Belasting_TeVeelHet constitutionele Hof in Frankrijk heeft bepaald dat 75% belasting onredelijk is. Vervolgens heeft het hoogste Administratieve rechts hof bepaald dat maximaal 66% eerlijk is. Is dat even pech voor mij:

Ik betaal 52 % belasting.

Van die 48% die overblijven koop ik dingen belast met BTW van 21% , blijft 39,66 % over. Verder betaal ik ook accijnzen op benzine, tabak, alcohol, etc. maar dat kan ik niet zo precies uitrekenen/claimen, dus blijf ik hangen op 61% belasting….

Had toch graag op basis van het gelijkheidsbeginsel met de Fransen, van het Europese Hof gebruik willen maken. Maar goed wat is, zal wel komen; dit artikeltje toch nog maar even bewaren tot de eerstvolgende belastingverhoging of solidariteitsheffing.

http://www.reuters.com/article/2013/05/18/us-france-tax-idUSBRE94H0AX20130518

13 REACTIES

 1. @Harrie Custers [1]: natuurlijk, je hebt helemaal gelijk, maar ik wil maar aangeven dat de hoogtes en regels, europees steeds meer tegenstrijdig worden, zelfs die ondemocratische en onvrijwillige.

 2. @Harrie Custers [1]:
  Je hebt inderdaad gelijk. Het is onzinnig om bij belasting te stellen wat “eerlijk” is of niet. Dat is en blijft een behoorlijk arbitraire logica.

  Het belastinggehalte wordt feitelijk bepaald door twee tegengestelde krachten:
  1. Volk wat minder wil betalen
  2. Overheid die meer geld nodig heeft

  Helaas lijkt factor twee aan de winnende hand te zijn. Vanuit Libertarisch oogpunt is 0% belasting eerlijk. Wat niet wil zeggen dat je al dat geld overhoud, maar dat is een ander verhaal.

  • @Pteranodon [4]: en ik vrees dat het gewoon nog meer is. Overdrachtsbelasting, bpm, verpakkingenbelasting, milieubelasting, wegenbelasting, ….. , successie en schenking.
   Het is onzichtbaar en “sneaky”. Vooral het verlies aan waarde door inflatie m.n. van spaargeld en pensioen.

   Bovendien, de premies voor de sociale volksverzekeringen en met name de AOW, neigt ook meer en meer naar een belastingheffing. Want jouw trekkingsrechten worden meer en meer gekort en vermogensafhankelijk gemaakt ten gunste van anderen. Kortom je hebt meer verplicht afgedragen en bijgedragen en je hebt recht op minder.

   Wat zou al iets eerlijker zijn?
   Niet alleen kijken naar wat iemand heeft, maar ook naar wat iemand er voor heeft gedaan/er aan heeft bijgedragen.

 3. ach denk dat de rechter wel door revolutie overruled zal worden.

 4. Oh en vergeet niet brandstofbelasting als je moet vliegen. Zal niet lang duren voordat de roverheid belasting gaat heffen op zon, lucht en andere dingen die gratis horen te zijn. Ik snap het min of meer dat er belasting zit op water. Het kost geld om water te zuiveren, maar is water niet een menselijke recht?

  Eigenlijk zouden alle menselijke rechten belasting vrij moeten zijn.
  Water, eten, onderdak, energie en ook kleding. Als ze dan belasting moeten innen, laat ze dat doen op luxe goederen.

  Natuurlijk ben ik tegen alle vormen van belasting wat eigenlijk diefstal is. Maar het is al een goed begin als belasting op alle menselijke rechten afgeschaft wordt.

 5. Het is alsof de rechter zegt; één keer iemand een mes in het lijf duwen, oké, maar tien keer??….

 6. Nou vind ik de belastingen in Nederland ook veel te hoog maar wordt wel beetje moe van mensen die beweren 52% inkomstenbelasting te betalen. Is namelijk niet over het gehele inkomen. Eerste deel is zelfs belastingvrij. Klagen ok maar wel gewoon een eerlijke voorstelling van zaken graag.

