Turkije, wanneer redt het leger de democratie?

vrijspreker.nlLibje
Tips voor Libje? Mail ze naar info@vrijspreker.nl

3 REACTIES

 1. Het ziet er naar uit dat de bevolking zelf het heft in eigen handen gaat nemen. En dat de Turkse lente geen truuk is van de Islamisten, in tegendeel, het is tegen islamisten gericht.

  Laten we hopen dat het goed gaat, een deel van Turkije is seculier, maar een fors deel ook niet. Dat zijn de mensen die Erdogan hebben gekozen.

  Mondjesmaat komen er indrukken en verhalen binnen. Je vraagt je soms wel af of er iets is wat we niet mogen weten?

  Ratio [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Ratio [2]:
  Zeker. Maar er is meer ironie dan je denkt! De overheersende ideologie binnen het Turkse leger is dat zij de taak hebben het seculiere gedachtegoed van Ataturk te beschermen. Hetgeen ook de zuiveringen van Erdogan verklaart.

  En de Islamisten kiezen voor Erdogan. Hetgeen ze vervreemd van de huidige protesterende bevolking. En gehaat maakt.

  Maar er is meer. De westelijke kant van Turkije is buitengewoon modern en seculier. De oostelijke kant meer Islamistisch. Ow, en aan die oostelijke kant zitten ook nog wat Koerden die ongetwijfeld staan te wachten totdat de Turkse staat verzwakt onder de interne strubbelingen.

  Kortweg, een buitengewone complexe situatie. Maar mijn indruk is niet dat de Turkse lente in dit geval een herfst is waarbij de Islamisten het overnemen van de corrupte dictator. Het is aan de Turkse bevolking om haar eigen keus te maken, en zoals het nu lijkt, gaat het goed.

  Voor veel Turken is het Erdogan gebeuren een “Stop-and-think” moment geworden. En dat is een goed iets. Turkije is geen Iran!

Comments are closed.