Sowell_crises-cause

6 REACTIES

 1. De crisis heeft zijn wortels m.i. in 1971 toen de goudstandaard werd losgelaten. De VS stevende toen in principe op flink verminderde welvaart af (goud begon op te raken). Om de ‘disasters’ af te wendent moes telkens weer nieuwe bubbles gecreerd worden om het bankroet te omzeilen. als laatste werd de huizenbubble gecreerd dmv riskante hypotheken en nu is men bezig met de obligatie bubble (en een lekkere derivaten markt als ‘on the side’)

 2. De oorzaak is volgens mij gelegen in het feit dat we te maken hebben met een overheid die denkt dat ze met allerlei beslissingen en regelgevingen de maatschappij kan maken of besturen, leeft in haar eigen “Wij zijn heel belangrijk” bubbel en daardoor volstrekt blind geworden is voor de negatieve gevolgen van die beslissingen.

  Dit proces is al honderd jaar gaande, en, helaas, het wordt er niet beter op.

  De huizencrisis is veroorzaakt door een overheid die sinterklaas wou spelen tegenover die “arme” mensen zonder huis. Misschien goed bedoeld, maar de reden dat een groot deel van die mensen geen huis konden kopen was gelegen in het feit dat de overheid een dermate belasting vormt voor de maatschappij/economie en op die manier de creatie van welvaart afremt.

  Van de uiteindelijke gevolgen zijn altijd de midden- en lagere klassen het zaadje. Die komen het eerst onder de hypotheek (of armoede) grens simpelweg om dat ze er dichter op zitten.

  Om het verhaal compleet te maken, het zijn nu juist deze klassen die zo sterk de neiging hebben om voor deze hersenloze sinterklazen te kiezen. En zo is het cirkeltje weer rond.

  Het besef komt maar langzaam bij de mensen bovendrijven. De overheid moet niet proactief haar best doen om alle problemen op te lossen, maar de overheid moet de ruimte geven voor de oplossingen. In plat Nederlands: Opbokken dus.

 3. Het schip kan in woelige wateren terechtkomen, met een stevig schip, een goed bemanning en een op zijn taak berekend kader, redt je het wel. Helaas, an deze voorwaarden wordt op geen enkel wijze voldaan. Om een lang verhaal kort te maken; kijk naar het Feyra-debacle; dit is onze toekomst!

 4. waar zou de USA staan als de olie niet aan hun valuta gekoppeld zou zijn. dit was een meesterlijke zet van Nixon & Kissinger.
  dat ze de wereld zo ver gekregen hebben heeft hun gebracht waar ze nu staan anders was het gewoon 1 van de Zuid-Amerikaanse landen geweest.

 5. Het is exact als Sowell zegt: het was de overheid die de banken dwong om hypotheken te verstrekken aan diegenen, waarvan je eigenlijk al te voren kon weten, dat ze het niet konden opbrengen. En wat deden die Amerikaanse bankiers dus? Die verkochten die hypotheken-bagger door aan instituten als Aegon, die geen idee hadden van de magere kwaliteit van die hypotheken en ging aldus bijna kopje onder, meegetrokken door de VS.

 6. Als de verplichte inkomenseis voor de woning markt komt te vervallen,of wordt terug gedraaid, kunnen de mensen weer normaal reageren op een passende woning en verhuizen. ( Nu houden (oudere) mensen grote woningen vast omdat ze niet meer kunnen verhuizen).
  Dan gaan de mensen naar de winkels om hun inkopen te doen voor hun woning. (Oorzaak en gevolg)
  Dit is maar een klein voorbeeld hoe een simpele verandering de crisis kan helpen oplossen.

Comments are closed.