Werd de Fyra gebouwd voor op een lijn die 7 miljard kostte en gebruik maakte van verkeerde en verouderde techniek, de JSF gaat ook uit van tegenstrijdige doelstellingen en later toegevoegde eisen en lobby pakketjes. Ook daar kun je de optelsom van een totaal debacle al uitrekenen.

Trouwens weet nog dat toen die HSL lijn gebouwd werd, tienduizenden dagelijks in de file stonden bij Breda etc. Alles voor het hogere HSL doel. Nu besparen nog geen honderden mensen een half uur als ze van A’dam naar Brussel gaan. Hoezo HSL goed voor de economie? en tijdsbesparing?

Het is niet zo moeilijk die lijn door te trekken naar de JSF. Het begint al met dat voor hetzelfde geld er steeds minder, duurdere toestellen gekocht kunnen worden. Vervolgens nemen de eisen en de kosten nog meer toe. Je mag die lijn niet helemaal doortrekken, maar uiteindelijk resteert misschien nog maar een toestel. Terwijl ze nu al voor fracties van die JSF, hele mooie drones hebben ( waar de Amerikanen hun eigen landgenoten, zonder proces mee kunnen doden) Dus die nu al obsolete JSF kan mooi op het Malieveld naast de Fyra komen te staan: symbolen van politiek onvermogen en het makkelijk uitgeven van andermans geld. Lever ik er nog bordjes bij met: Betuwe route, windmolenprojecten en zorgverzekering. Komt er toch nog een winstgevend, ongesubsidieerd museum. Graag elk nieuw Kamerlid daar zijn eed laten afleggen en een nachtje laten waken in de Fyra.

Overigens, wat bij de Fyra al lijkt te gebeuren bij het parlementaire onderzoek, want geen Kamerlid begrijpt er ineens iets van en hoe het zo had kunnen gebeuren, is nu al aan de gang bij de JSF. Bij de JSF wordt de Tweede kamer al 16 jaar achter elkaar bedonderd door de steeds opvolgende konuiten/bewindslieden. Dit zeg ik niet, maar (in andere woorden) de Rekenkamer. Als die lui elkaar al zo grotelijks beduvelen, hoe moeten wij dan verwachten dat wij behandeld worden door politici op welk niveau dan ook?

5 REACTIES

 1. Met de JSF gaat het uiteraard precies eender zoals bij de F22, C17, F18E, B1B, C5A en F111. Zoals beschreven in vele boeken over start the money flow and divide (the politically created defense industry jobs) and conquer (the loot: votes and influence).

 2. En als we de bureaucratische onkunde even doortrekken naar het NSA akkefietje dan denk ik dat dat ook erg ineffectief is voor de centen die erin gestopt worden. Ik denk dat een stel hackers meer kunnen bereiken dan de duizenden “werkzamen” bij die instantie. Denk daarbij ook aan de miljarden verslindende NASA die niet in staat zijn om wat Branson c.s. met z’n Virgin Galactic voor een fractie van de kosten voor elkaar krijgt.

  De nederlandse bedrijven die zich ingelaten hebben met het JSF debacle destijds zijn momenteel geen happy campers, zoveel is duidelijk. Opmerkelijk ook dat een aantal partners in dat fiasco gedeeltelijk door de nederlandse overheid gesoepsidieerd worden (denk aan NLR en TNO). Altijd als je denkt dat het niet gekker kan, blijkt dat dat wel degelijk kan. http://www.jsfnieuws.nl/

 3. @deZotVanZwammerTotKletsMajoor [3]:
  Ik heb dat wel getekend, maar koester daar verder geen enkele
  illusie over. Hadden “we” ook niet tegen het verdrag van Lissabon
  gestemd? Man, man, man, je wordt belazerd waar je bijstaat.
  En het volk vindt het goed ook, ik begrijp (als niet-voetballief-
  hebber) dat het vandaag gaat over de speeldatum Ajax-
  Feijenoord, die evt. te vroeg valt. Ja, da’s belangrijker dan wat dan ook. En gaan we ons nu dan maar weer druk maken over
  GTST of zoiets, (Ik weet het niet zo precies, want heb al ruim 20 jaar geen tv meer,en heb niet het gevoel ooit maar iets echt te hebben gemist)
  Echt, er gebeurt niets zonder dat er over nagedacht is =door
  de “boven ons gestelden”= . en het volk trapt erin.
  Zoals Nelson Rockefeller ooit zei (staat ergens op you tube)
  “de mensheid zal smeken om een chip”.

  deZotVanZwammerTotKletsMajoor [5] reageerde op deze reactie.

 4. @ergo [4]:
  http://www.burgerforum-eu.nl
  we moeten net als de zwitsers in de grondwet geregeld krijgen dat een volksraadpleging nodig/mogelijk is. dit zal ze leren om plannen goed te presenteren. dan zal blijken dat het boeren verstand van de burger te verkiezen is boven dat van de 1e en 2e kamer en de ministeries. dus nogmaals mensen lees dit, zeg het voort.

Comments are closed.