Onder veel invloedrijke en succesvolle entrepreneurs is het libertarisme actief Mark_Shuttleworthaanwezig. In deze serie zetten wij een aantal van hen in de schijnwerpers. Dit keer Mark Shuttleworth, Zuid-Afrikaans Linuxondernemer, particulier ruimtetoerist en investeerder. Hij bracht Linux in een stroomversnelling en  heeft Ayn Rand hoog zitten.

Hij werd op 18 september 1973 in Welkom, Zuid Afrika geboren en groeide op in Kaapstad. Richtte in 1995 Thawte op, een bedrijf gericht op internetveiligheid. In 1999 werd Thawte overgenomen door Verisign. Deze overname leverde hem 575 miljoen dollar op. Het jaar daarop begon hij investeringsfonds HBD en in 2001 richtte hij de Shuttleworth Foundation op waarmee hij het Zuid-Afrikaanse onderwijs wil verbeteren.

Via zijn Linuxdistributiebedrijf Debian kwam hij in aanraking met Linux (open source) Met zijn eigen geld versnelde hij de marktintroductie van Linux en bracht het naar de massa via Ubuntu. De software van Ubuntu is nu standaard op Dell laptops. Er zijn niet veel ondernemers die het Open Source business model en de achterliggende ideëen beter begrijpen dan Mark Shuttleworth.

In 2002 reisde hij mee met de Russische Sojoez TM 34 en werd de tweede ruimtereiziger op eigen kosten. Via zijn blog houdt hij de wereld op de hoogte van zijn activiteiten en nieuwe ontwikkelingen.

 

1 REACTIE

  1. “Via zijn blog houdt hij de wereld op de hoogte van zijn activiteiten en nieuwe ontwikkelingen”

    Hoewel voor mij die software systemen te ingewikkeld zijn, kwam ik scannend op zijn blog toch heel wat interessante opmerkingen tegen.
    Mark is kennelijk een man die nadenkt, constant bezig is met de feiten en de toepassingen daarvan. Onder andere:

    It matters that we not exclude people from our audience. From the artist making scenes for the next blockbuster, to the person who needs a safe way to surf the web once a day, it’s important to me, and to the wider Ubuntu community.

Comments are closed.