snowdenEen helaas weinig opzienbarend artikel is te vinden op FOK!. De VS zijn boos op Snowden, de welbekende klokkenluider die grootschalige spionagepraktijken van de NSA publiekelijk bekend maakte. Het gluiperige land Ecuador zal hem wellicht asiel verlenen, waardoor vervolging door de VS zo goed als onmogelijk wordt. Ze moeten hem tenslotte eerst te pakken krijgen, net als Julian Assange. Dat wordt knap lastig als Snowden in Ecuador zit. De VS kunnen echter maatregelen nemen die Ecuador onaangenaam vindt: ze kunnen de handel met Ecuador op een laag pitje zetten.

Het is nogal lastig een ‘land’ te straffen. De bazen van een land zijn over het algemeen bijzonder veilig, al kunnen staatshoofden die misdaden tegen de menselijkheid plegen door het Internationaal Strafhof worden berecht. Voor een futiliteit als dit is dat echter geen optie, je kan Snowden er niet van betichten misdaden als genocide te hebben gepleegd en hem asiel verlenen is geen erg controversiele kwestie. De VS kunnen moeilijk de regeringskliek van Ecuador voor de rechter slepen en laten opsluiten. Dan maar iets anders proberen, moeten Obama c.s. gedacht hebben.

Het kan de staatsinkomsten van Ecuador natuurlijk verminderen, daar er op handel die niet plaatsvindt geen belasting geheven kan worden. Het waarschijnlijk riante inkomen dat de Ecuadoriaanse leiders genieten zal daar echter niet onder lijden, er zal heus wel genoeg geld voor ze overblijven. De exporteurs naar de VS van Ecuador kunnen echter hard worden getroffen, en deze eerlijke kapitalistische handelaars hebben aan dit hele conflict part noch deel! Die hele Snowden kan ze waarschijnlijk gestolen worden! En als ze geen inkomsten meer hebben, zullen ze mensen moeten ontslaan. Straatarme Ecuadorianen, die nu bittere armoede zullen lijden. Datgene dat Snowden gedaan heeft verbleekt hierbij natuurlijk, maar als het door presidenten wordt bevolen is het natuurlijk een andere kwestie. Zij mogen zelfs onder valse voorwendselen een land binnenvallen (Bush jr. bijvoorbeeld) en ze zullen geen rechter, strafhof of jury zien.

Een typisch voorbeeld dat een ‘land’ niet gelijk is aan ‘bevolking’, hoezeer we ook geneigd zijn dat te denken. De VN zouden een keer kunnen besluiten Nederland te laten boycotten vanwege ons liberale drugsbeleid, waardoor talloze bedrijven op de fles kunnen gaan. Ironisch genoeg zal dit niet de export van drugs in de weg staan, want die is al verboden.

Boycotten op andere zaken dan wapens zijn zinloos, zoals ook het verbod van de VS om Cubaanse sigaren – welke ik nu met vreugde één rook – te importeren. Het treft slechts de sigarenboeren die buiten elk conflict staan. Het wordt tijd dat individuen meer persoonlijke vrijheid krijgen, zodat ze niet meer voortdurend gelijkgetrokken worden met het land dat ze bewonen.

7 REACTIES

 1. De Murriekaanse corporate mafia als “eerlijke kapitalistische handelaars” omschrijven lijkt mij even naief als de neiging van Nederlanders om Barack O’Bomber als reincarnatie Jezus te zien.

  Al zullen er ongetwijfeld Amerikaanse MKB bedrijven die handelen met Ecuador…
  Overigens vond ik de toespraak van een Ecuadorese minister wel grappig, zie video achter de link:
  http://youtu.be/9gF5MraRO60

  Naam * [2] reageerde op deze reactie.

 2. De New York Times heeft (na veel graven) een sector van de Ecadoriaanse (?) economie gevonden die mogelijkerwijs wel eens wat last zou kunnen ondervinden van een aversie Amerikaanse reactie.

  De telers van rozen.

 3. Het bewaren van gegevens die de NSA via het internet
  onderschept is en was eigenlijk geen geheim.
  Na de aanslagen in de VS is daarover openlijk over gesproken
  dat iedere provider het data verkeer op zijn servers gedurende
  half jaar moest bewaren zodat inlichtingdiensten het konden
  intrepeteren.
  Dus wat Snowden doorlekte is niet iets heel schikbarends.

 4. @Naam * [2]:

  Deze link leidt naar een heel andere website.
  Ik dacht niet dat dat de bedoeling van een “reactie” op het onderwerp is.
  Geef een verwijzing naar het betreffende artikel.

 5. `” Het wordt tijd dat individuen meer persoonlijke vrijheid krijgen, zodat ze niet meer voortdurend gelijkgetrokken worden met het land dat ze bewonen.”

  Dit is een van de belangrijkste conclusies/doelstellingen van dit jaar!!
  Als het lukt daar een procedure voor te vinden, is er meteen een einde aan al die oorlogen.
  Het leren begrijpen van NAP en het invoeren is m.i. een essentiële stap.
  Wie heeft nog meer ideeën/voorstellen?

 6. Quote:
  “Boycotten op andere zaken dan wapens zijn zinloos”

  Embargo is zondemeer zinloos. Het drijft de bevolking richting de huidige machtshebbers, die de wapens van propaganda bezitten.

  Hoe tegenstrijdig het ook in dit geval klinkt, de beste optie is een vrije handelsovereenkomst.

  Het argument kan je hier vinden.

Comments are closed.