De  schade die door religieuze organisaties wordt aangericht bestaat uit drie piscelementen:

01.

het aandragen van sprookjes als feiten: ficties welke niet gesteund worden door bewijsmateriaal. Dit wordt genoemd geloof.

02.

het betitelen van geloof als deugd en het uitdragen van de gedachte dat  iemand  die geponeerde waarheden accepteert zonder dat bewijsmateriaal aanwezig is, deugdelijker is dan iemand die bewijsmateriaal wil zien alvorens hij bepaalde zaken aanneemt.

03.

het stigmatiseren en pejoratief classificeren van personen die het systematisch aannemen van zaken zonder bewijs ( geloof) vervangen door een systeem van onderzoeken van aanwezig bewijsmateriaal. Dit zijn de zogenaamde afvalligen, die rotsvast  geloof vervangen door feitenanalyse

De activiteiten van religieuze organisaties vertonen grote gelijkenis met het gedrag van de meeste overheden: het nastreven van een  staat van bedwelming die gepaard gaat met het uitschakelen van het brein van de als slaaf geëxploiteerde cliënten.

Hugo van Reijen

9 REACTIES

 1. Religie =
  – Mystiek, gezang en bijeenkomsten waarbij men vol ontzag en verwondering de bevelen van de gejurkte leider probeert op te volgen.
  -Je deugdelijk en braaf gedragen om in aanmerking te komen voor de uiteindelijke beloning.
  – Hoogoplopende emoties tussen de ware gelovigen en de twijfelaars. Voor velen is er toch echt onomstotelijk bewijs dat hij bestaat!

  Ieder jaar rond dezelfde tijd ben ik daarom blij dat iedereen meewerkt aan het geloof waaraan ik als ouder tijdelijk zoveel macht ontleen. Jammer genoeg heeft één van mijn kinderen al door de maskerade heen geprikt. Maar dat maakt hem gelukkig niet opeens tot een stouterik.

 2. Als het geen schade aan anderen berokkent, mag jij geloven in het grote spook aan de top van de berg.
  Als het maar je eigen keus is.

 3. Grote verschil met een overheid is dat iedereen vrij is om zijn/haar religie te kiezen. Religie (momenteel vooral de islam) wordt vaak geassocieerd met georganiseerd geweld, maar dan is religie meer dekmantel dan inspiratiebron. Vaak is dit geweld ook nog eens een reactie op onze eigen aggressie, bekijk de slideshow “why do they hate us”: http://www.slideshare.net/anarcholibertarian/why-do-they-hate-us

  Religie is al eeuwen een manier waarop mensen samen met anderen antwoorden proberen te vinden op levensvragen. Antwoorden die je niet in 0 en 1 kunt uitdrukken. Rituelen horen daar bij. Dit alles is maar lastige materie voor de over het algemeen zeer rationeel ingestelde libertariers, maar dat is nog geen reden om er een stempel “fout” op te zetten. Zolang deze anti-softe/duurzame/religieuze-reflex nog aanwezig is binnen het libertarisme zal van serieuze aansluiting op andersdenkenden geen sprake zijn. Wees zorgvuldig met het uitkiezen van je vijanden.

  Pasparal [4] reageerde op deze reactie.
  Bubbelprikker [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Prepperoni [3]:
  Religie is al eeuwen een manier waarop mensen samen met anderen antwoorden proberen te vinden op levensvragen. Antwoorden die je niet in 0 en 1 kunt uitdrukken. Rituelen horen daar bij. Dit alles is maar lastige materie voor de over het algemeen zeer rationeel ingestelde libertariers, maar dat is nog geen reden om er een stempel “fout” op te zetten. Zolang deze anti-softe/duurzame/religieuze-reflex nog aanwezig is binnen het libertarisme zal van serieuze aansluiting op andersdenkenden geen sprake zijn. Wees zorgvuldig met het uitkiezen van je vijanden.

  Alsof er niet genoeg libertariers zijn die ook christen zijn. Denk dat (het gebrek aan) adaptatie van het libertarisme niet ligt aan de ‘anti-softe/duurzame/religieuze-reflex’.

 5. @Bubbelprikker [6]:
  “Het zijn soms net mensen… En binnen het libertarisme mag je gewoon religieus zijn hoor, geen probleem.”

  Volledig mee eens. Ik zelf ben Atheist, maar heb er niet zo veel problemen mee als andere mensen in iets anders geloven. Ik deel in bepaalde mate wel de mening van Hugo, maar met een verschil: Ik vind dat er een verschil is tussen Geloof als instituut (“De Kerk”) en de mensen zelf.

  Ik wordt er niet gerust op als de instituten macht zoeken. Wat mensen zelf in hun hart geloven daar zie ik geen bedreiging in zolang dat geen bedreiging voor mij is.

 6. Zolang ze zich niet fundamenteel vastbijten, dus bereid blijven om te leren, vindt ik het geen probleem.

Comments are closed.