avatar MMAPVoor alle staatsfanaten moet Rusland toch wel als perfect voorbeeld dienen? Welnu, even kijken hoe het daar gaat in het kader van het “algemeen belang”. 

Het “algemeen belang” is natuurlijk een politiek begrip dat niet bestaat. Er zijn altijd mensen met tegengestelde of andere belangen. Dat zien nuchtere mensen al in een relatie, een gezin of sportclubje, laat staan in gemeenschappen zoals hele volkeren.

Ik gebruik het begrip toch eventjes, omdat die staatsfanaten zaken als bijvoorbeeld cultuur, de wegen en de Olympische Spelen vaak aanhalen als algemeen belang. Hier is nu eens een mooi voorbeeldje te lezen hoe ambtenaren én zakenlieden de boel kunnen flessen uit de pot afgedwongen belastinggelden; ze roofden gewoon eventjes 23 miljard (jawel milJARD) euro uit de pot om in Rusland de Olympische Spelen van volgend jaar te organiseren. En behalve die diefstal, zijn er ook nog eens de twee duurste sportcomplexen gebouwd zonder enige vorm van concurrentie (bijvoorbeeld via openbare aanbesteding). Zie hier de “lobby” tussen zakenwereld en politiek.

De kosten van deze naderende spelen liggen nu al op 38 miljard euro (dát is een goedmakertje voor een hoop begrotingstekorten in de EU). En dat is vijf keer zoveel als oorspronkelijk geraamd. Wie mag dat betalen, denkt u? Alleen de mensen die deze hobby een warm hart toedragen? Nee. ALLE burgers mogen hiervoor opdraaien, natuurlijk. Net als in dit kikkerlandje, waar iedereen gedwongen is mee te betalen aan koningdag, proloog Tour de France, WK of EK voetballen en wat al niet meer aan “hobby’s van maar een deel van de bevolking”.

Omdat het in het “algemeen belang” is? Bullshit! Gestolen geld aanwenden voor de hobby’s van een deel van de mensen en vooral eigen gewin en status van enkelen.

Beste sporters: meedoen aan die spelen is het beleid aldaar goedkeuren. Ik zeg: boycotten!!! Laat weten niet mee te willen doen aan die immorele diefstal van burgers.

17 REACTIES

 1. Even een ander beeld over de sport projecten in Rusland, daar levert in iedergeval een, bij mij goed bekend, Nederlands bedrijf voor een kapitalen aan goederen.
  Dat geeft hier werkgelegenheid en dat is de positieve kant.
  Ach laat het geld maar rollen je kunt toch niets meenemen toch!!
  En in Rusland is geld genoeg !!!
  Nu niet gelijk denken dat ik een PvdA ‘er of een dief ben!!!

  arvr [8] reageerde op deze reactie.

 2. Rusland is een libertarisch paradijs waar niemand belasting betaalt. Genoemde akkefietjes als die olympische spelen zijn a) peanuts en b) worden betaald uit olieinkomsten. Ennuh mmap, spaar ons die Freek de Jonge attitude, dat is wel zo jaren zeventig.

  MMAP [4] reageerde op deze reactie.

 3. Partij van de Arbeid en het Dievengilde zijn het zelfde.
  Pluk van de Ander.

 4. @MMAP [4]:
  Ik denk dat de laatse paar regels niet ff iets te “dat moeten we niet willen” zijn.

  Meedoen aan de spelen is voor veel atleten iets waar ze maar een beperkt aantal kansen voor krijgen, kan mij niet voorstellen dat er topsporters zijn die dat laten liggen vanwege deze informatie, rusland is een vreemd land waar maar weinig buitenlanders inzicht in hebben, laat ze het lekker zelf uitzoeken daarzo.

 5. Maar Rusland heeft geen Ministers van Financieén die ze zomaar even van de straat plukken. Kijk eens naar De Jager hij kwam overwon en leende geld uit wat met rente terug zou komen, en nu is hij al weer weg en is ook het geld weg. Kleine zelfstandige ondernemer die zijn eigen broek niet op kon houden.
  Dan komt Dijsselbloem die uit het niets verschijnt, dictator neigingen heeft en ons steeds dieper in de stront help.
  Trek een aap een uniform aan en hij denkt dat hij Generaal is.

  Dat is van toepassing op deze over het paard getilde kleine dictator , samen met de PvdA die ons nog veel ellende bezorgen zal.!!

 6. @reiny [1]:
  Met dezelfde logica kan je stellen dat hogere werkloosheidsuitkeringen goed voor de economie zijn, want dan wordt er meer besteed en dus meer geproduceerd.

  Helaas, dit is een foute (Keynesiaanse) redenering omdat het je geld uitgeeft wat niet uit de lucht is komen vallen maar wat ontnomen is van diezelfde economie.

