abuelo-257612903789078P7Het NSA verhaal is oud nieuws. Tenminste 5 jaar geleden had men kunnen weten wat er gaande was.

Er zijn maar liefst drie boeken geschreven over de super-geheime NSA, alle drie door James Bamford. In 2008 werd hij door Amy Goodman van Democracy Now geinterviewed naar aanleiding van zijn laatste boek: The Shadow factory.

De hele ophef over de NSA is dus in feite oud nieuws, wat het er niet minder significant om maakt. Dit is het logische uitvloeisel van bureaucraten op zoek naar geld om te verbranden. Uiteindelijk bereiken ze ook hier niks mee, behalve de illusie bij deze en gene dat men bespied wordt. Dat klopt op zich ook, maar de bureaucraten zijn helemaal niet gediend van zinvolle uitkomsten want dat is niet hun business model. Hun business model is risico’s vermijden, mensen onder zich verzamelen en grotere budgetten verkrijgen. Het hele gedoe van die NSA heeft er niet toe geleid dat bijv. de Boston bommer gepakt is vóór de daad. Ze hebben al die metadata (en gewone data) dan wel bij de NSA maar ze doen er niks mee en ze willen er ook niks mee doen.

Wat dit hele verhaal wel duidelijk maakt, is dat zoiets als de NSA in feite in plain sight kan voortwoekeren zonder dat het door de massa opgemerkt wordt, totdat ineens het licht gaat branden bij de massa, in dit geval doordat Snowden uit de school is geklapt.

Op dus naar de volgende openbaring, terwijl het niet bestaande geld met bakken tegelijk over de balk wordt gegooid. Hoe meer hoe beter, des te eerder komt de overheid op zwart zaad te zitten en zullen de bureaucraten op straat geschopt worden samen met hun verachtelijke praktijken.

14 REACTIES

 1. Andre onderschat de betekenis van de recente ontwikkelingen. Want nu hebben we te maken met een insider klokkenluider, die met een spectaculaire vluchtaktie de mondiale aandacht weet te trekken. Hulde overigens voor de Guardian dat ze meewerken aan het openbaar maken hiervan. Andre presenteert/bagatelliseert de ontwikkelingen als een budgettenkwestie van bureaucraten maar de werkelijkheid is toch wel ietsje meer sinister. De overheid heeft nu informatieprofielen in handen, waarmee ze in een onbewaakt ogenblik, bv nav een door de overheid zelf in scene gezette false flag operatie a la 9/11, bv een tot ontploffing gebrachte nucleaire vuile bom, in de dan ontstane paniek, marshall law maategelen kan doorvoeren en vervolgens elke vorm van zelfs maar potentieele oppositie in een kamp kan zetten. Of erger. Dat is al een keer eerder gebeurd, nmlk Rusland 1917-1922. In vergelijking met de Bolsjewisten van begin 20ste eeuw, bezit de huidige overheid onvoorstelbaar meer informatie dan toen en kunnen ‘zuiveringsoperaties’ met precisie en efficientie plaatsvinden en kan de overheid alle macht naar zich toetrekken en regeren over een kudde van willoze schapen en de libertariers en paleo-kopstukken zullen de eerste zijn die het loodje gaan leggen. En dat gevaar is in de VS veel groter dan in Europa. Zonder de VS had de USSR niet eens bestaan en in WW2 was Amerika de grote bondgenoot van de USSR, een feit dat Amerika-dwepers maar al te graag vergeten.

  Andre [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Vrijdag [1]:

  “..presenteert/bagatelliseert de ontwikkelingen als een budgettenkwestie van bureaucraten”

  Het NSA akkefietje is slechts één van de resultaten van een immer groeiende overheid. Ik denk dat het van belang is om te onderkennen dat excessen zoals de NSA hierin hun oorzaak vinden, en dat de NSA dus niet het enige lijk is dat ligt te rotten in de kast.

  Verder is het niet “de overheid” die informatieprofielen in handen heeft, het zijn clusters van bueraucraten die dat hebben, en ze weten onderling meestal niet van elkaar wat ze doen. De linkerhand weet niet wat de rechterhand doet. Het presenteren van “de overheid” die dit of dat verschrikkelijke ding zou kunnen gaan doen is dus wat mij betreft veel te globaal; het zijn eerder de clusters van bureaucraten die links en rechts buiten hun boekje gaan. Van coördinatie is geen sprake en dat maakt ze verschikkelijk inefficiënt.

  Het vuile bom scenario kan ook zonder de NSA met al z’n ongebruikte data waarvan slechts een enkele incompetente bureaucratische clown weet hoe ze daar me om moeten gaan, tot uitvoering komen.

  Uiteindelijk is alles zowel in Amerika als in Pleuropa als elders een budgetkwestie: geld weg, probleem weg.

  Vrijdag [4] reageerde op deze reactie.

 3. Politiek analyst Webster Tarpley had een opmerkelijk hypothese over dit geval. Volgens hem werd er onder Bush Jr. ook massaal op burgers gespioneerd (zoals opgetekend bij o.a. DemocracyNow). De reden dat er thans zo’n ophef over is komt omdat bepaalde elementen binnen het Amerikaanse establishment Obama willen straffen voor het afblazen van de militaire campagne tegen Syrië. Mogelijk wil men hiermee zijn presidentschap ondermijnen of aansturen op een afzettingsprocedure. In privé heeft Obama aangegeven dat hij geen hele populaire koers kan varen uit angst hetzelfde lot te ondergaan als Martin Luther King Jr.! http://www.presstv.com/detail/2013/06/08/307786/uk-france-goading-us-into-striking-syria

  Vrijdag [5] reageerde op deze reactie.
  Raymond [7] reageerde op deze reactie.

