Zwart PoederTT: StaatsSecretaris(SS) Dijksma gaat de illegale export van babymelkpoeder naar China bestrijden. Bij de Nederlandse Voedsel en WarenAutoriteit komt een speciaal team dat opkopers in kaart zal brengen. Ook worden afspraken gemaakt met de Chinese autoriteiten zodat containers niet worden doorgelaten. Dat zal ze leren, die vieze vuile handelaren die zo maar ‘onze’ melkpoeder opkopen en met woekerwinsten aan China verkopen.

Weer zo’n typisch voorbeeld van hoe de almachtige staat denkt van uit haar ivoren toren. Daar waar een vermeend probleem is, meent de SS dat te moeten oplossen. Welk een arrogantie, stel voor dat ze nu ook de regen gaan verbieden. Verder vraag ik me af op welke wettelijke gronden de SS dit meent te mogen doen. Mag ik mijn Chinese familie nu ook geen melkpoeder meer sturen? En wat is er nu eigenlijk verkeerd aan om melkpoeder hier uit de schappen te halen en naar China te verkopen? Dat er hier tekorten komen en de overheid dat maar weer meent te moeten oplossen? Dacht het niet, een beetje fabrikant produceert echt wel bij en een beetje winkelier zal zijn vaste klanten echt wel beleveren en anders gaat de prijs omhoog.

Dit is weer zo’n duidelijk niet bestaand kul probleem waar een overheid zich dus ook niet mee hoeft te bemoeien, laat staan dat de SS er veel geld en mankracht aan moet besteden.

Net als bij drugs zullen deze melkpoeder-overheidsmaatregelen de prijs alleen maar verhogen, de winsten groter maken en nog meer illegaliteit en dus weer extra maatregelen van de SS opleveren: melkpoeder gaat het zwarte circuit in.

18 REACTIES

 1. Waar is die melkplas gebleven? Kunnen die subsidies en produktiequote nu eindelijk worden opgeheven?

 2. In plaats ervan, dat Nederland blij is, dat ze een goed exportproduct hebben en de productie flink opschroeven, lijkt het alsof ze liever vasthouden aan de productiecijfers van het Vijfjarenplan, zoals op het tiende Congres der Communistische Partij is vastgesteld. Zelfs de DDR begreep, dat ze van de 20% producten, die wel marktwaardig waren de productie flink moesten opvoeren.

  Een van mijn lessen economie ging er bovendien over, dat de prijs stijgt, wanneer de vraag de productiecapaciteit overstijgt, zodat niet de twintig eersten, maar de twintig best betalenden het schaarse product mogen meenemen. Als ondernemer hoef ik maar uitverkocht te zijn. Kennelijk zijn onze BV’s, NV’s en VOF’en allemaal VEB’s, Volkseigene Betriebe.

 3. Alleen al als ik deze mevrouw zie heb ik al genoeg van, wat een naieve verschijning.

 4. Als Chinese moeders voor hun kinderen graag betrouwbaar melkpoeder uit Nederland willen hebben & de rekening wordt netjes betaald, dan snap ik ‘het probleem’ niet.

  Weg met dit lastenverhogende economische crash kabinet.

 5. @Hub Jongen [5]:
  Is het bekend dat 6x onze benodigde landbouwgrond in het buitenland ligt. Dit is ook de reden waarom er in de landen rond de Middellandse Zee onrust is. Wij kopen hun voedsel op waardoor het voor hun te duur wordt. Ik wacht in spanning de 1e Nederlandse Melkopstand af.

 6. Dit is waarlijk ongelofelijk.
  Ik heb het sterke idee dat dit soort overheidsbemoeienis illegaal is en dat benadeelden schadevergoeding kunnen eisen op grond van gederfde winst.
  hugo van reijen

 7. Het is een misleidend artikel. Alsof Dijksma dit hele plan zelf heeft bedacht. Dat is uiteraard niet het geval. Dijksma is gewoon voor het karretje van de babymelkpoederfabrikanten gespannen. Zij hebben er immers het meeste belang bij dat de zwarte handel wordt aangepakt.

  ergo [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Patrick [10]: Wat een onzinnige redeneringen van die fabriekanten.
  Immers het behoort hen niets uit te maken of ze in de AH verkopen aan een Nederlandse moeder of aan een inkoper voor een Chinese moeder. Als de schappen leeg zijn, is het spul verkocht. Mooi.
  Als er kennelijk zo veel vraag is dat er tekorten ontstaan, dan kan je gewoon de prijzen verhogen tot er een evenwicht bereikt is zonder lege schappen. Fantastisch toch? Gewoon lekker meer marge. Voordeel is dat je zelf niet hoeft te exporteren en met douane etc, te maken krijgt. De opkopers hier doen al dat werk.

