Toneelgroep Amsterdam heeft als eerste toneelgezelschap Ayn Rand-Fountainhead de rechten op het boek The Fountainhead van Ayn Rand verworven. Het stuk komt volgend jaar tijdens het Holland Festival 2014 op de planken. Directeur Ivo van Hove: ‘Deze roman schreeuwt erom op het toneel te worden gebracht.’ 

Ayn Rand begon met The Fountainhead in 1935 na verschillende andere baantjes. Zelf zegt zij over de roman en haar denkbeelden: ‘Mijn filosofie is het concept van de mens als een held. Met zijn eigen geluk als de morele zin van zijn bestaan. Productieve prestaties als zijn eervolste activiteit en logica als zijn leidraad.’

The Fountainhead vertelt het verhaal van de jonge architect Howard Roark. Een pure individualist wiens ontwerpen extreem radicaal zijn. Iemand die wars is van de heersende mode en samenwerking op designgebied afwijst. Hij gelooft dat gebouwen – net als mensen – een centraal thema of idee hebben waarover geen compromis mogelijk is. Zijn grootste rivaal is Peter Keating en journalist Ellsworth Toohey.

Peter Keating boekt succes door anderen te kopieren en ondertussen de illusie van originaliteit en creativiteit hoog te houden. Om zijn ambitie als succesvol architect te bereiken is Keating bereid zijn ziel – en zonodig zijn vrouw – te verkopen. Hoewel hij hierdoor rijkdom en succes verwerft, leidt hij een leeg leven.

Ayn Rand laat zien hoe een machtbelust persoon de massa kan manipuleren door middel van solidariteit en collectivisme. Altruisme ten koste van anderen. The Fountainhead werd afgewezen door twaalf uitgevers en uiteindelijk uitgegeven door de Bobbs-Merill Company in 1943. Via mond-tot-mond reclame werd het boek twee jaar later een bestseller en bezorgde Rand erkenning als strijdster voor individualisme.

 

1 REACTIE

 1. Dit is heel goed nieuws. Dit boek verdient meer aandacht in Nederland.
  Ik ben erg benieuwd en zou de voorstelling(en) graag zien
  De verfilming is ook heel interessant, al had die zeker beter gekund

  Er zijn nu heel wat films over de boeken van Ayn Rand beschikbaar.

  Iemand zou een hele “FILMDAG over en met Ayn Rand boeken kunnen organiseren!!!
  Lijkt me erg leuk en leerzaam.

Comments are closed.