Albania_Map_(The_People's_Atlas_1920)Zo af en toe pak ik mijn Landrover om op “safaritocht” door Europa te gaan. Dit jaar heb ik enkele weken de Balkanlanden aangedaan. Hierbij viel mij op dat, naarmate je meer zuidelijk komt, er steeds meer borden langs de wegen staan met hierop de door de EU gesponsorde lokale projecten. Sterker nog… ik ben geen bord tegen gekomen met hierop een ‘investeringsbedrag’ van MINDER dan 10 miljoen euro. Zo reed ik over een Griekse snelweg welke voor enkele honderden miljoenen euro’s was aangelegd terwijl er vrijwel geen auto op te bekennen was.

In Albanië heb ik enkele dagen gebivakkeerd in een kustplaatsje. Midden in dit dorpje (naar schatting zo’n kleine 1.500 inwoners) staat prominent een bord van de EU: een project voor 3 wegen rondom het dorpje met het budget van een dikke 14 miljoen euro. Deze wegen zijn in de periode van 2010 tot 2012 aangelegd en alle drie verdwijnen in het onherbergzame achterland waarbij ze oplossen in zandwegen. Nu de wegen er een aantal maanden liggen zijn er her en der al weer diepe gaten in het asfalt ontstaan. Deels door het inferieure materiaal maar ook grotendeels doordat de lokale bevolking achteloos gaten in het asfalt hakken om hier pijpen/leidingen naar de andere kant van de weg te trekken en dit naderhand afdekken met zand. Deze wegen zullen in de komende jaren vervallen tot het gatenkaaswegdek zoals dat in Albanië normaal is. Ik verbaas mij over het enorme bedrag (14 miljoen euro) dat in deze wegen geïnvesteerd is in relatie tot het lage aantal inwoners van het betreffende dorpje en het (nationale/internationale) maatschappelijke nut van het dorpje. Het dorpje heeft immers geen belangrijke kenmerken (bijvoorbeeld een zeehaven) behalve dan dat het in de zomer door, met name Albanese, toeristen wordt bezocht. Kortom; het nut van deze enorme EU investering ontgaat mij volledig.

Albania_Map_(The_People's_Atlas_1920)

Aan het einde van mijn trip stond ik in Griekenland op de ferry naar Italië te wachten en ontmoette ik de Duitse ‘hippie’ Frank. Frank reist met zijn oude Mercedes bus door allerlei werelddelen en was de afgelopen maanden ook in de Balkan en Griekenland geweest. Zonder dat ik hierover begon sprak hij zijn verbazing uit over de vele EU projecten en miljoenen euro’s welke in deze landen worden geïnvesteerd. Hij vertelt mij over een Grieks stadje waar voor dik 30 miljoen euro een nieuw treinstation is aangelegd. Door problemen met het railsnet kan het nieuwe treinstation niet in gebruik worden genomen waardoor de treinen om het stadje heen rijden. Het stadje heeft nu met twee onbruikbare treinstations; het oude station en het nieuwe station. Dan realiseer ik me dat Europa erg ver heen is als zelfs socialistische hippie’s zich gaan verbazen / ergeren over al het geld dat door de EU over de balk wordt gesmeten!

Ingezonden door John F

Zelf ook een keer een stukje schrijven? Mail het naar info@vrijspreker

23 REACTIES

 1. In de Oekraïne zijn er door de EU gesponsorde fietsenrekken.

  Niemand die ze gebruikt omdat Oekraïners niet fietsen.

 2. Ik kom er net vandaan. Super mooi land waar kapitalisme nog niet overheen gewalst heeft. Ze hebben nog super goede onbewerkte voeding. At daar maar de helft van hier en had nooit honger. Eet hier dus 2 keer zoveel en heb altijd honger. Rara Hoe kan dat??? Hele moeilijke vraag voor libertariers.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. Borden met eu subsidies kwam ik ook tegen bij saranda en ksamil. Voor aanleg riolering in 3 kustplaatsen. Europa koopt dit landje gewoon op dus. Al zijn er ook andere culturen die grote plannen hebben met albanie., de ene minaret na de ander word er uit de grond gestampt. In een van oorsprong orthodox land dus.

  arvr [12] reageerde op deze reactie.

 4. A@Hub Jongen [4]:

  Ik begin ondertussen een afkeer te krijgen van alles waar een kapitalistisch mens met zijn vingers aan heeft gezeten. De natuur weet en kan het allemaal veel beter dan de mens. Vrije markt is gewoon weer een nieuwe naam voor hetzelfde beestje. Dat zou iedereen moeten snappen ondertussen. Alsof een monsanto of eeen goldmann sachs zich opeens anders zou gaan gedragen als je het beestje een andere naam geeft….dream on zou ik zeggen…feit blijft wel dat ik in 1 van de armste land ter wereld het gezondste voeding ter wereld heb kunnen vinden en dat ik s nachts mijn auto gewoon open kon laten staan. Moet je eens in het rijkste land ter wereld proberen….

