Robin_HoodIn de geschiedenis hebben veel mensen in hun poging vrijheid te verkrijgen en onderdrukking van zich af te werpen, de weg der democratie gemeden en  een andere weg bewandeld: de weg van burgerlijke ongehoorzaamheid. En met succes!

 

 De vorige keer noemde ik de Civil Disobedience beweging van Martin Luther King als voorbeeld. Hij koos niet voor democratische middelen, want hij wist hoe heilloos die weg is.
Zie Vrijspreker:  “Waarom op de weg van de democratie blijven” (6 juni).

Op de weg der democratie is misschien Rick Perry ‘het meest succesvol’. Hij heeft er namelijk met zijn “merry christmas-bill” er voor gezorgd dat leraren nu “merry christmas” mogen zeggen op school. Ik bedoel maar.
[url: http://www.huffingtonpost.com/2013/06/14/rick-perry-freedom-from-religion_n_3441187.html ]

Dat terwijl de vorming van het land der vrijen, de VS, niet via democratie is ontstaan, maar middels een opstand. De oprichters van de Verenigde Staten kozen voor de weg van burgelijke ongehoorzaamheid door in opstand te komen tegen de koning van Engeland.
Maar ik wil nog iets verder teruggaan in de tijd: Naar het Engeland van de 12e eeuw. In de streken Nothinghamshire en Yorkshire om precies te zijn.

Het volk morde vanwege hoge belastingen die geheven werden om de geldverslindende oorlogen in het midden oosten te bekostigen. Ook werden jonge mannen gerekruteerd om een strijd te strijden die hun geen bal kon schelen.
Ook al werd hun door de opiniemakers uit die tijd, de priesters, wijs gemaakt dat het allemaal voor een hoger doel was: het koninkrijk van God moest en zou koste wat kost triomferen.
Jeruzalem moest gered worden uit handen van de moslims en daar moest de belastingbetaler maar voor opdraaien.

Tegenwoordig hebben we de priesters vervangen voor Paul & Witteman, Matthijs van Nieuwkerk of andere pratende hoofden met een raar allegaartje van kletsmajoors dat iedere keer bij hen aanschuift om het Evangelie van John Maynard Keyness hoog te houden.

Maar nog steeds wordt de bevolking uitgebuit via belastingen om de heilige kruistochten van vandaag te financieren.

 Maar daar in de 12e eeuw was een man die het niet langer kon aanzien. Hij stond op, pakte zijn pijl en boog en verschool zich in de bossen van Sherwood.

Zodra de belastingdienst voorbij trok, met de grote houten kist op een ossenwagen, sprong hij uit de bomen en riep de karavaan een halt toe.
De gewapende mannen die de wagen begeleiden werden gekneveld en met een prop in hun mond achtergelaten en de ossenwagen met de geldkist ging terug waar deze vandaan kwam en het geld werd uitgedeeld aan degenen van wie het gestolen was door de belastinginner.

Sagen, legendes, ballades en hymnen werden geschreven en gezongen om de weldaden van deze Robyn Hude in het collectieve geheugen te graveren.
In de loop der eeuwen werd Robyn Hude, Robin Hood, en hij kreeg er een hulpje bij, namelijk broeder John en zelfs een heuse bende vrolijke metgezellen, ’the Merry Men’ genaamd, een liefje, namelijk lady Marianne, een vijand, namelijk de sheriff van Nothingham, een veel te strak zittende groene maillot en nog veel meer.
Maar zoals altijd probeert men een smet te werpen op een held, want stel je eens voor dat je je er mee zou gaan identificeren? Dus met name na de 19e eeuw kreeg het personage Robin Hood een steeds meer socialistischer karakter toegedicht. Hij zou rijken bestelen en dit aan de armen geven.
Deze rooftochten werden als goede daden beschreven in tal van kinderverhalen. En dan vindt men het vreemd dat de jeugd het boevenpad op gaat.

Maar goed, om terug te komen op de rode draad in mijn serie artikelen::
wat kunnen wij leren van deze persoon?

Zou het conform het NAP zijn om belastinggeld terug te pakken van de belastingdienst en dit terug te schenken aan hen van wie het gestolen is?
En zo ja, hoe doe je dit? Vrijwel alles gaat digitaal tegenwoordig.
Maar misschien is deze gedachte wel een discussie waard.
Sowieso veel vruchtbaarder dan eindeloos ouwehoeren over democratie.

Met vriendelijke groet,
Superwurm
——————————-
Robin Hood TEKST

12 REACTIES

 1. Een goed onderwerp om te discussiëren over een alternatieve (libertarische) samenleving.
  Maar onderschat niet de macht van de democratie met:
  “Sowieso veel vruchtbaarder dan eindeloos ouwehoeren over democratie” .
  Het idee dat democratie het allerbeste is wat je kunt hebben, zal een hindernis zijn die ook moet worden afgebroken.

