avatar MMAPVerstandige mensen zetten (zeker nu) een deel van hun valuta om in edelmetaal. Zilver, en met name zilveren munten, is daarbij een populaire keuze. Maar zilver kan zwart worden, zeker bij langdurige opslag. En zilver beetpakken met blote handen kan ook gevolgen hebben. Hoe hiermee om te gaan?

Want: heeft het aantasten van uw zilver gevolgen? Zilver blijft zilver en het gewicht verandert niet. Toch kunnen aangetaste munten na jaren een geringe waardevermindering geven vergeleken met de dan gangbare prijs. En dat is zonde en eenvoudig te voorkomen.

Eerst die vette en zure vingers van u. Die kunnen vlekken geven op uw zilveren munten. Als u graag en regelmatig uw collectie zilveren munten bekijkt en beetpakt, kunt u hiervoor het beste van die witte katoenen handschoenen aandoen. Bij de goede edelmetaalverkoper zijn deze te koop, maar ook bij de drogist kunt u deze halen. Het dragen van deze handschoenen voorkomt, dat het vet en het zuur van uw huid in aanraking komt met het zilver. Uw handen vooraf wassen als u toch met blote handen uw collectie “betast” helpt wellicht even, maar zeker is dat uw handen toch vet en zuur afscheiden.

Melkvlekken

En soms zijn uw nieuw aangekochte munten als voorzien van de zogenaamde “melkvlekken”; witte vlekjes alsof er melk op uw munten is gespat. Vooral de Canadian Maple Leaf munten kunnen hier last van hebben, maar dit kan ook bij andere munten optreden. De Canadian Mint erkennen dit probleem al sinds 1988, toe zij begon met het slaan van de zilveren Maple Leafs.

Over de oorzaak van deze melkvlekken tast met nog volledig in het duister en geen enkele aanname die als reden is aangevoerd houdt stand in nader onderzoek. Volgens verschillende websites is er geen reden voor de verkoper, om met melkvlekken aangetaste munten retour te nemen: u “zit” er dus mee, de fabrikant kan er niets aan doen. Gelukkig komt het niet al te vaak voor en er zijn enkele firma’s die zonder problemen dergelijke munten omruilen voor vlekvrije exemplaren (Geiger Edelmetalle bijvoorbeeld).

Als de munten dan toch aangetast zijn, wat dan? Reinigen natuurlijk, en hiervoor zijn verschillende methodieken voor.

Reinigen van uw zilveren munten.

1. Bijvoorbeeld met Ballistol universele olie. U kunt de munten een week of 2 in deze olie ondergedompeld laten liggen. Een kopje, kommetje of gewoon de kunststof koker waar uw munten per 20 stuks in geleverd worden voldoet prima. Daarna goed afspoelen met heet water totdat de munten (en eventueel de muntkoker) geheel vetvrij zijn. Laten drogen op een zachte doek of keukenpapier (NIET droogwrijven, gewoon aan de lucht laten drogen).

2. Een andere methodiek is om de munten in een aluminium schaal met water te leggen, zodat de munten geheel ondergedompeld zijn. Dan een beetje gewoon keukenzout toevoegen en een minuut of 5 zo laten inweken. Daarna afspoelen met voldoende water en op een stukje keukenpapier of zachte doek aan de lucht laten drogen. En schoon zijn uw munten.

3. Een derde methodiek is de munten in een badje (kommetje) met in water opgelost soda te leggen. Daarna onder stromend water afspoelen en laten drogen als hierboven beschreven. Deze methodiek is erg succesvol bij de hierboven genoemde melkvlekken.

4. Een zilverdompelbad is een speciaal voor zilverreiniging in de handel verkrijgbaar middeltje, dat voor algemene reiniging prima dienst doet. Helaas verwijdert dit niet de melkvlekken, hooguit zullen ze heel licht verminderen. Maar voor vetverwijdering voldoet dit middel prima. Afspoelen onder stromend water en aan de lucht laten drogen.

