Gisteren was het Tax Freedom Day. Een vraag die weleens wordt gesteld is hoe je berekent welke dag dat is.
Ik weet niet hoe de iniatiefnemers van Tax Freedom Day gisteren het precies hebben uitgerekend, maar op basis van de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) is het niet moeilijk de methodiek uiteen te zetten.
Allereerst een caveat: de belasting- en premiedruk is niet voor iedereen gelijk. Het hangt af van de hoogte van het inkomen, de samenstelling van het huishouden en – last but not least – van iemands consumptiepatroon.
De uitgangspunten
– De belasting- en premiedruk bedraagt volgens de statistieken in Nederland net iets minder dan 40% (2011). Bronnen vindt u hier en hier.
– Bij het berekenen gaan we natuurlijk uit van de collectieve uitgaven, niet van de belasting- en premieinkomsten. Dat is logisch, want het gat tussen inkomen en uitgaven is een (uitgaven)voorschot op toekomstige belasting- en premieontvangsten.
– Wat tot de collectieve lasten behoort en wat niet vindt u hier.
– Het saldo van de collectieve uitgaven is door het CPB berekend:
(Bron: Centraal Economisch Plan 2013, CPB, pagina 63. Dit document is hier te vinden.)
De uitkomst
Op basis van 50,3% (let wel: prognose voor 2013) kom ik uit op 183,6 dagen. Dat betekent dat Tax Freedom dit jaar begint op 2 juli om 14.16 uur en 48 seconden. De berekening van de organisatoren van Tax Freedom Day 2013 is dus aan de optimistische kant. Maar omdat het jaar nog niet afgelopen is staat niet vast welke dag en tijd het precies is. Dat weten we pas als de definitieve statistieken over 2013 bekend zijn.
Ik durf de gekozen datum dus wel te steunen.
Wat de individuele belasting- en premiedruk betreft, waar ik in het begin van dit artikel over sprak, is hier een hier een lezenswaardig artikel te vinden. De voorbeeldpersoon in dit artikel heeft een belasting- en premiedruk van 52% (vergelijk: het macrocijfer voor Nederland ligt net onder de 40% in 2011). Tel daar zijn aandeel in het gat tussen belasting- en premieinkomsten enerzijds en collectieve uitgaven anderzijds bij op en je zit makkelijk op een druk van 60% of meer. En dat bij een modaal inkomen!
Waarmee maar weer eens is aangetoond dat macro en micro twee compleet verschillende dieren zijn in economenland. Of zoals statistici elkaar voor plegen te houden: “Ken je die mop over een statisticus die door een rivier waadde die gemiddeld 1,5 meter diep was? Hij verdronk.”
Paul Verhaegh
Hoe overleven we dit dan allemaal?
Onze bestuurders hebben bedacht dat wij belasting moeten betalen om onze rechtstaat democratie te kunnen financieren en eerlijk te verdeling van de lasten en inkomsten te realiseren. Dat is redelijk en wij accepteren dat. Wel ontstaat er dan nadien een situatie die wettelijk en in democratie wordt opgelegd,en dat lijd tot een onoverzichtelijke situatie voor de inwoners. Voor alle duidelijkheid Den Haag regelt alle belastingen en heffingen, wat via belastingdienst ons opgelegd wordt, en aan regels gebonden is.
Daarna komt de gemeente met meerdere belastingen waardoor het werkverschaffend is en er steeds meer ambtenaren komen die wij ook betalen moeten
Ook de provincie gaat heffingen en regels opleggen en om het eenvoudig te houden ook nog Waterschappen die heffingen opleggen. Dan gaat men de overheid bedrijven en ziekenfonds privatiseren en ook daar worden de lasten opgeschroefd.en over alle andere zaken gaat men nu ook al milieuheffingen opleggen. Samengevat wij leven in een cultuur van aanslagen en heffingen die onoverzichtelijk geworden is.
Effectieve kosten beheersing is voor de burger onmogelijk gemaakt door de onoverzichtelijke chaotische wijze van besturen. Tunnelvisie, en politici maken niet waar wat ze voor de verkiezing beloven. Ze verschuilen zich achter dat alles in democratie moet worden geregeld, en als ze hun toezeggingen aan de burger niet kunnen nakomen is het argument dat de meerderheid van de regering dit niet ondersteund. Wel een gemakkelijk argument.
