130427_142235_img-270413-039_onlineBild_450_292Een leuk, doch weinig opzienbarend artikel is te lezen op FOK!. Het blijkt dat Nederlandse cannabisgebruikers lang niet zoveel gebruiken als gebruikers in het buitenland. Engeland en Wales werden daarbij als uitschieters genoemd.

Een duidelijker bewijs dat het Nederlandse coffeeshopbeleid zo slecht nog niet is is moeilijker te geven. Iedereen van – naar ik meen – 18 jaar of ouder kan een winkel binnenstappen, z’n stuff kopen tegen een concurrerende prijs en dat met alle genoegen oproken. Dat is nauwelijks moeilijker dan een broodje kaas kopen en opeten. Vergelijk dat met het buitenland, waar coffeeshops illegaal zijn. Blijkbaar weten gebruikers hun weg naar de dealer toch wel te vinden. Zware straffen lijken eerder averechts te werken, iemand die geruime tijd tussen criminelen zit opgesloten wordt maar hoogst zelden een eerlijk mens.

Niet alleen om morele gronden moet drugshandel gelegaliseerd worden – een drugsbruiker is immer niet per definitie een misdadiger – maar ook om praktische. Het is nou eenmaal voor iedereen beter. De gebruiker, want die betaalt minder voor z’n stuff, kan naar de dokter als hij problematisch gebruikt, hoeft niet meer bang te zijn voor de hermandad en weet dat hij geen driedubbel versneden rotzooi koopt. De handelaar, want die hoeft niet meer met criminelen in zee te gaan, loopt geen risico op celstraffen en kan zo met eerlijke handel het één en ander bijverdienen. De overheid, want die kunnen het uitgespaarde geld teruggeven aan de burgers middels belastingverlaging, al heb ik zo’n donkerbruin vermoeden dat het daar niet meer van zal komen. De brave burger, want een stelende junk wordt nog zeldzamer dan iemand die voor z’n sigaretten moet stelen.

Door het alomtegenwoordige conservatisme op dit gebied is een verbod op drugs nog steeds de norm. Kern van dit probleem is dat deze conservatieve norm door politici aan de gehele maatschappij kan worden opgelet en ook een sterkere roep om een liberaler drugsbeleid stomweg genegeerd kan worden. Bovendien zijn we geprezen met een bestuurslaag die nog veel sterker en conservatiever is: Europa. Daarom mogen we bijvoorbeeld hash en wiet niet vrijgeven en is ‘gedogen’ het enige wat we mogen doen.

Het wordt tijd dat tot de brave burgers doordringt dat dit geen goed en prijzenswaardig systeem is maar een slecht systeem dat zichzelf steeds verder in de staart bijt. Hoewel we dat overal om ons heen zien gebeuren lijkt het nog tot maar weinigen door te dringen dat deze megalomane bestuurslagen het probleem zijn, niet de oplossing!

1 REACTIE

Comments are closed.