 7. @V

  De werkelijkheid is veel erger. Als werkgever reken ik het je even voor. Uitgaande van;

  1) wat je voor de baas kost, is je salaris. Niet wat er op je loonstrook staat.
  2) Afrondingen en nattevinger gemiddelde maar dicht bij de werkelijkheid.
  3) Cijfers van gemiddeldgezien.nl
  4) Uitgaande van een jonge (25) alleenstaande die zichzelf bedruipt
  5) Op z’n loonstrook 1920 bruto ziet
  6) 2900 bruto modaal en 1895 bruto gemiddeld is
  7) Alles wat niet een keuze is, is belasting.

  De rekensom;

  1) 2400 euro voor de baas, 20% belasting werkgeversdeel (480 euro)
  2) – 40% inkomensbelasting van 1920 bruto (zit je al op 60% inkomstenbelasting) (768 euro)
  3) – Bijtelling auto van de zaak (85 euro)
  1067 euro over
  4) -zorgpremie (150 euro)
  5) – BTW 6% en 21% (125 euro)
  6) – gemeentebelastingen (60 euro)
  7) – accijns (54 euro)
  Nu rest jou nog 678 euro en heb je al 72% belasting betaald

  Maar wacht, meer goodies van de bedachte samenleving waarin we leven en je als individu geen (echte) keuzevrijheid hebt.

  8) – gemiddelde huur/hypotheek (350 euro)
  9) – Gas, licht en water (150)

  Nu heb je nog maar 178 euro over van je salaris en heb alleen de mogelijkheid gekocht wakker te mogen worden in een bed en niet het land uit gezet te worden (paspoort).
  Maar, we zijn er nog langgggg niet. Zou je kunnen zonder:

  10) – internet (40 euro)
  11) – overige verzekeringen (125)
  12) – telefoon (30 euro)
  13) – boodschappen (150 euro)

  Nu rest jou nog een beukende -167 euro van jouw salaris van 2400 euro bij de baas. Gefeliciteerd, je bent nu een gemiddelde Nederlander die kan eten, slapen en poepen zonder dat de overheid geweld tegen je gebruikt omdat je niet slaafs meeloopt.

  Je hebt, dus, 107% van een bovengemiddeld salaris nodig om in leven te blijven in Nederland. Komt mooi uit dat de socialistische dwang dan wel 8% vakantiegeld eist van de baas, kom je precies uit.

  En iedereen zich maar afvragen waar die particulieren schulden vandaan komen, Gotspe!

  Ik durf het politieke debat aan en te stellen dat, hoewel ik eigenlijk een zwaardere mening heb, de gemiddelde Nederlander 72% betaald over zijn inkomen dat het de baas kost om die persoon in dienst te nemen. Dan volgt nog het door de samenleving opgelegde model van huur en koop enz. enz.

  Zo, genoeg voor de zaterdagochtend. Zon en bier! 🙂

 8. Voorts wil ik toch het volgende nog even met u delen, voor het contrast wel leuk.

  Nederland heeft een schuld van 51.600 euro per werkende inwoner. Daarover betalen we ongeveer 10,5 miljard rente of anders, 1400 euro per werkende Nederlander.

  Dit bedrag is na aftrek van alle belastingen, meer dan 2x een gemiddeld netto maandsalaris!!!

  Misschien inflatie? Het gaat regenen met inflatie!

  Harrie Custers [13] reageerde op deze reactie.

  • @Nachtbeestje [12]: Ja triest. Zeker wanneer je bedenkt dat je er zelf geen keuze in hebt gehad. Want die verkiezingen zijn een farce natuurlijk, in deze.
   Nog triester vind ik het voor de generatie na ons. Geboren in een systeem bepaald door anderen en meteen maar ongevraagd een enorme schuld om hun nek. Triest.

Comments are closed.