  Dan had Robin Hood het verder gemakkelijk. Die hoefde alleen maar die kist buit te maken!

  –Maar WAT PRECIES zouden wij buit kunnen maken? Digits?
  –HOE kun je dat doen?
  –HOE kun je die teruggeven aan de rechtmatige eigenaar?

  Zou de oplossing gezocht kunnen/moeten gezocht worden in het successievelijk AFSCHAFFEN van alles wat de roverheid doet?
  Twee stappen als voorbeeld:

  ONTWIKKELINGSHULP is geen overheidstaak.
  Nu afschaffen en het geheel privatiseren met ingang van 1 jan 2014.
  (Dan pas omdat er van alles voor geregeld moet worden)
  Belastingen per die datum evenredig verminderen.
  Alle voorstanders kunnen dan gewoon doorgaan met hun deel (of nog veel meer) te blijven betalen.

  DRUGS worden met ingang van 1 sept 2013 vrij gemaakt. Alle drugsgerelateerde gevangenen die geen geweld hebben gebruikt worden de volgende week vrijgelaten.
  Alle besparingen (gevangenissen, personeel, rechters, enz) ook met ingang 1 jan 2014 in mindering op belastingheffingen.

 2. Quote:
  “wat kunnen wij leren van deze persoon?”

  Dat verhalen over struikrovers uit het verleden dermate uit zijn verband werden gerukt dat zelfs een boef een held kan worden?

  Voor wat Rick “Oeps” Perry betreft, ik zou hem niet als een succes aanvoeren.

  ==========

  Anyhow, ik ben het wel met je eens dat Libertariers in beweging moeten komen, want onder een steen proberen te leven gaat niet werken.

  Burgerlijke ongehoorzaamheid gaat hem niet worden op dit moment vrees ik. Het collectivistische monster zal dermate niet onder de indruk zijn van ons dat het ons in een voetnoot tot “mafketels” verklaard.

  En burgerlijke ongehoorzaamheid kan in het grensgebied van geweld komen, en daar schieten we niets mee op.

  Wat in mijn optiek nodig is is een niet-politiek samenwerkingsverband wat zich gaat richten op de verspreiding en worteling van de Libertarische principes. Niet een keer per maand een vergadering en een borrel, maar gewoon aan de slag.

  Beantwoord de vragen:

  Wat moeten wij ondernemen zodat de libertarische gedachten wat sneller bekend gaan worden in de Nederlandse maatschappij?

  Hoe en met welke middelen gaan we de bevolking bereiken en hoe gaan we dat coördineren en faciliteren?

  Hoe gaan we dat over brengen?

  En nee, dus niet het zoveelste stichtinkje met het zoveelste voorzittertje, penningmeestertje en jaarverslagje voor de belasting.

  Meer een groepering gebaseerd op open source ideeën, grassroots, flexibel en gebruikmakend van de samenwerkingsmogelijkheden die de technologie ons biedt, niet van het harnas wat de overheid ons aanreikt. En daarmee gebruik makend van het aloude principe van Adam Smith: Division of labor, iedereen doet waar ie goed in is. Een goede samenwerking van individueel talent maakt een krachtig geluid!

  Geen samenzweerders, maar klokkenluiders.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 3. @arvr [5]:
  Al zinvol om een groep te starten die dit gaat ontwikkelen?
  Voluntaristen of Voluntaryisten?
  Naar bestaande voluntariërs.

  De Vrijspreker biedt zich al aan als communicatie-site.

 4. Superwurm nog ff druk, maar ga tijd vrij maken
  Kennen jullie Bitmail? Is door annonymous ontwikkeld p2p maildienst waar NSA niet mee leest.
  Misschien is dat iets voor overleg

  Overigens was Rick Perry voorbeeld bedoeld om aan te tonen hoe zinloos het is.

  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 5. Zou die precisie waarmee Robin Hood raak schiet ook een wensdroom vanuit een socialistische vertekening zijn, om te maskeren dat de socialisten zo lomp zijn? Dat achterlijke van het socialisme zie je ook nog terug in de Koude Oorlog, die Sovjets hadden gigantisch zware bommen ontworpen omdat ze niet goed konden mikken. Een kernbom die dan 10 km ernaast zou vallen, zou dan toch nog flink schade aan een stad kunnen aanrichten vergelijkbaar met een lichtere die wel raak was.

 6. we kunnen ook via Pidder.com met elkaar communiceren, Dat is, voor zover bekent ook veilig.
  Ik sta daar gewoon als “superwurm”.
  Ik check ‘m een maal per dag, dus ben niet snel met antwoorden daar.

 7. @Johan [10]: waar is dat te vinden? Immers als ik http://www.bitmail.com ingeef kom ik op een mailsysteem dat zelf zegt dat het powered by google is. Kortom een soort alternatieve gmail maar wel van hetzelfde bedrijf. Nou niet echt iets waarvan ik denk dat het de heilige graal van de privacy is…

Comments are closed.