HOWARD_Paul_130527

12 REACTIES

 1. Mensen, een goede raad… waarom niet het gedrag van amerikaanse libertariers kopieren, die meestal met de Republikeinen zijn gelieerd (Ron Paul) en kiezen voor de VVD, om die dan van binnenuit richting een kleinere overheid te duwen? Het zou me niets verwonderen als de VVD geen bezwaar had tegen de aanwezigheid van een libertarisch vleugel(tje). Da’s altijd nog beter dan dat gerommel in de marge van nu. Het libertarische gedachtengoed heeft een grotere sympathie dan electorale cijfers doen vermoeden. En overdrijf niet met dat nul-overheidsdenken.

  arvr [7] reageerde op deze reactie.
  Joop [9] reageerde op deze reactie.

 2. @Vrijdag [6]:
  Op zich geen slecht idee, maar de VVD is best een kolos met vele groepjes die soms verdomd onlibertarische ideeën er op na houden.

  Op het moment dat we met een dergelijk plan enigermate succes hebben zijn we op een punt gekomen dat we onze rollators van vreugde even kort tegen elkaar tikken.

  Ik denk dat het sneller is om direct een nieuwe partij op te richten. Ow wacht, die is er al.

  Maar waarom een politieke partij? Je zou ook gewoon een aantal campagnes kunnen organiseren als groep individuen om de bevolking wat beter te informeren. Buiten de politiek om.

  Quote:
  “En overdrijf niet met dat nul-overheidsdenken.”

  En daar heb je best een punt in. Voor mij persoonlijk is nul de norm, maar ben bereid meer te accepteren voor een bepaalde tijd als ik in de wetenschap leefde dat het minder werd.

  Zoals het nu in de overheidswereld gaat wordt het meer en zotter. Dat is niet bepaald de goede kant op!

 3. Als je met een libertarische partij meedoet aan de verkiezingen, stem je dan niet expliciet in met de regels van democratie? Dus als je geen zetel haalt, moet je toegeven dat de meerderheid zo heeft besloten en ook de consequenties hiervan aanvaarden (allerlei socialistische partijen die je het leven zuur maken).

  Of zien mensen hier die stemmen op of deel uitmaken van deze partij het totaal anders?
  Zelf zie ik er het nut niet van in het democratische systeem te gebruiken om als doel meer vrijheid te bereiken.

  arvr [12] reageerde op deze reactie.

 4. @Vrijdag [6]:
  “En overdrijf niet met dat nul-overheidsdenken.”

  Ik zou het geen overdrijven noemen. Als je overtuigd bent dat monopolieposities slecht zijn en de vrije markt goed, is dit de enige logische conclusie.
  De overheid is immers een organisatie met het monopolie op wetgeving.

  Vrijdag [10] reageerde op deze reactie.

 5. @Joop [9]: dat is niet zo, want in een democratische orde kan en wordt een regering na vier jaar naar huis gestuurd en kan een correctie plaats vinden. Dat is in ieder geval de theorie. Maar het is een typische libertarische blinde vlek om de overheid als de principieel grote boeman te beschouwen die afgeschaft dient te worden, waarna de heilstaat, uh pardon, heilsanarchie uitbreekt. Het is een veel waardevoller streven om de overheid te beperken, te temmen ipv het kind met waswater weg te gooien. De totalitaire staten zoals de USSR waren de grootste terroristen uit de wereldgeschiedenis, maar dat wil nog niet zeggen dat we dan maar moeten streven naar het wilde westen. In vergelijking met de rest van de wereld is Nederland door de eeuwen heen toch een redelijk vrij land geweest. Nul overheid werkt niet als aansprekende ideologie, een kleine overheid wel. Daar zouden libertariers naar moeten streven. En het beste politieke vehicle daartoe is de VVD, om te proberen die van binnenuit bij te sturen.

  Joop [11] reageerde op deze reactie.

 6. @Vrijdag [10]: “dat is niet zo, want in een democratische orde kan en wordt een regering na vier jaar naar huis gestuurd en kan een correctie plaats vinden.”

  Dit doet niets af van de monopoliepositie van de staat. Alleen enkele namen veranderen elke zoveel jaar, zodat het monopolie iets anders wordt ingevuld.
  Maar een concurrerende rechtbank die op een eigen manier bemiddelt tussen conflicten mag je nog steeds niet opzetten.

  “Nul overheid werkt niet als aansprekende ideologie, een kleine overheid wel.”
  Een grote overheid werkt nog beter als aansprekende ideologie. Het gaat erom de (volgens mij) juiste ideologie over te brengen, niet de populairste. Een kleine overheid wordt vanzelf weer een grote, dit is inherent aan de monopoliepositie.

 7. @Joop [8]:
  “Als je met een libertarische partij meedoet aan de verkiezingen, stem je dan niet expliciet in met de regels van democratie?”

  Klinkt als een sociaal contract. Aan de andere kant, was het ook niet zo’n regel dat de bestuurders in eer en geweten het volk moesten dienen? 😉

Comments are closed.