  Maar de reden waarom de overheid er tegen is, is natuurlijk dat de prijs hier dan zou stijgen.
  Is ie misschien zelfs gereguleerd? Dat zou verklaren waarom producenten hem hier nog niet verhoogden en er dan lege schappen ontstaan…
  Maar kennelijk wil de overheid niet dat handlangers van Chinese moeders hier voor 10 een doso kopen die in China 50 kost.
  Kennelijk vind de overheid dat Nederlandse baby’s het gboorterecht hebben op goede melk aan amper EUR 10 (zodat hun ouders hen dat zeker kunnen geven) en moeten Chinese baby’s maar omkomen omdat EUR 60 ginder echt wel veel geld is (een half maandloon in het binnenland, pakweg in een stadje als Jingzhou – een onbenullig gehucht met amper 3 miljoen inwoners).
  De NL overheid vindt dat Nederlandse kinderen meer rechten hebben dan Chinese. “Eigen volk eerst” zeg maar. En dat terwijl als wij bugers zo zouden redeneren of handelen we een proces aan ons broek krijgen voor discriminatie en racisme maar als de overheid het doet is het natuurlijk OK.
  Vandaar dat ze verbied dat Chinese ouders voor dezelfde prijs als Nederlandse goede melk (laten) kopen.
  Eigenlijk vind ik dat de Chinese staat dit zou moeten aankaarten op een of andere organisatie voor mensenrechten.

  Patrick [13] reageerde op deze reactie.

 9. @Patrick [10]:

  Wat een onzin. Reeds in 4 VWO leerde ik, dat een aanbieder daarop kon reageren met prijsverhogingen. De prijsverhogingen trekken nieuwe aanbieders, waardoor de markt zal stabiliseren. Rantsoenering mag slechts in zeer uitzonderlijke gevallen gebeuren, zoals in de oorlog en de naoorlogse jaren. Toen begreep de overheid beter, wanneer ze terug moest treden, namelijk toen de toestand genormaliseerd was.

  Patrick [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Scrutinizer [11]:
  @Vilseledd [12]:
  Het grappige is dat Dijksma’s eerste reactie was dat mensen gewoon op andere merken konden overstappen. Er is namelijk geen algeheel tekort aan babymelkpoeder, maar alleen van de grootste merken. Toen vielen er echter allerlei belanghebbenden over haar heen met o.a. verhalen over gevoelige babydarmpjes die toch echt dat ene merk nodig hebben. De prijzen verhogen heeft in dit geval geen zin aangezien mensen per se bepaalde merken en types willen.

  Scrutinizer [14] reageerde op deze reactie.
  Vilseledd [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Patrick [13]: “De prijzen verhogen heeft in dit geval geen zin aangezien mensen per se bepaalde merken en types willen.”
  Wedden dat dat niet het geval is bij een prijsverdubbeling?
  Kijk, als ik denk dat een andere melk wellicht dodelijk is, ga ik niet met mijn baby experimenteren, maar als je denkt dat ie misschien hooguit wat krampjes krijgt, dan denk je toch, nou, laten we het eens 1 keertje proberen. Krijgt ie inderdaad krampen, dan ga je er niet mee verder, maar zoniet dan koop je voortaan dan goedkopere product.
  Zelfs voorzichtige ouders, die niet als eerste experimenteren, zouden uiteindelijk wel veranderen als ze van meer experimentele ouders horen dat die het geprobeerd hebben en o.b.v. hun positieve bevindingen inmiddels definitief overgstapt zijn. Geloof me: bij een prijsverhoging zouden binnen de kortste keren mensen heus wel overstappen.

 12. @Patrick [13]:

  Ik heb ook niet de illusie, dat ik willekeurig welk Kamerlid deze eenvoudige les economie kan (her-)bijbrengen; als het goed is, hebben ze hem allemaal gehad. Ook bij andere vakken blijken mensen hiaten in hun kennis te hebben; zo weten ze niet wat een indicatief is.
  Uiteraard zullen een aantal mensen het duurdere poeder wel blijven aanschaffen, maar de prijselasticiteit van het goed is natuurlijk nooit 0. Mensen gaan op zoek naar substitutiegoederen.

 13. melk is niet gemaakt voor mensen en er is geen een dier dat na de baby periode nog melk drinkt!
  gelukkig hebben wij de herinneringen nog aan de jaren 90, “ons dioxine schandaal”, nog.
  en wat heeft een moeder nodig om melk aan te maken, juist ja schoon water. waar ligt het probleem?

  Vilseledd [18] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.