Toine spreekt op een internationaal platform en is een van de weinige personen die thans zo openlijk en duidelijk voor belasting ontwijking opkomen

Dit is aandacht die je wel krijgt als je de politieke weg bewandelt. En is dus rendement van de inspanningen van degenen die zich voor de LP hebben ingezet. Zonder met deze stelling overigens  te zeggen dat men de LP dient te steunen. Het is een feit dat de politieke weg aandacht voor het libertarisme bevordert net zoals aan de politieke weg risico’s kleven.

10 REACTIES

 1. Dit is aandacht die je wel krijgt als je de politieke weg bewandelt

  In dit filmpje draagt de heer manders de belastingontwijking’s expert pet, niet de LP voorzitter (of Libertarian leader of the Netherlands volgens RT). Daarnaast spreekt hij als een liberaal. Ik zie dan ook niet helemaal in hoe de LP hieraan verbonden is.

  ratio [4] reageerde op deze reactie.

 2. Ik vindt het prettig dat de LP hierdoor wat aandacht krijgt, en ja, mijn stem hebben ze.

  Het enige puntje is dat de aandacht de LP brandmerkt als de partij van belastingontwijkers. En daar heb ik wat moeite mee, het is slechts een fractie van het geheel.

  Belasting is niet de kern van het probleem, maar een gevolg ervan. De oorzaak is dat onze huidige maatschappij een totaal gebrek heeft aan enig vrijheidsbesef en daardoor verdwaald is in collectivistische neigingen. Meer overheid (en dus meer belasting) is geen oorzaak, maar een gevolg van een manier van denken die het best te beschouwen is als een vorm van algemeen en wijdverbreid bedrog.

  Ten strijde trekken tegen een enkel gevolg van dit bedrog gaat geen deuk in een pakkie boter slaan. Het bedrog zelf bestrijden is een betere strategie.

  Collectivisme is een monster met vele tentakels. Een monster wat gevoed wordt door misleide en bedrogen mensen. Hak een tentakel af en er groeit binnen no-time een nieuwe tentakel aan. Ontneem het monster zijn voeding en het zal sterven.

  igor [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Polity [1]: dit is wel zeker libertarisch: belasting kartel of belasting competitie, wat is beter? Of eigenlijk minder erg? Belasting ontwijking maakt gebruik van de belasting competitie en is volledig legaal. Je zou zelfs kunnen stellen dat het tot de goede werken ener libertarisch persoon behoort om de belasting te ontwijken. Ik zie je probleem dus niet.

 4. “Toine spreekt op een internationaal platform en is een van de weinige personen die thans zo openlijk en duidelijk voor belasting ontwijking opkomen”

  Joh, komt mischien omdat het voor de meeste mensen alleen ongewenste aandacht opleverd maar voor Toine is het reclame.

  @arvr [3]:
  Precies! Maar libertariers zijn gericht op het individu, je zou dus kunnen stellen dat een resultaat waar ze direct zelf baat bij hebben belangrijker geacht wordt als een ideologische/collectieve overwining, ik bedoel maar als NL morgen een libertarisch gebied wordt dan kan het haagse jurristen college wel inpakken, zou dat echt de bedoeling zijn?

  Je zou ook mogen verwachten dat belasting ontwijking aangeboden wordt aan “alle” productieve mensen, misschien dan die mooie constructieve niet weggelegt zijn voor de mensen die na het werk hun handen moeten wassen maar ze zouden toch kunnen doen alsof het echt ergens over gaat met wat handige tips ofzo, maar nee, helaas er is een duidelijk “doelgroep”, en door die affiliatie laat de LP een gigantische groep kiezers aan zich voorbij gaan, 760.000 ZZP’ers, in vermoed dat een fors deel van die mensen niet vermogend genoeg zijn om in aanmerking te komen voor “estate planning” of “vermogensbeheer”, 80.000+ in de land-bos-visserij sector, zitten echt niet te wachten op een een toine manders, 33.000+ in de industrie, 90.000+ in de bouw, ik bedoel maar je bent wie je bent maar er stond voor zover ik kon zien gewoon helemaal “niemand” op de lijst van de LP die zich verstaanbaar kan maken aan die groep mensen, vaak hebben ze het te druk om te gaan stemmen of zijn ze het vertrouwen in de politiek al compleet verloren of anders stemmen ze uit protest/bij gebrek aan beter op de PVV….. ik bedoel hoe moeilijk kan het zijn om iemand te vinden die meer charisma heeft als wilders en ietsje dichter bij een groter deel van de bevolking staat als een toine manders.

  arvr [6] reageerde op deze reactie.

 5. @igor [5]:
  Mooi betoog. Zeker als je jezelf realiseert dat de getallen die jij noemt de LP zeker boven de kiesdrempel gaan brengen.

  Je kan zonder moeite betogen dat in de huidige maatschappij iedereen denkt dat hij of zij kan profiteren op kosten van een anonieme ander, maar in een Libertarische maatschappij kan iedereen profiteren van de welvaart.

  Quote:
  “Maar libertariers zijn gericht op het individu, je zou dus kunnen stellen dat een resultaat waar ze direct zelf baat bij hebben belangrijker geacht wordt als een ideologische/collectieve overwining, ik bedoel maar als NL morgen een libertarisch gebied wordt dan kan het haagse jurristen college wel inpakken, zou dat echt de bedoeling zijn?”

  Volgens mij is dat inderdaad de bedoeling. Ik heb het vanmorgen nog even in de spiegel aan mijzelf gevraagd, maar spiegel zei ja. Of het succes op zich de reden is geweest van de LP (of Toine) om met dit punt naar voren te komen betwijfel ik. Gezien het feit dat de LP een kleine partij is met weinig middelen vermoed ik dat de waan van de dag is “Alles gaat”.

  Ik heb niet de indruk dat er wat “mis” is met Toine, de enige vraag die ik stelde was of de nadruk op belastingontwijking de beste keus was. De betere keus is de rest van de mensen aan hun verstand te peuteren dat de huidige weg de weg naar overheidsslaaf is.

  Gaan beweren dat de LP dat moet doen als politieke partij is even stom als de stelling “De overheid moet er wat aan doen”. Punt nul is dat het libertarische geluid moet gaan doordringen tot alle lagen van de bevolking.

 6. Iedere belastingconsulent is voor zijn clienten ( hopelijk) bezig met belastingontwijking.
  Een consulent die dit niet doet, bewijst zijn client geen dienst.
  Hugo van Reijen

 7. Openlijk voor belastingontwijking opkomen: belastingontwijking is geen misdrijf dus je kunt er ook gewoon voor opkomen. Als jurist weet hij precies wat hij wel en niet kan zeggen. In feite zegt hij niks rebels maar zolang hij onaantastbaar is binnen het juridische kader, zal hij er voor opkomen zonder dat het de wet bijt.

 8. Blijf het dolkomisch vinden dat een libertarisch boegbeeld is gespecialiseerd in belastingen, en daarmee een afgeleide is van het instituut dat hij zegt te bestrijden. Geen staat, geen Toine.

 9. Dolkomisch? Aha. Toine bevecht datgene wat hij ziet als immoreel. Op de manier die hij ziet als de meest rationele. Hij kon ook anarchist worden en een belastingkantoor in de brand steken, of belastinginspecteurs gijzelen, maar dat is een hele andere vorm van protest.

Comments are closed.