Land_KroatieDe politici genieten van deze uitbreiding tot 28 leden.  Wie er nog meer voordeel van hebben, is niet duidelijk. Misschien Duitse firma’s als Miele, Volkswagen en Addidas omdat door wegvallen grenzen de 20 % belasting vervallen.
Maar Kroatië zit al 5 jaar in een diepe economische crisis, de staatsschuld stijgt en de staatsobligaties worden al als “junkstatus” beoordeeld. Ze hopen, rekenen(?), daar dan ook op snelle steun uit de rest van de EU. “Nederland” zal er wel klaar voor staan!

 

Het enthousiasme van de lokale bevolking om lid te worden is ondertussen gedaald tot 39 %. Waarschijnlijk realiseren ze zich dat na de debakels  in de zuidelijke EU landen de burgers in de noordelijke landen lang niet meer zo  gul klaar staan om hun belastinggeld in Kroatië te storten.

Maar voor dit jaar heeft de EU al 655 miljoen euro klaar liggen, en voor de komende jaren € 13,5 miljard. Kroatië heeft al een speciaal ministerie om de pot te verdelen!

Er heerst een werkloosheid van 20 % en bij jongeren meer dan 50 % en meer concurrentie vanuit de EU zal dat nog erger maken.
Corruptie tiert er welig en de oude politieke klasse probeert haar status te handhaven!

Overigens is het een mooi land dat nog veel toeristische mogelijkheden heeft.
—————————–
Gegevens o.a. uit Wikipedia en Der Spiegel

4 REACTIES

 1. Prima argument Hub!

  Je kan je inderdaad twee dingen afvragen:

  1. Wat gaat het ons kosten
  2. Wat gaat het Kroatië kosten.

  Twee vragen met een negatief antwoord!

 2. Hmm, er schijnen dan toch gevallen te zijn waar concurrentie een probleem verergert. Waarmee impliciet ook nog wordt aangegeven dat de EU best wel concurrerend is. Wat moeten de mensen wel niet denken?

 3. Quote:
  “Hmm, er schijnen dan toch gevallen te zijn waar concurrentie een probleem verergert.”

  In principe niet, want in een vrije markt zou het zo zijn zijn dat de vrije markt als een filter gaat werken. De zwakke bedrijven gaan ten onder en de sterke bedrijven zullen floreren. Theoretisch, hier worden de Kroatiëers beter van.

  Echter, een vrije markt is niet wat de EU voorstaat. En wat de Kroatiëers te wachten staat? Wil je niet weten.

  In mijn optiek? De Kroatiëers zijn met valse beloftes de EU ingeluisd. En de ongeïnformeerde bevolking zal binnenkort de rekening gepresenteerd krijgen. In dat soort landen betekend het maar een ding: Schrijnende armoede.

 4. Een van de idiote factoren is dat EU-politici en media net doen alsof de EU voor een “vrije” markt zorgt.
  Om markten vrij te maken, hoeven overheden alleen maar de door henzelf ingestelde belemmeringen te schrappen.

Comments are closed.