net zo vanzelfsprekend als het feit dat de zon elke ochtend opkomt. Maar dat de prijzen almaar stijgen, is een gegeven van de afgelopen eeuw. Wat in 1450 een gulden kostte, was honderden jaren later nagenoeg nog even duur. Dat veranderde drastisch rond 1900. Toen begonnen de prijzen ineens ongekend hard te stijgen, wereldwijd.

 

Niet alleen holden de centrale banken de afgelopen eeuw de koopkracht van ons geld uit maar ze riepen daarmee ook ander onheil over ons af, waaronder de huidige economische crisis. Econoom Mujagic laat niet alleen overtuigend zien wat de (systematisch onderschatte) rol van de centrale banken in het verleden is geweest, hij waarschuwt ook voor de wereld van morgen.”

 

GELDMOORD STAAT IN DE TOP-100 BEST VERKOPENDE BOEKEN VAN BOEKHANDELKETEN SELEXYZ

Over de Spreker

Edin Mujagic (1977) is macro-econoom, monetair econoom en publicist. Hij heeft onder meer gewerkt als redacteur economie bij het zakenweekblad FEM Business. Zijn analyses van de huidige economische crisis verschijnen regelmatig in toonaangevende Nederlandse en kranten in ruim 20 landen wereldwijd. Aan de Universiteit van Tilburg is hij bezig met zijn proefschrift over de relatie tussen het Europees Parlement en de Europese Centrale Bank en de vraag of de ECB gevoelig is voor politieke druk. Mujagic is onder meer lid van het Economists’ Club bij Project Syndicate, een discussie- en debatforum voor Nobelprijswinnaars in de economie, hoofdeconomen van verschillende internationale financiële instellingen en voormalig centrale bankiers en ministers van Financiën.

Van zijn hand zijn, behalve ‘Geldmoord’ (2012), ook de boeken ‘Tien jaar euro: biografie van een jonge wereldmunt‘ (2009) en ‘Het inflatiespook‘ (2010) verschenen. Ook richtte hij inflatieblog.nl op. Lees hier een uitgebreid artikel over de auteur, verschenen in GPD-bladen in 2011:
‘Dood, belasting, inflatie: je ontkomt er niet aan’

Dinsdag 7 mei 2013 aanvang 20.00 uur, locatie Libertarische Partij Leidsestraatweg 77a 2594 BB ‘S-Gravenhage

dinsdag 21 mei cafe Bastiat Amsterdam, Albert Spits: De economische crisis werkelijke oorzaken en echte oplossingen

albertEr zijn tal van uitspraken te doen over de huidige crisis. Hoe meer geld hoe meer welvaart er komt als we de MSM en economen mogen vertrouwen. Valsemunters zorgen dus volgens de huidige politici voor welvaart doordat ze geld in de economie brengen. De overheid duldt hier echter geen concurrentie…. Als de salarissen van de ambtenaren omhoog gaan gaat ons nationale product omhoog, hoe simpel is het dan toch als land om rijk te worden……. De hoeveelheid van het centrale ruilmiddel (geld) is onderdeel van staatsbeleid en centrale banken geworden. De prijs van het ruilmiddel, rente, wordt evenzeer gemanipuleerd. Hoe kan je dan nog over een vrije markt spreken als het ruilmiddel en de prijs daarvan in staatshanden is……De mythe dat een beperkte inflatie heilzaam zou zijn is wel een van de grotere leugens ooit verteld en de basis van een van de grootse scams in de menselijke geschiedenis, het uithollen van waarde van geld door met name de staat. Albert weet het allemaal veel mooier te brengen dan ik hierboven doe.

Tijdens het vierde Café Bastiat biedt Albert Spits met zijn prikkelende lezing een alternatieve analyse van de crisis, gebaseerd op inzichten vanuit de Oostenrijkse School voor Economie. Deze school ziet de vrije markt als de beste manier om tot maximale vrijheid en welvaart te komen. Voor ‘Oostenrijkers’ komt de huidige crisis niet als een verrassing, maar is het een logisch gevolg van het gevoerde beleid. Albert Spits, een van de weinige Nederlandse experts op het gebied van de Oostenrijkse School, legt in deze lezing op een toegankelijke manier uit wat de oorzaken zijn van de economische crisis en de verregaande consequenties daarvan. Hij legt de siuatie uit omtrent de geld- en kredietgroei en wat de essentie is van de goudstandaard als monetair systeem. Ten slotte draagt hij duurzame oplossingen aan voor de problemen.

Tijd en locatie

Dinsdag 21 mei 2013, 20.00 – 22.00
Cafe de Heffer (Prinsenzaal)
Oudebrugsteeg 7, Amsterdam

Aanmelden is niet verplicht maar wordt op prijs gesteld: Facebook event

Iedereen is welkom!

Over de spreker

Albert Spits is bestuurslid van de Frédéric Bastiat Stichting, in 2002 opgericht als klassiek-liberale denktank voor economische vraagstukken. Albert Spits is in het dagelijks leven financieel analist, pensioenfondsadviseur en vermogensbeheerder en heeft een studie van 30 jaar gemaakt van alle economische scholen. Hij geldt sinds lange tijd als een van de weinige Nederlandse experts op het gebied van de Oostenrijkse School voor Economie.

albert

 

6 REACTIES

  1. @dm [1]: @Harrie Custers [2]:
    Niet iedereen die een lezing geeft wenst dat deze wordt opgenomen, vaak is het zo dat men de lezing ook elders wenst te geven. De LP heeft wel eens lezingen opgenomen en gepubliceerd maar dat was niet zo’n succes, de geluidskwaliteit was te slecht bijvoorbeeld.

    Daarnaast is het bijwonen van lezingen vaak veel inspirerender, je kan ook zelf vragen stellen aan de presentator. Vaak is er een nazit bij met name de LP sessies te Den Haag tot soms de kleine uurtjes waar interessante mensen goede discussies voeren.

    Ratio [6] reageerde op deze reactie.

  2. @Ratio [5]: Cafe Bastiat (LP Amsterdam) gaat proberen lezingen op te nemen, ik houd u op de hoogte als dat is gebeurd en verschaf u dan de link in deze artikelen

Comments are closed.