De Paradox van Libertarische Politiek: Deelnemen aan de Europese Verkiezingen, Of en Hoe.

Is een libertarische opvatting te verenigen met deelname aan de politiek? In het geval van de Nederlandse Tweede Kamer verkiezingen heeft de LP deze vraag positief beantwoord. Het is te beargumenteren dat de huidige EU middels het verdrag van Lissabon niet grondwettelijk is. Het is zeker een immoreel instituut. Betekent deelname dan niet erkenning? Als we valselijk de EU zijn binnengeloodst wanneer verandert participatie in collaboratie? Kan de LP vanuit haar principes wel deelnemen aan de EU?

Praktisch gezien speelt voor mij deze vraag waarvan ik niet zeker ben dat deze behandeld gaat worden: Als de LP deelneemt, dan vraag ik me af met welke Europese politieke partij de LP een alliantie aan gaat? Voor de lezer, er zijn Europese Partijen waarbij nationale partijen zich kunnen aansluiten. Deze partijen werken soms weer samen in fracties. De meeste Europeanen kennen volgens mij niet eens de belangrijkste Europese partijen, laat staan de fracties die gevormd zijn. Of blijft de LP bij de niet aangeslotenen? Of wellicht nog beter, gaat ze zich aansluiten bij Libertas?

En daar komt dan de spreker van de avond, Eline van den Broek, om de hoek. Zij heeft met Libertas Nederland deelgenomen aan de verkiezingen voor het Europese parlement van 2009. En daarbij veel meer stemmen gekregen (in totaal 15 duizend) dan de LP kreeg tijdens de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen. Voorwaar geen gekke gedachte om naar deze dame te komen luisteren. Ze behaalde haar master politicologie middels een scriptie over de rol van de media tijdens de verkiezingscampagne van de Tweede Kamer in 2003. En heeft haar eigen denktank Quid Novi opgericht.

Ze zegt zelf over de komende bijeenkomst:

We zullen spreken over de Europese instellingen, de Europese verkiezingen, partij programma’s en last but not least – hoe om te gaan met media die niet wil luisteren en weinig van Europa begrijpt. In een interactief gesprek met aanwezigen hoop ik wat aanwijzingen te kunnen geven, alsmede inhoudelijke programmapunten door te lichten.

Dit belooft een inspirerende avond te worden waarin we niet alleen kennis op zullen doen over de EU maar ook over media strategie en partij programma’s van gedachte zullen wisselen. Onder aansturing van iemand met een naar mijn smaak wellicht iets te liberale inslag. Die echter wel haar sporen met haar verzet tegen het verdrag van Lissabon duidelijk verdiend heeft en vanuit dat oogpunt mijn respect heeft.

Details: U kunt zich aanmelden via Facebook (niet verplicht), Aanvang Dinsdag 2 juli om 20 uur (inloop, de avond begint een kwartiertje tot een half uur later). Locatie: Libertarische Partij, p/a Haags Juristen College, Landgoed Marlot, Leidsestraatweg 77A, 2594 BB ‘s-Gravenhage, T 070-4262600. Let op! Wie een Navigator gebruikt moet niet de Leidsestraatweg maar de Hofzichtlaan 1 invoeren! Toegang is gratis.

1 REACTIE

 1. Quote:
  “Het is te beargumenteren dat de huidige EU middels het verdrag van Lissabon niet grondwettelijk is.”

  Derde zin, en hier gaat het al fout. Regeltjes toetsen aan andere regeltjes.

  Laten we beginnen om alles te toetsen aan onze Libertarische principes, zoals NAP!

  Quote:
  ” hoe om te gaan met media die niet wil luisteren …”

  De media wil niet luisteren omdat het collectivistische slaven zijn. Vergeet die media! Internet is een krachtig medium, en het kan het verschil overbruggen. Het enige wat er moet gebeuren is dat een groep libertariers de samenwerking aangaat en het alternatief creëert!

Comments are closed.