mssHet aantal mensen dat actief betrokken is bij het libertarisme blijft groeien. Naast de LP zet Mises Nederland zich steeds nadrukkelijker op de kaart. De stille wens van de oprichters van Mises NL om al dit jaar een summer school te organiseren is uitgekomen. Dit brengt het libertarisme in Nederland op een hoger niveau. Niet langer is men aangewezen op zelfstudie om zich de Oostenrijkse School economie eigen te maken. In 24 uur leert men een aantal basisconcepten.

Zelf vertelt de organisatie het als volgt:

De Mises Summer School is een ideale gelegenheid om samen met andere geïnteresseerden en onder deskundige leiding kennis en inzichten te verwerven over de economische theorieën van de Oostenrijkse School. De stof wordt gepresenteerd in een kleine groep. Daarnaast is er volop gelegenheid tot discussie en informeel napraten.

Aan de orde komen:

 

1] Zonder vrije markten geen economische waarde
2] Het eind van ons gecorrumpeerde geldstelsel
3] Macro economie bestaat niet
4] De subjectiviteit van het waardebegrip
5] Recht en eigendom

Mises NL licht in zijn uitnodiging nog toe waarom de Oostenrijkse school belangrijk is. Dat zal ik niet doen, als dat voor u nog nodig is, is het wellicht beter een jaartje te wachten en een volgende summerschool te bezoeken. De summerschool is gericht op studenten en niet studenten. Voorgaande kennis van economie is handig maar niet noodzakelijk. Wat ze in hun uitnodiging niet vermelden maar waar ik wel op wil wijzen: een zekere gedrevenheid en inzet wordt volgens mij door de organisatoren zeer op prijs gesteld.

Programma

Vrijdag 30 augustus

14.00 – 14.30 uur: Inchecken kamer
14.30 – 15.00 uur: Ontvangst met koffie en thee
15.00 – 17.00 uur: College
18.00 – 20.00 uur: Diner
20.00 – 21.00 uur: Discussie
21.00 – 22.00 uur: Borrel

Zaterdag 31 augustus
09.00 – 10.00 uur: Ontbijt
10.00 – 11.00 uur: College
11.00 – 11.30 uur: Koffiepauze
11.30 – 12.30 uur: College
12.30 – 14.00 uur: Lunch
14.00 – 14.30 uur: Afsluiting en afscheid

Sprekers

visvink

 

 

 

Dr. Jan Vis MBA CMC RV FRICS (links). Jan Vis is als adjunct-professor Business Valuation verbonden aan de Rotterdam School of Management (Erasmus University). Daarnaast is hij partner in BrightOrangeTalanton Corporate Finance.

Drs. Erwin Vink RC (rechts). Erwin Vink is werkzaam als controller en heeft als docent economie gewerkt aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Verder is hij oprichter van het bedrijf Remoneta.

De details

Aanmelden: Aanmelden kan eenvoudig via dit formulier. Kosten: De kosten voor studenten bedragen slechts 90 euro. Niet-studenten (toehoorders) betalen 150 euro. Deze prijzen zijn inclusief één overnachting (één-persoonskamer), diner, ontbijt, lunch, en koffie en thee. Deelnemers ontvangen voorafgaande aan de cursus een Nederlandstalige syllabus. Locatie: Conferentiecentrum De Glind, bij Amersfoort. Vervoer: Trein Wie per trein aankomt op station Amersfoort kan door ons opgehaald worden met de auto. Auto De Glind is uitstekend te bereiken per auto. Er is gratis parkeergelegenheid voor de deur. Meer info gewenst? Mailen kan naar summerschool@mises.nl.

4 REACTIES

 1. De sprekers hebben in ieder geval ruime ervaring in de publieke sector. 🙂

  En van de 24 uur wordt slechts 4 uur besteed aan college en 1 uur aan discussie. De rest wordt gevuld met eten, drinken, slapen en informeel vermaak. Dat is wel een héél zomers programma.

  arvr [4] reageerde op deze reactie.

 2. @Bertus [1]:
  Ja viel mij ook op. Niet studenten zijn ook ineens toehoorders. 😉

  Anyhow, de punten die behandeld worden zijn zo gesteld dat de essentie van het Libertarisme gelijk op tafel ligt. Dat valt zeker op!

  Dit gaat wel goed komen met die club denk ik zo. In de essentie volgen ze de strategie van de Amerikaanse Mises Institute, dat is voor studenten het hoognodige tegengas geven tegen de algemeen Keynesiaanse manier van werken denken op de universiteiten.

  En zeker, dat werkt, want wijsheid begint met twijfel over de tot nu toe aangenomen wijsheid.

 3. @Patrick [2]:
  Quote:
  “En van de 24 uur wordt slechts 4 uur besteed aan college en 1 uur aan discussie. De rest wordt gevuld met eten, drinken, slapen en informeel vermaak. Dat is wel een héél zomers programma.”

  Helemaal mee eens, ik heb ook liever gewoon een blok college voor mijn kanis en dat was het dan.

  Maar je geeft studenten ook de kans om met elkaar te socialiseren en zo wellicht ze op het idee te brengen een clubje op de universiteit op te richten. Want als het zo is dat het MI een paar lezinkjes geeft en dat de studenten daarna weer naar buiten lopen met een gevoel van “Nou ja, leuk dan” schiet het niet op.

Comments are closed.