Weg uit XxxxHoera, het CPB is het met ons eens: volgens CPB is het toptarief van 52 % te hoog en zou maximaal 49% moeten zijn. Wil niet flauw zijn, maar hier roepen wij al jarenlang dat niet alleen wij maar ook wetenschappers als Laffer, aantoonden dat bij hogere belastingen, er minder voor de staat binnen komt. 

Dat geldt voor inkomens, benzine, sigaretten, drank,  etc. Maar nu komt het uit onverdachte, meest linkse hoek van het CPB in hun rapport: ‘over de top’.

Nu is ons doel natuurlijk niet om maximale overheidsinkomsten te krijgen, maar een kinderhand is snel gevuld, wanneer de standaard reactie van de overheid nou eens niet méér belastingen (noemen ze bezuinigingen) zou zijn.

Laten we dit argument vaker gebruiken als er weer eens over solidariteit en sterkste schouders wordt gesproken: CPB was in linkse kringen altijd de waarheid, nu dan dus ook maar eens gebruiken.

9 REACTIES

 1. Wees gerust…. Dit is slechts een natte wind. Over enkele dagen kronkelt en draait het CPB weer dat de uitspraak niet zo was bedoeld. De linkschmens vind nou eenmaal dat belastingen moeten en dat er ook nog eens flink genivelleerd moet worden. Dus zal het volgende gebeuren: De IB gaat van 52 naar 49 procent. De BTW gaat naar 25% en alle accijnzen worden ook met twee tot drie procent verhoogd. Netto opbrengst voor de schatkist is wederom exorbitant veel centjes van de brave werkslaven die rustig op de bank hun sixpack leegdrinken een de volgende zak chips opentrekken. De afhaalchinees kookt vanavond wel….

  Heeft het CPB overigens uberhaupt wel eens iets goed gedaan? Het klinkt wel lekker communistisch… CENTRAAL Plan BUREAU. Een beetje zoals vroeger in Rusland, toen ook alles centraal werd uitgevoerd.

  Meneer Storm [9] reageerde op deze reactie.

 2. @arvr [2]: Reken ik ook goed. Het resultaat blijft hetzelfde. Je wordt genaaid, linksom of … linksom… 😉

 3. Tot 1990 betaalden we in de hoogste schijf 72% inkomensbelasting. In het Mekka van het kapitalisme, de V.S., had men van 1944 tot 1964 een millionairs-tax van meer dan 90% ! (De hoogste belastingschijf begon bij omgerekend een jaarinkomen van zo’n 2 miljoen euro.) In Engeland was de hoogste schijf zelfs 95%!

  Wie denkt dat we in Nederland een progressief belastingstelsel hebben, als je alle belastingen bij elkaar telt (IB, BTW, accijnzen, enzovoorts), dan zie je iets anders: de rijkste 10% van Nederland betaalt thans 40% aan collectieve lasten, terwijl de armste 10% 42% betaalt.

  Het meeste schandalige is misschien wel dat de vennootschapsbelasting in Nederland alleen 25% bedraagt. Dus winst (=onbetaalde arbeid die de werkgever zich van de werknemer toeëigent) wordt minder belast dan arbeid!

  Joop [5] reageerde op deze reactie.
  Overnight [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Pasparal [4]:
  help me even: de rijkste 10% van Nederland betaalt thans 40% aan collectieve lasten, terwijl de armste 10% 42% betaalt.

  dus de overige 80% betaalt de overige 18% collectieve lasten??

  En dat die hogere belastingen in de VS en GBr, averechts hebben gewerkt is ook al lang bewezen !

 5. Even een repost uit een ander artikel van enkele weken terug maar gaat hier ook op. Laat je geen zand in de ogen strooien, de belasting is absoluut geen 52%! Rekensom:

  De werkelijkheid is veel erger. Als werkgever reken ik het je even voor. Uitgaande van;

  1) wat je voor de baas kost, is je salaris. Niet wat er op je loonstrook staat.
  2) Afrondingen en nattevinger gemiddelde maar dicht bij de werkelijkheid.
  3) Cijfers van gemiddeldgezien.nl
  4) Uitgaande van een jonge (25) alleenstaande die zichzelf bedruipt
  5) Op z’n loonstrook 1920 bruto ziet
  6) 2900 bruto modaal en 1895 bruto gemiddeld is
  7) Alles wat niet een keuze is, is belasting.

  De rekensom;

  1) 2400 euro voor de baas, 20% belasting werkgeversdeel (480 euro)
  2) – 40% inkomensbelasting van 1920 bruto (zit je al op 60% inkomstenbelasting) (768 euro)
  3) – Bijtelling auto van de zaak (85 euro)
  1067 euro over
  4) -zorgpremie (150 euro)
  5) – BTW 6% en 21% (125 euro)
  6) – gemeentebelastingen (60 euro)
  7) – accijns (54 euro)
  Nu rest jou nog 678 euro en heb je al 72% belasting betaald

  Maar wacht, meer goodies van de bedachte samenleving waarin we leven en je als individu geen (echte) keuzevrijheid hebt.

  8) – gemiddelde huur/hypotheek (350 euro)
  9) – Gas, licht en water (150)

  Nu heb je nog maar 178 euro over van je salaris en heb alleen de mogelijkheid gekocht wakker te mogen worden in een bed en niet het land uit gezet te worden (paspoort).
  Maar, we zijn er nog langgggg niet. Zou je kunnen zonder:

  10) – internet (40 euro)
  11) – overige verzekeringen (125)
  12) – telefoon (30 euro)
  13) – boodschappen (150 euro)

  Nu rest jou nog een beukende -167 euro van jouw salaris van 2400 euro bij de baas. Gefeliciteerd, je bent nu een gemiddelde Nederlander die kan eten, slapen en poepen zonder dat de overheid geweld tegen je gebruikt omdat je niet slaafs meeloopt.

  Je hebt, dus, 107% van een bovengemiddeld salaris nodig om in leven te blijven in Nederland. Komt mooi uit dat de socialistische dwang dan wel 8% vakantiegeld eist van de baas, kom je precies uit.

  En iedereen zich maar afvragen waar die particulieren schulden vandaan komen, Gotspe!

  Ik durf het politieke debat aan en te stellen dat, hoewel ik eigenlijk een zwaardere mening heb, de gemiddelde Nederlander 72% betaald over zijn inkomen dat het de baas kost om die persoon in dienst te nemen. Dan volgt nog het door de samenleving opgelegde model van huur en koop enz. enz.

  arvr [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Nachtbeestje [7]:
  De berekening is wat rommelig, en ik zou huur en gas/water/licht niet als belasting willen aanmerken, maar het beeld is overduidelijk: Overheid is bezig de maatschappij aan het leegzuigen.

Comments are closed.