Onze financiële positie is zeer onoverzichtelijk geworden dankzij de toepassing van de Arbeidswet, de Auteurswet, de Horecawet, de Beurswet, de Loterijwet, Motorrijtuigenwet, de Warenwet, de Woningwet, de Drankwet, de Gezondheidswet, de Winkelsluitingswet, de Invalidewet, de Vestigingswet t/m de Ziektewet enz. enz. die op een weerloos publiek wordt losgelaten. Men heeft ons genoodzaakt te betalen ; Milieubelasting, Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting, Precariobelasing, Loonbelasting, Onroerendgoedbelasting, Overdrachtsbelasting, Staatsbelasting, Straatbelasting , Rioolbelasting, Grondbelasting, Wegenbelasting, BTW , verzekeringsbelasting, Beursbelasting, Weeldebelasting, Gemeentebelasting, Dividendbelasting, Successiebelasting, Hondenbelasting, Vermakelijkheidsbelasting, en verder voor Tabaksaccijns, Benzineaccijns, Gedistilleerdaccijns, Zegelrecht, BPM, Registratierecht, Invoerrecht, Statistiekrecht, Reinigingsrecht waterschappen, en wat er nog meer aan rechten zijn. Wij zijn verplicht bij te dragen aan: WAO, AOW, AWW, WW, WWV, BTW en tal van andere weeën; alsook aan Ziektegeldverzekering, Ziekenfondverzekering en Autoverzekering..
Wij betalen, Liggeld, Staangeld, Parkeergeld, Tolgeld, Sluisgeld, Schoolgeld, Inschrijfgeld, Lesgeld, Kijkgeld en Luistergeld. Wij worden verzocht of verplicht bij te dragen voor: Dierenbescherming, Vrijheidsbond, Kankerbestrijding Astmafonds, Nierfonds, Leprafonds, Kinderbescherming, Geheelonthoudersbond, Rampenfonds en het Begrafenisfonds enz. Er wordt druk op ons uitgeoefend om als steun te dienen voor: het Rode Kruis, het Groene Kruis, Het Wit-Gele Kruis, Het Oranje Kruis en een regenboog van andere Kruizen. De regering en anderen die in onze naam regeren, hebben het zo geregeld dat wij niet meer weten wiens eigendom wij zijn..
Wij zijn , verdacht, verhoord, ondervraagd, berispt, beboet, bekeurd, bestraft, bekeken, onderzocht, nagegaan,gecontroleerd, gezuiverd, ingesloten, uitgesloten, verwisseld, ontbonden, gecommandeerd, ingeschreven, uitgeschreven, doorgelicht, ingelicht, voorgelicht, opgelicht en heen en weer geschoven. Wij hebben tot nu toe ons leven doorgebracht met het invullen, uitschrijven, overschrijven, halen en bekrachtigen en tekenen van formulieren. Wij hebben reeds honderden malen verklaard, dat we geboren zijn en ja, waar en wanneer. Maar men schijnt ons niet te geloven, omdat men ons voor allerlei folteringen nodig heeft. Voor actiecomités, bonden, fondsen, verenigingen, clubs, instellingen, instituten, organisaties en stichtingen zijn wij een onuitputtelijke bron te vormen voor het verschaffen van G E L D en het bevredigen van iemands tegenwoordige en toekomstige wensen en behoeften van het menselijk ras.
Etcetera.
Vrede, Zé.
Nachtbeestje [5] reageerde op deze reactie.
Leuk gebracht! alleen, wat doen we eraan? libertariër worden, zoveel mogelijk.
Ik blijf het marketingtechnisch gezien een verkeerde dag vinden.
Je brengt een positieve boodschap, in de zomer nog wel. Mensen worden haast blij van tax freedom day: joepie de rest van het jaar ziet er mooi uit. Wat geweldig van onze overheid.
Om mensen met hun neus op de feiten te drukken wat voor roofzuchtige bende die overheid wel is, zou je beter een tax slavery day instellen, met de boodschap dat alles wat nu nog verdiend wordt integraal in de staatskas vloeit. Goh, je zal ze zien protesteren. Was het een lekkere zomerse dag, is die toch nog verknoeid, door die boodschap.