 4. @Andre [2]: ja, maar de NSA is wel een vd gevaarlijkste uitwassen van die uitdijende overheid. En het beeld vd overheid als een verzameling incompetente klunzen, dat klopt niet. Als de Nederlandse AIVD iets wil weten over jou, hoeven ze maar op de NSA knop te drukken en ze krijgen al jouw mails en postjes te zien. Met echte naam en BSN-nummer erbij. Leuk he? En als je intelligent genoeg bent om door de farce van 9/11 heen te kijken, de Irak-invasie en nu het gedonder in Syrie, dan weet je waar die lui toe in staat zijn. Je kunt Alex Jones wel een opgewonden standje vinden, maar die types hebben wel degelijk een punt.

  Andre [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Pasparal [3]: Welnee, die ophef is het gevolg van de aktie van een moedige eenling, het hele Amerikaanse establishment, van Dems tot Reps, is te kakken gezet.

 6. @Vrijdag [4]:

  Geen idee of de NSA een van de gevaarlijkste uitwassen is, want ik weet niet wat er nog allemaal meer te koop is. En dat “ze” al dat verschrikkelijks kunnen doen is me ook duidelijk. De hamvraag lijkt me te zijn of een individu het de moeite waard vindt om in angst rond te lopen. Als het regent kun je nat worden en dat soort gedoe. En nogmaals, er is niets nieuws onder de zon; dit was allemaal al bekend. Men ziet wat men wil zien.

 7. @Raymond [7]: Londen en Parijs roepen moord en brand en willen de guerrilla direct van wapens voorzien (niet via ingewikkelde schimmige kanalen zoals nu nog gebeurt). In dit kader is ook de verkondiging van Franse en Britse zijde dat er “sterke aanwijzingen” zou zijn dat Assad gifgas zou hebben ingezet. Dat laatst de Turkse politie FSA-strijders had aangehouden met een cylinder sarin toont aan wat voor een vuil spel hier wordt gespeeld. Immers, van wie heeft de FSA sarin gekregen, en met welk doel anders dan om een valse vlag-aanslag te plegen die vervolgens bij Damascus in de schoenen geschoven kan worden?

  De strijd in Syrië draait om één ding: aardgas! Er wordt gespeculeerd dat Duitsland een andere koers wil varen. Merkel zou hebben ingezien dat totale Amerikaans-Israëlische dominantie over de olie en gas van het Midden-Oosten niet in Europas belang is. Het zou voor ons voordelig zijn als Iran, Syrië en Libanon in de Russische invloedsfeer blijven.

  Zie o.a. http://www.globalresearch.ca/the-geopolitics-of-gas-and-the-syrian-crisis-syrian-opposition-armed-to-thwart-construction-of-iran-iraq-syria-gas-pipeline/5337452

  Vrijdag [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Pasparal [8]: US/UK/F proberen zich weer in een oorlog te liegen. Ondertussen heeft Assad een approval rating onder zijn eigen bevolking van 70%, terwijl de McJihadisten op 10% kunnen rekenen. Het is waarschijnlijk dat het Westen zijn zoveelste debacle tegemoet gaat, nadat ze eerder voor $5T Irak cadeau hadden gedaan aan de Iraanse invloedsfeer. Nu is er dus een shi’itische corridor van Teheran, over Bagdad en Damascus naar de Middellandse Zee en kan de ‘islamic pipeline’ vh grootste gasveld ter wereld, Pars, naar Europa beginnen, zodra de regio is gepacificeerd. Gaat nog wel even duren.

  justHarry [14] reageerde op deze reactie.

 9. Recentelijk gaf een FBI agent ook al aan dat ze alles konden afluisteren.
  Het bevreemd mij wel dat het nu opeens groot nieuws is, terwijl dit al lang bekend was. Ik vermoed dat de systemen niet werken en dit het zoveelste mislukte technologische overheidsprogramma is.
  Door het groot naar buiten te brengen, met of zonder medeweten van Snow, lijkt het veel effectiever dan het is en doet angst het werk dat technologie niet mogelijk maakt. Ik zeg: smoke and mirrors

  Andre NI [13] reageerde op deze reactie.

 10. @pcrs [10]:

  Ja. Het doel van een bureaucraat is het middel en niet het doel, als je begrijpt wat ik bedoel. De resultaten van het middel zijn niet relevant, zolang de slaven maar net lang genoeg in leven blijven om ze uit te kunnen blijven zuigen. In het artikel over de Fyra staan ook een paar mooie (whiskey tango foxtrot) voorbeelden.

  Wat ik een positieve ontwikkeling vind is dat er dankzij de enorme hoeveelheid data die verzameld wordt, ook een berg ruis gemaakt wordt waar je U tegen zegt. De kosten van afluiteren gaan omlaag en veroorzaakt dus meer data. Maar dankzij het feit dat er meer data komt, wordt de hooiberg groter terwijl de spelden net zo groo blijven.. de kosten voor het zoeken naar een speld in een hooiberg gaan omhoog. Of zoals de heer J. Cruijff ook wel pleegt te zeggen: ieder nadeel hep z’n voordeel.

Comments are closed.