Ieder winkelcentrum heeft tegenwoordig wat vaste Zigeunerroemenen die of het laatste nieuws uit de daklozenwereld verkopen of ongeschoold geluid uit het een of andere muziekinstrument trekken, bij voorkeur een accordeon.

Allemaal slecht verkapte bedelarij en daar doe ik niet aan. Laat ze maar vakken gaan vullen bij de AH denk ik dan, maar kennelijk is er voldoende belangstelling voor deze producten om het lonend te maken, anders zouden ze er allang mee zijn opgehouden.

De betreffende “muziekanten” kunnen er doorgaans helemaal niks van en ik bedoel dan niet dat ze slecht zouden spelen: zij spelen namelijk helemaal niet maar trekken een beetje aan zo’n ding, roepen af en toe enthousiast “hoppa” en kijken het langslopende publiek vervolgens triomfantelijk aan alsof ze net een wereldprestatie hebben geleverd.

In Alkmaar zit zo’n donkere jongeman zeker al een jaar of twee bij de AH XL (de oude Grosmarkt), van ’s morgens vroeg tot sluitingstijd, zo’n 8 uur per dag, 6 dagen in de week en dat is ruim 48 uur per week, 2000 uur per jaar, jaar in jaar uit.

Hij repeteert dus meer dan een gemiddelde echte muziekvirtuoos en dan zou je toch denken dat iemand met zoveel duizenden uren oefening toch wel wat dingen van zijn instrument zou moeten hebben ontdekt ook al was het puur bij toeval maar dat is hier zeker niet het geval: de man kan er net zo weinig van als twee jaar geleden en dat is dan wel weer een heel erg knappe prestatie die misschien toch wel een beloning verdient.

8 REACTIES

 1. Zo zie ik bij een AH in Amsterdam centrum al zeker 10 jaar dezelfde ‘dakloze’ de daklozenkrant verkopen. Ik kom bij dat filiaal ongeveer een keer in de maand, en het is altijd dezelfde verkoper die er telkens beter gekleed en gevoed uit ziet. Je zou er een ‘alternatieve carriere’ in kunnen zien. Zou het belastingvrij zijn? Details laat ik achterwege want de belastingdienst leest mee 🙂

 2. Aanvullend op jouw verhaal, Wladimir. Het doet mij denken aan een ander verhaal van een beroemde violist die in de metro van Washington (of New York) speelde als straatmuzikant, op zijn Stradivarius. Het liet het reizende publiek ongeveer even onverschillig als bij de gemiddelde bedelmuzikant. Dit was in het kader van een of ander onderzoek. Er staat denk ik wel een video van op Youtube.

 3. Hier bij de Jumbo heeft ook zo’n zelfde bedelrat maandenlang de ingang bewaakt. Uitsluitend bij goed weer. Het liefst had ik hem… Enfin, ik zeg op goede dag tegen mijn partner “als hij er vandaag weer zit kom ik nooit meer bij de Jumbo’. Wat schetste mijn verbazing toen bleek dat hij nog diezelfde dag was vertrokken!
  Tja soms, heel soms zit het leven nog een beetje mee. Heel soms.

 4. Ik begrijp van artikel, noch van reacties iets. Het lijkt mij nl.
  totaal in tegenspraak met het librertarrisme. Er staat iemand de daklozenkrant te verkopen, dan wel speelt “muziek”, neen ook niet
  mijn voorkeur, maar in beide gevallen geldt: je HOEFT niet te
  doneren. Voor zover ik deze figuren tegenkom, er is er -in Asd.-
  Buitenveldert een, die niemand lastig valt, op honden past en evt. indien gevraagd de boodschappen naar de auto brengt en dan ook
  nog probeert de daklozenkrant te verkopen, een 2e in Asd. zuid,
  die behalve de verkoop van de daklozenkrant, ik denk in ruil voor wat eten en drinken, de stoep voor de supermarkt veegt.
  Wat is daar nu op tegen? Het is hun keuze en de uwe is, wilt u hun krant kopen dan wel niet. Voor alle duidelijkheid: ik niet.
  En nogmaals, de drie die ik meemaak vallen niemand lastig.

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 5. ik pleit nergens voor een verbod, ik stel dat er kennelijk voldoende vrijwillige vraag is naar die producten anders zouden ze er allang mee zijn opgehouden. Het viel mij zomaar op dat die mensen doorgaans helemaal niet kunnen spelen en dat zo’n knul zelfs na duizenden uren trekken aan zo’n ding niets nieuws over dat instrument heeft ontdekt en dat is knap.

  Heeft uiteraard weinig met het libertarisme te maken maar een luchtige beschouwing er tussendoor moet ook kunnen, het hoeft niet altijd zo zwaar op de hand te zijn.

 6. @Hub Jongen [5]:

  Is het niet frappant? Ik deel alleen maar mijn observaties over wat ik om mij heen zie in de stad, en prompt schiet een ‘liberale’ zuurpruim in zijn/haar pavlov-moraalridder-preek.

  Ik ben niet gecharmeerd van deze bietsers maar van mij mag men er staan. Zo lang men maar respecteert dat ik “nee” zeg als ik niks wil geven.

 7. Het is soms wel spitsroeden lopen bij de ingang van een bepaalde grote supermarkt. Eerst word je belaagd door postende colporteurs, die met een “Hee hallo, mag ik je wat vragen ?” een gesprek met je aanknopen wat uiteindelijk moet leiden tot het afsluiten van een of ander abonnement op een krant, contract bij een energieleverancier of een donatie aan Greenpeace, Het Rode Kruis, Amnesty International, enz.
  Zodra je deze hebt afgeschud, struikel je bijna over een zielig hoopje mens dat klaaglijke geluiden voortbrengt op een trekharmonica, en je met een hoopvol “Hallo !” begroet, en ook geld van je wil. Ben je eenmaal binnen, staat er weer een dakloze die je een krantje wil verkopen. Je krijgt soms een beetje het idee dat je eigenlijk een soort wandelende spaarpot bent.

Comments are closed.