Bovendien is er wel wat voor te zeggen om het zo voor te stellen immers belasting (of toch inkomstenbelasting maar die is voor de meeste mensen het meest zichtbaar) is progressief. Dus wie bv. alleen in Januari werkte, betaalt (tenzij ie wel een heel hoog maandsalrais had) helemaal niets aan belastingen. Maar van je kerstbonus (die volledig in de hoogste schijf valt), blijft niet veel meer over. Belasting betaal je dus meer op je laatst verdiende inkomen dan op je eerstverdiende. Het is dan ook logischer om niet te doen alsof die allemaal aan het begin maar juist allemaal aan het eind betaald wordt.
Je zou dus beter een nationale rouwdag instrellen: tax slavery day. “Van nu af, steelt de overheid al je inkomen”. Ik denk dat je hiermee in de media ook veel meer aandacht zal krijgen.
Paul [4] reageerde op deze reactie.
T@Scrutinizer [3]: Briljant idee!
@Zé [1]: Hulde voor u!
Een copy/paste uit een eerder artikel, reactie is van mijn hand maar gaat hier ook op.
Ik neem wat vrijheden maar:
De werkelijkheid is veel erger. Als werkgever reken ik het je even voor. Uitgaande van;
1) wat je voor de baas kost, is je salaris. Niet wat er op je loonstrook staat.
2) Afrondingen en nattevinger gemiddelde maar dicht bij de werkelijkheid.
3) Cijfers van gemiddeldgezien.nl
4) Uitgaande van een jonge (25) alleenstaande die zichzelf bedruipt
5) Op z’n loonstrook 1920 bruto ziet
6) 2900 bruto modaal en 1895 bruto gemiddeld is
7) Alles wat niet een keuze is, is belasting.
De rekensom;
1) 2400 euro voor de baas, 20% belasting werkgeversdeel (480 euro)
2) – 40% inkomensbelasting van 1920 bruto (zit je al op 60% inkomstenbelasting) (768 euro)
3) – Bijtelling auto van de zaak (85 euro)
1067 euro over
4) -zorgpremie (150 euro)
5) – BTW 6% en 21% (125 euro)
6) – gemeentebelastingen (60 euro)
7) – accijns (54 euro)
Nu rest jou nog 678 euro en heb je al 72% belasting betaald
Maar wacht, meer goodies van de bedachte samenleving waarin we leven en je als individu geen (echte) keuzevrijheid hebt.
8) – gemiddelde huur/hypotheek (350 euro)
9) – Gas, licht en water (150)
Nu heb je nog maar 178 euro over van je salaris en heb alleen de mogelijkheid gekocht wakker te mogen worden in een bed en niet het land uit gezet te worden (paspoort).
Maar, we zijn er nog langgggg niet. Zou je kunnen zonder:
10) – internet (40 euro)
11) – overige verzekeringen (125)
12) – telefoon (30 euro)
13) – boodschappen (150 euro)
Nu rest jou nog een beukende -167 euro van jouw salaris van 2400 euro bij de baas. Gefeliciteerd, je bent nu een gemiddelde Nederlander die kan eten, slapen en poepen zonder dat de overheid geweld tegen je gebruikt omdat je niet slaafs meeloopt.
Je hebt, dus, 107% van een bovengemiddeld salaris nodig om in leven te blijven in Nederland. Komt mooi uit dat de socialistische dwang dan wel 8% vakantiegeld eist van de baas, kom je precies uit.
En iedereen zich maar afvragen waar die particulieren schulden vandaan komen, Gotspe!
Ik durf het politieke debat aan en te stellen dat, hoewel ik eigenlijk een zwaardere mening heb, de gemiddelde Nederlander 72% betaald over zijn inkomen dat het de baas kost om die persoon in dienst te nemen. Dan volgt nog het door de samenleving opgelegde model van huur en koop enz. enz.
Hé nachtbeestje, in elk geval bedankt voor het opsommen van al die belastingen in Vernederland, en de berekeningen in jouw reactie.
Fijn dat ik er niet meer woon, en dit niet op mezelf meer hoeft toe te laten passen.
jammer voor al die sukkels die het vrijwillig mede in stand houden.
En maar zeuren maauwen en klagen en gewoon er aan mee blijven doen.Tis om te janken.
Vrede,
Zé.
Comments are closed.