  Ratio [7] reageerde op deze reactie.
  igor [11] reageerde op deze reactie.
  dutchy [15] reageerde op deze reactie.

 5. @Dave [5]: Een vrije markt is vrij, wat monsanto en anderen doen, denk je dat dat vrije markt is? Als monsanto de VS regering overtuigt dat zaden patenteerbaar zijn, is dat dan nog een vrije markt? Als goldman sachs middels de fed en de regering de concurrentie uitschakelt en inflatie veroorzaakt is dat dan vrije markt?

  Juist op deze site kan je veel artikelen vinden die aan proberen te tonen dat de fed / goldman sachs / monsanto etcetera samen met de regering en de EU de boel kapot maken.

  De regering beschermt de burgers juist niet langer maar is een gevaar geworden doordat ze samenspannende met grote bedrijven de burger maar al te vaak vermorzelt.

  Als er op deze site gepleit wordt voor een vrije markt dan is dat een markt waar de staat deze rol niet kan spelen en bedrijven juist afhankelijk zijn van de consumenten. En de concurrentie moeten verslaan met betere producten en niet door samen te spannen met de staat inferieure producten kunnen leveren en de concurrentie samen met de staat verbieden

  Dave [8] reageerde op deze reactie.
  arvr [14] reageerde op deze reactie.

 6. @Ratio [7]:

  AFHANKELIJK van consument? Betere producten? En dit zeg je op een wereld waarin mcdonald de grootste restaurant keten van de wereld is?
  Hebben ze mensen gedwongen om deze rotzooi te kopen? Consumenten kun je alles aansmeren. Dat blijkt wel uit deze info pver McDonald’s

  Ratio [9] reageerde op deze reactie.

 7. @Dave [8]: Wat wil je dan? Dat de overheid voor de mensen keuzes gaat maken? Dat de mensen vaak kiezen voor pulp, of het nu voedsel is of TV of kranten, dat is helaas een gegeven. De consument wenst meestal pulp dus hij krijgt pulp.

  Ga je dit soort beslissingen bij de overheid leggen dan krijg je juist corporatisme, dat bedrijven en de overheid samen bepalen wat goed is voor de consument. Ik kan 1 ding verzekeren, dat is dat dit soort beslissingen goed zullen uitpakken voor de deelnemende bedrijven en goed voor de overheid, of de beslissingen goed uitpakken voor de burger moet nog maar bekeken worden.

  Mc Donalds weet kennelijk de juiste pulp te brengen, met speelruimte voor de kinderen, parkeerruimte voor de auto, en relatief goedkope snelle maaltijden.

  In met name de VS zie je ook tal van alternatieven opkomen, juice bars met sappen van buffelgras bijvoorbeeld. Maar dat wenst slechts een beperkt deel van het publiek

  arvr [14] reageerde op deze reactie.
  Dave [18] reageerde op deze reactie.

 8. Zeg Dave, bij mij op mijn beeldscherm, staat rechts onder de bannerkolom, precies onder de “Nationale Schuldteller” de volgende uitspraak:
  “When democratic governments create economic calamity, free markets get the blame.”
  ~ Jack Kemp ~

  Dat is wel toevallig, nietwaar? Gezien jouw commentaar. Onderzoek eens begrippen als “codex alimentarius” en zie welke vingers de roverheden in de voedingspap hebben, evenals in de pharma.

  Je hebt een erg verkeerd beeld van kapitalisme. Dat is namelijk niet waar het grootste geld geroofd is, dat is een systeem zonder roverheidsdwang. En dat kennen we (helaas) niet op deze wereld.

  Maar goed, misschien aard jij beter in landen met een sterk communistische achtergrond. Albanezen zijn namelijk ook erg tevreden en gelukkig in hun eigen land. Daarom komen ze ook absoluut niet de boel leegroven in andere landen. Echt niet, hoor. Albanië is zo ongeveer het beloofde paradijs.

  Dave [19] reageerde op deze reactie.
  Dave [21] reageerde op deze reactie.

 9. @Dave [5]:
  In tegenstelling tot de meeste bezoekers hier ben ik niet overtuigt dat de vrije markt voor alle sectoren het beste resultaat geeft maar de voorbeelden waar jij mee aankomt hebben heel weinig met een vrije markt van doen, McDonalds is de enige die je noemt die enigzins in een vrije markt zit maar ook die waren waarschijnlijk nooit zo groot geworden zonder de overheid, snel groeien werkt vaak het best met een franchise formule en laat het nou net zo zijn dat in de USA (in ieder geval in florida) er tal van extra regels zijn waaraan je moet voldoen tov owner/operator, verplicht inkopen bij groothandel bv, maakt het moeilijk om restaurant (keten)te beginnen die gebruikt maakt van verse producten van de locale boer.