  Het is zelfs spreekwoordelijk vastgesteld: “Gestolen geld gedijt niet”

  Hier gaat het ook fout in uw redenering, het maakt namelijk niet uit waar het geld ontnomen is. Economie is behoorlijk globaal. Het is en blijft, om het maar een in Oostenrijkse termen te stellen, een missallocatie van kapitaal.

 7. @MMAP [4]: wel eens van google gehoord? Dan kun je binnen tien seconden verifieren dat de inkomstenbelasting in Rusland 13% is. Vandaar mijn stelling dat Rusland een libertarisch paradijs is. Maar goed, jij schijnt te denken dat het IJzeren Gordijn nog bestaat en tegelijkertijd in alle ernst gelooft dat de VS staan voor ‘vrijheid’. Ron Paul en Lew Rockwell kunnen onmogelijk meer met jou van mening verschillen.

  MMAP [11] reageerde op deze reactie.

 8. @R. Hartman [6]: zo is het maar net. De toekomst van de vrijheid is nog eerder te vinden in het post-communistische Rusland dan in het *proest* ‘vrije westen’.

 9. @Vrijdag [9]: U dicht mij gedachten toe die u uit uw duim zuigt. U weet niet hoe ik over USA en Rusland denk. Toch stelt u dat. Uw vermogen tot gedachtenlezen hapert echter ernstig.

  U denkt dat 13% inkomstenbelasting een libertarisch paradijs is? Neen: 0% is een libbertarisch paradijs, op gebied van inkomstenbelasting dan wel. Of “een beetje stelen” is wél moreel? Diefstal is diefstal, of u dat een beetje doet of ietsje meer. Iemand 5 keer voor zijn bek slaan is agressie. Iemand 1 keer voor zijn bek slaan ook.

  Vrijdag [12] reageerde op deze reactie.
  arvr [13] reageerde op deze reactie.

 10. @MMAP [11]: maar beste meneer mmap, je hoeft maar uw openingschrijfseltje te lezen om te weten hoe U over Rusland denkt.

  “Voor alle staatsfanaten moet Rusland toch wel als perfect voorbeeld dienen?”

  Zie ik iets over het hoofd? U blijft Rusland afschilderen als de oude USSR, U weet wel de trouwe bondgenoot van de VS in hun gezamelijke oorlog tegen Europa in de jaren veertig en U doet alsof er in 1991 niets gebeurd is. De USSR was inderdaad het meest afzichtelijke voorbeeld van het staatsexcess, maar die club bestaat niet meer. Het enige wat nog niet wil sterven zijn die monsterlijke VS, die waar ze maar kunnen oorlog ontketenen.

  De sport is nu om die club, gezamelijk met Rusland, China en de rest van de BRICS, alsmede de internet underground, zoals bv. de Amerikaanse libertariers, onderuit te schoffelen. En de manier om dat te doen is via de dollar. Schoffelt U mee?

  arvr [13] reageerde op deze reactie.

 11. @MMAP [11]:
  @Vrijdag [12]:
  He ho, Rusland een libertarisch paradijs? Tsja, dan is China dat ook!

  In beide gevallen praten we over compleet gefaalde communistische staten. Waarbij de geschiedenis ze heeft gedwongen om vrij ondernemen toe te laten. En beide staten hebben daar enorm baat bij gehad. Dat zondermeer. Maar om van deze twee landen af te schilderen als een libertarisch paradijs? Denk het niet.

  Het zijn beide landen die met harde hand bestuurt worden door een corrupte politieke elite. Beide landen die, volgens onze normen, laag scoren mbt individuele vrijheid. Beide landen waar een enkele partij de dienst uitmaakt.

  Beide landen waarbij de geschiedenis makkelijk in menselijk bloed kan worden beschreven. Beide landen met een uniek verhaal.

  Ik denk dat het buitengewoon interessant is dat dergelijke landen feitelijk de beweging maken richting een vrijere markt, terwijl het westen de tegenovergestelde beweging lijkt te maken. Armoede maakt slim en rijkdom maakt dom? Wie zal het zeggen.

 12. “Het zijn beide landen die met harde hand bestuurt worden door een corrupte politieke elite. Beide landen die, volgens onze normen, laag scoren mbt individuele vrijheid. Beide landen waar een enkele partij de dienst uitmaakt.”

  Putin corrupt! Definieer corrupt aub. Hij komt niet over als iemand die steekpenningen aanneemt.

  En volgens mij kun je in Rusland doen wat je wilt, zo lang je andere niet lastig valt, zoals obsceen gedrag vertonen in een kerk.

  En sorry hoor, maar niemand twijfelt aan de verkiezingsoverwinning van Putin. Rusland is geen een-partijstaat meer.

  arvr [15] reageerde op deze reactie.

 13. @Vrijdag [16]:
  ? Zou het zo kunnen zijn dat een land waar lastige politici de nek worden omgedraaid worden niet echt een libertarisch paradijs is ?

  En nee, Fortuijn en Gogh zijn niet door de regering vermoord, maar door een andere club met sterk dictatoriale neigingen.

Comments are closed.