overheid-schadeIk ben een Nederlander en woon net over de grens in Duitsland, ik betaal normaal premies et cetera in Nederland. Mijn huidige hypotheek bestaat uit 2 delen en net zoals heel veel mensen heb ik ooit gekozen voor een deel aflossingsvrij en voor een deel belegging. Het deel aflossingsvrij loopt er eind dit jaar uit en zal opnieuw moeten worden afgesproken, om dit voor te zijn ben ik wat vergelijkend waren onderzoek gaan doen.

Nu komen we bij de essentie van het verhaal, ik heb geen problemen met de huidige situatie die is ongeveer 10jaar geleden in een vrije markt afgesproken tegen een voor dat moment rechtvaardig rentetarief. Toenmalig waren er wel, maar qua percentage zoals ik nu ervaar minder verschillen tussen NL en DE. Er was nog een kantoor van de bank in Nederland waar ik normaal naar binnen kon lopen om een afspraak te maken et cetera. Dat kantoor is in Nederland een telefoonnummer geworden, waar ik mijn vragen mag stellen en na 5 keer tegen een computer wat gezegd te hebben door een dame doorverbonden naar een “adviseur” deze heer heeft mij vanuit een boekje bediend.  Hoffelijk edoch onbekwaam en geenszins verbonden met de werkelijkheid.

 

Ik heb de persoon in kwestie aangegeven dat ik bij een lokale Duitse bank, waar ik zo naar binnen kan lopen met echte mensen een rente tarief kan krijgen van 1,5% voor 8 jaar vast. De heer vertelt zijn verhaaltje en eind verhaal is als reactie, de ING kan maximaal naar een rente van 3,5%. Ik heb de man gevraagd maar waarom zijn jullie 2% duurder, geen antwoord?

 

Wie weet het wel? Ik wordt financieel gezien op deze manier Nederland uitgejaagd, ik zal indien de situatie niet verandert in zee gaan met deze Duitse financiële instelling

Ingezonden door Don

*******************************************************

Reactie Ratio: we hebben ondanks of juist dankzij het toezicht van DNB een situatie waarin er op hypotheek gebied maar 1 grote onafhankelijke bank is, de RABO. De rest van de grote banken zijn staatsbanken en mogen voor zover ik het begrijp niet onder de prijs van de RABO zitten. Omdat ze anders als staatsbank oneerlijke concurrentie zouden plegen. Het gevolg is dat het rentepercentage voor de hypotheken in NL een paar procenten hoger is dan in een situatie met een vrije markt. En een paar procent betekent in praktijk zoals we uit het voorbeeld zien dat de te betalen rente meer dan dubbel zo hoog is. (3,5 % ipv 1,5 %)

 

Door LTRO en andere operaties worden de banken gesteund, voor het rendement van een bank is de wetgeving en dit soort steunoperaties vele malen belangrijker dan de individuele klant. Een succesvolle bank is een bank die de juiste wetgeving erdoor weet te krijgen. In Nederland is de klant minder belangrijk geworden.

Als er een nationale hypotheek garantie is afgegeven is het risico voor een Nederlandse bank overigens helemaal beperkt omdat de staat als achterborgsteller opereert van de stichting waarborgfonds eigen woningen die deze garantie afgeeft. Een hypotheekgever geeft dan het huis als onderpand aan de bank. Als dat teveel onder water staat vergoedt de NHG het verlies van de bank (de hypotheekgever, de voormalig huiseigenaar blijft wel met een schuld zitten maar die is aan de NHG, niet aan de bank). Mochten de reserves van de stichting waarborgfonds eigen woning ooit te beperkt zijn dan is de staat degene die de garantie overneemt.

Voor zover ik het begrijp is er in Duitsland nog geen situatie als in Nederland waar de facto 1 bank de prijs kan bepalen. Ik kan niet anders dan concluderen dat als de systeembanken waar je als DNB toezicht op moet houden, een voor een omvallen, er sprake is van falend toezicht. Het kan toch niet zo zijn dat het toezicht van voldoende niveau was en de banken toch omvielen? Wat heeft toezicht dan nog voor zin? Als het toch niet te voorkomen is dat banken omvallen? Het toezicht is in zo’n situatie dan niets meer dan een illusie.

Het volgens mij falende prudentiële toezicht van DNB is een voorname reden dat er zoveel geld naar de banken gaat en we eigenlijk het dubbele voor onze hypotheken betalen van wat we anders zouden betalen. Naast alle kapitalen reeds gestoken in het redden van de banken. Deze kosten zijn veel hoger dan de kosten van een Betuwe route of een Noord Zuid lijn. En moeten uiteindelijk door productief Nederland worden opgehoest.

Dit lijkt me een deel van het antwoord te zijn.

NB: om kritiek voor te zijn, deze toelichting is uiteraard kortgesloten met de inzender en deze stemde daarmee in.

 

5 REACTIES

 1. De banken willen graag een hoge rente berekenen, de staat heeft daar geen moeite mee. Maar hoe dom zijn ze eigenlijk, de bestuurders, de overheid draait voor de hypotheekrente aftrek op. In feite is dat een verkapte subsidie aan Banken. Rente naar 1.5% en alle hypotheekrente kan vervallen, en daar worden de hypotheeknemers niet beter en niet minder van.
  In Duitsland is geen Hypotheekrente aftrek!!! Ja Nederlanders zijn soms UNIEK!!

  Een ding is zeker we worden belazerd waar we bij staan.

 2. Banken willen geen Nederlands vastgoed meer hebben als onderpand van hun verstrekte hypotheken omdat de waarde van Nederlandse huizen nog ver zullen dalen. De gemiddelde Nederlander staat al onder water dus de gemiddelde bank ook, dus stimuleren de banken geen hypotheek te nemen.

 3. Een ding is vrijwel zeker, de huizenprijzen zullen op termijn weer gaan stijgen. Redenen de huur sector en er worden te weinig woningen gebouwd. Voor bedrijfspanden en kantoren ligt dat anders.

 4. @deZotvanZwammerTotKletsMajoor [4]:
  Dat is de enige juiste vraag. In Duitsland krijg je zo’n finaciele situatie geen hypotheek. Te veel risico.
  Een hypotheekgarantie zou niet mogen bestaan.

  En dan het volgende: “Als er een nationale hypotheek garantie is afgegeven is het risico voor een Nederlandse bank overigens helemaal beperkt omdat de staat als achterborgsteller opereert van de stichting waarborgfonds eigen woningen die deze garantie afgeeft”
  Tja, het lijkt mij, dat je zo min mogelijk van de staat moet verlangen.

Comments are closed.