  PS: Volgens mij is Yum! de grootse fastfood corporatie ter wereld; beter bekend onder de namen taco bell, KFC en Pizza Hut.

  arvr [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Dave [3]:
  Quote:
  “Borden met eu subsidies kwam ik ook tegen bij saranda en ksamil. Voor aanleg riolering in 3 kustplaatsen. Europa koopt dit landje gewoon op dus. “

  En dat is, met alle respect, gewoon waar. 110% waar. Het past niet in de Europese superdroom dat mensen hun eigen lot bepalen, nee, de EU gaat hun lot bepalen. Het heeft ook een reden, en dat is een economische reden. Het hele Euro Project heeft geen enkele kans van slagen als de landen niet rapido “Gleichgestelt” worden.

  Europa is de molensteen. De mensen het koren.

  “Al zijn er ook andere culturen die grote plannen hebben met albanie., de ene minaret na de ander word er uit de grond gestampt. In een van oorsprong orthodox land dus.”

  Waarom verbaast het jou dat als er zo over mensen en culturen heen gewalst word dat er dit soort rottingsverschijnselen gaan ontstaan? Hetzelfde in Griekenland! Daar heeft de ellende de macht gegeven aan een fascistische beweging.

  Waar we tegen aan kijken is niets anders dan de gevolgen die een culturele verstoring type EU veroorzaakt. Je geeft die mensen geen keus zichzelf te ontwikkelen, maar legt het op van bovenaf. Het kan niets anders dan fout gaan!

  deZotVanZwammerTotKletsMajoor [23] reageerde op deze reactie.

 11. @igor [11]:
  Quote:
  “en laat het nou net zo zijn dat in de USA (in ieder geval in florida) er tal van extra regels zijn waaraan je moet voldoen tov owner/operator, verplicht inkopen bij groothandel bv, maakt het moeilijk om restaurant (keten)te beginnen die gebruikt maakt van verse producten van de locale boer.”

  En dat is exact de reden waarom de grote vreetketens vaak voorstander zijn van regulering. Zij hebben de knikkers om er aan te voldoen, de startende bedrijven niet. Voor ons libertariers is het de pest, geen competitie maar gewoon vals spelen.

  Overigens, ik vind MacDonalds troep niet te vreten. Smakeloze troep met teveel ve-tsin (Mononatriumglutamaat) erin.

 12. @Dave [5]:

  De natuur kan het allemaal veel beter, ben ik helemaal met je eens.
  Alleen is dat in tegnespraak met de socialistische/sociale/humanistische staat die jij lijkt voor te staan.

  In de natuur zouden mensen die niet mee kunnen komen uiteindelijk gewoon dood. In de sociale samenleving die wij tegenwoordig hebben worden die “zwakkeren” geholpen.

  De vrije markt de schuld geven is erg mooi bedacht maar we hebben nergens een vrije markt. We hebben een staatsgereguleerde markt die de staat vrije markt noemt.
  Maar dat is niet hetzelfde. Persoonlijk denk ik niet dat alle onderwerpen helemaal aan de markt overgelaten moeten worden.

  dutchy [16] reageerde op deze reactie.

 13. @Dave [6]:
  In Albanien ga je gewoon dood aan gebrek aan van alles.
  Voort komend uit armoede.
  Onzinnige projecten zijn een een bron van inkomsten,
  voor wie dan ook.

  @dutchy [16]:
  Als we daar voor kiezen zijn er geen beschaving s problemen meer.

 14. @Ratio [9]:

  Als de meerderheid morgen dus cocaine wilt moet de minderheid het er maar mee doen? Als een meerderheid in naam van hebzucht deze wereld totaal aan het slopen is, moet de monderheid het er maar mee doen? Bevestig je hiermee niet gewoon dat we nu in het juiste systeem leven? De meerderheid wilt namelijk leiders die zeggen hoe ze moeten leven en een nog grotere meerderheid vind het heerlijk om dagelijks genaaid te worden. Denk dus voortaan na voordat je iets zegt.

  Of weet brussel kennelijk de juiste pulp te brengen? ???

 15. @MMAP [10]:

  Toch knap dat ik in het armste land van europa mijn auto gewoon open kon laten staan vind je niet? Laat jij hem ook openstaan hier in het rijke Nederland?

 16. stond er nog een woord van dank bij of waar je de rekening kon inzien?

Comments are closed.