NIET gebruiken voor reiniging:

1. Wat een zeer voor de hand liggende manier lijkt te zijn, is het poetsen van uw munten met (Brasso) zilverpoets of met een (geïmplregneerde) zilverpoetsdoek. Ook hiermee verdwijnen de melkvlekken als sneeuw voor de zon, maar let wel op: deze methodiek polijst uw munten, en wel een beetje te grof. Munten waar van die mooie glimmende vlakken op zitten, zullen lichtjes krassen krijgen op die glimmende delen door deze manier van schoonmaken. Geen aanrader dus, want het doet meer schade dan goed voor uw munten. Zie onderstaande foto waar links ook die melkvlekjes te zien zijn.

milchfleck_silber_reinigen_silberputztuch

2. Hetzelfde krassen van uw munten gebeurt met het gebruik van tandcreme (voor kinderen), en tandpasta is helemaal uit den boze. Niet doen.

3. Een zacht gummetje werkt ook vaak prima tegen vlekken, maar ook dit laat sporen na op uw munten die wellicht kwalijker zijn dan de oorspronkelijke vervuiling en/of melkvlekken die u wilde verwijderen. Ook niet doen dus.

Bewaren van uw munten:

Bewaar uw munten liefst in een donkere ruimte (kluis, kast, doos). En wilt u écht een goede conditie van uw munten waarborgen over een lange periode, vacumeer ze dan, alvorens donker op te slaan. Er zijn al goedkope vacumeerapparaten (meestal voor keukengebruik) in de handel. Kokertjes met munten kunt u in zijn geheel in een vacumeerzakje vacumeren, losse munten per stuk of meerdere in één zakje. Let bij de laatste methode wel op, dat de munten enige tussenruimte (een cm of zo) van elkaar hebben, zodat elke munt omgeven is door het plastic van het vacumeerzakje. Om helemaal goed en langdurig munten op te slaan, kunt u elke munt vóór het vacumeren in aluminiumfolie wikkelen. Schrijf dan wel, met een permanent markeerstift op het zakje om welke munt(en) het gaat.

Als laatste opmerking over de conditie van uw munten een geweldig open deur: zorg dat uw nieuwe munten niet bekrast worden. Koopt u munten die in omloop geweest zijn, dan is daar niets aan te doen en zit dit al in de aanschafprijs. Echter, nieuwe ongebruikte munten zoals u die doorgaans van uw edelmetaalleverancier koopt zijn krasvrij. Zorg ervoor dat ze in die staat blijven. Voorkom dus aanraking met harde voorwerpen (goud en zilver zijn zeer zachte materialen, dus echt oppassen) en laat uw munten ook niet over elkaar vallen of glijden.

Controleer u aankopen, ook als u groot inkoopt. Als ik munten inkoop in grotere hoeveelheden, zijn deze verpakt per 20 stuks in een kokertje. Ook zijn er cassettes te koop met 500 munten. Controleer elke munt rondom, behandel ze voorzichtig en doe u vóór de controle uw katoenen, witte handschoenen aan.

4 REACTIES

 1. Handige tips, bedankt hiervoor! Ik ga het testen. Op mijn eigen Maple Leafes heb ik geen witte ‘melkvlekken’ gezien maar ik zal die nog eens extra goed inspecteren. Met witte handschoenen 🙂

  Van gouden munten mag je aannemen dat die niet oxyderen, maar wordt daar mee gerotzooid (zou mij niet verbazen) en zijn er dingen waarop je extra moet letten?

 2. De witte sportvlekken komen er op door een bak- en koelproces om broosheid te vermijden, het zijn restjes van bepaalde chemicaliën die ze gebruiken in dat proces. Het is ingebakken borax.

 3. Begrijp ik het wel goed? Het is toch zwart zilver?
  Waarde vermindering dat is zuur, van daar de uitdrukking?
  Die handschoenen zijn ook weer zo n tegen vallende bijkomstige
  investering!
  Volgens mij helpt het als je ze niet slaat, geen witte plekjes meer.
  Dat is al een oud recept, gepekeld is het langer houd baar.
  In het donker bewaren, lijkt veiliger!
  Hoe vernuftig, bij gebruik van een vacummeer apparaat vergroot je de hoeveelheid?
  Zo te zien is het een levens wijze op zich!!

  Maar ik twijfel nog.

  Mvg. G&R.

Comments are closed.