- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

De gok van Pascal


Ratio_avatar-131x200De gok van Pascal
is oorspronkelijk bedoeld om te beoordelen of men niet beter in een (christelijke) god kon geloven of niet. De stelling is:

1 Als men in God gelooft, en hij bestaat, dan komt men in de hemel.
2 Als men niet in God gelooft, maar hij bestaat wél, dan komt men in de hel.
3 Als God niet bestaat, heeft wat men gelooft geen gevolgen.
4 Conclusie: men kan beter geloven in God, dan komt men in ieder geval niet in de hel, en misschien wel in de hemel

Het is een niet geheel valide stelling want het is ook mogelijk dat je in de foute god gelooft en dus toch pech hebt. Daarnaast is het zo dat geloven over het algemeen niet gratis is. De winst (eeuwig leven) is echter een dermate grote beloning dat de kosten van geloven wellicht dan maar als verwaarloosbaar moeten worden gezien.

De reden dat ik dit behandel is dat deze gok geregeld terug komt. Bijvoorbeeld thans met de klimaatveranderingshypothesen. Als er een onheilsprofeet is die hel en verdoemenis predikt, en belooft dat als we doen wat hij wenst de aarde gered gaat worden, moeten we dan de gok van Pascal toepassen om onze keuze te bepalen? En dus naar de profeet cq wetenschapper luisteren?

Op een wat lager niveau, voorkomen van massale sterfte bij de mensen, werden de overheden een paar jaar geleden aangeraden om massaal griepvaccins in te slaan. Heeft Nederland een paar honderd miljoen gekost, de organisaties achter de profeten zijn er stinkend rijk van geworden en lachen ons nu ongetwijfeld uit.

Voor veel burgers maar ook voor de politici geldt dit dilemma. De onheilsprofeet claimt over kennis te beschikken en is thans ook vaak goed opgeleid en wordt gesteund door machtige organisaties. Hoe kan je als burger nu zeker weten dat wat hij claimt onjuist is? Je weet het vaak niet. Dus is de verleiding toe te geven aan de gok van Pascal groot.

Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de overheid. Als er geen overheid is die de zorg van de zwakkeren overneemt dan krijgen we hier Amerikaanse toestanden. Als er geen centrale bank is krijgen we inflatie. Althans, zo melden de profeten.

Keer op keer werken organisaties in op de angst van de mens. Waar Ponzi schema’s ingrijpende op de hebzucht algemeen vervloekt worden strijken mensen die succesvol op de angst inspelen middels het hier boven beschreven “logische model” (dat vol fouten zit) de echte fortuinen op.

Het wordt tijd dat we deze profeten in welke verschijningsvorm dan ook de middelvinger geven die ze verdienen.