tipVrijspreker:U sprak laatst iemand uit India die vertelde hoe zijn vader met de roverheid in India omging

Opperdienaar: Zijn vader had hem verteld dat als hij in India een stempeltje nodig had van een heerscher om iets te mogen doen met zijn eigen eigendommen, hij nooit alleen naar de apparatski toe ging. Hij nam altijd iemand mee. Iemand die een bekende was van de apparatski was het beste, maar die heb je niet altijd voorradig. Maar zelfs een willekeurig persoon is goed. Deze persoon gaat eerst proberen de vergunning te regelen terwijl zijn vader op de achtergrond bleef. 

Vrijspreker: Waar dient dit voor?

Opperdienaar: De helper geeft de aanvrager status. Als je met een heel gevolg binnenkomt is dat natuurlijk nog beter. De apparatski heeft voelt zich kleiner worden en de aanvrager groter. De overheid en mensen die zich er toe aangetrokken voelen, zijn toch van ‘het recht van de sterkste’ en hebben niet zo’n benul van eigendomsrechten. Als je met 5 man binnenkomt en er uitziet alsof je eigenaar van de tent bent, dan binden ze sneller in.

Vrijspreker: Een goede praktische tip voor de lezer, die krijg je niet vaak van de Opperdienaar, meestal alleen maar theoretisch gezwam

Opperdienaar: Ik zit hier natuurlijk niet mijn eigen glazen in te gooien, wij van de overheid hebben namelijk nog een betere vriend voor statuswinst. Onze onzichtbare vriend is de staat of het algemeen belang. Wij kijken de onderdaan aan en zeggen: ‘Helaas kunnen *we* dat niet toestaan vanwege het algemeen belang’. Soms gebruiken we de term ‘we’ zelfs zo breed dat het de vergunningvrager zelf omsluit als een warme deken. “Waar denken we dat we mee bezig zijn?” en dan weten we allemaal uit wat voor mond dat komt. De onderdaan schrikt terug en probeert zich een voorstelling te maken van de menigte achter de term ‘we’ en hij kijkt naar het imposante gebouw waar de apparatski in zit. Dan realiseert hij zich dat hij slechts met 1 vriend gekomen is.

Vroeger zei de heerscher nog dat hij dat uit naam van god niet kon toestaan. Dan bibberde de onderdaan helemaal weg. In een land als nederland is dat nog steeds zo. Je krijgt een dwangbevel van de koning en die roept dan ‘Got mit uns’. Haha, ga daar maar eens tegenin.

Vrijspreker: Daar gaat de tip