Berlijnse_muurGisteren was het 6 juni. De dag van de landingen op de kust van Normandië, in 1944. Vanaf die dag duurde het minder dan een jaar tot VE-Day: Victory in Europe Day.

De VS heeft nu een nieuwe VE-Day: Verizon Exposed Day. Dat is de dag dat bekend werd dat NSA, de National Security Agency, de Patriot Act gebruikt om van telecomprovider Verizon de belgegevens van Amerikaanse burgers te krijgen. Volgens de New York Times is deze praktijk al minimaal zeven jaar aan de gang.

De NSA is een organisatie die in de jaren vijftig is opgericht. De oorsprong van het soort afluisterwerk dat de NSA doet gaat veel verder terug. Het is begonnen in de Eerste Wereldoorlog, toen de Amerikaanse regering de transatlantische telegraafmaatschappij overhaalde (lees: dwong) om inzage te geven in het berichtenverkeer met het buitenland. Het was voor de telegraafmaatschappijen verboden daar op in te gaan, want het schenden van het post-, telefoon- en telegraafgeheim was – en is – een misdrijf in de VS. De regering dwong de maatschappij in kwestie dus om de wet te overtreden, in het belang van de nationale veiligheid.

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de NSA en zijn voorgangers is het boek The Puzzle Palace van James Bamford een aanrader.

Dat een organisatie als de NSA bestaat is niet verwonderlijk. De schaal waarop deze organisatie opereert is wel opmerkelijk. In de jaren negentig kwam NSA al eens in het nieuws door het Echelon. Echelon is de naam van een NSA-project dat zich bezighield met het wereldwijd afluisteren van telecommunicatie.

Sommige mensen beweren dat Echelon tegenwoordig overbodig is vanwege de opkomst van Facebook. Facebook zou het nieuwe Echelon zijn, maar dat even terzijde.

De NSA is eveneens betrokken bij de opslag van gegevens in een super datakluis in de woestijn van Utah.

Het opmerkelijke van het Verizon schandaal is dat het afluisteren dus gebeurt in de VS en dat het gaat om Amerikaanse burgers die formeel nergens van verdacht worden. De praktijken van de NSA – en de hele Patriot Act – zijn de inverse van de politieke filosofie waarop het land is gebaseerd: lees de Declaration of Independence, de Constitution en de Bill of Rights er maar eens op na.

De macht van de Amerikaanse overheid over het individu is nu groter dan die van de Oost-Duitse regering voor de bouw van de Berlijnse muur. Wie voor 13 augutus 1961, de dag dat de muur werd gebouwd, weg wilde uit de DDR vertrok gewoon. Wie van het Westen naar het Oosten wilde kon dat ook doen. De ouders van de huidige Bondskanselier Angela Merkel bijvoorbeeld, verhuisden in de jaren vijftig van Hamburg naar het Oosten.

Wie wil vertrekken uit de VS kon dat van oudsher gewoon doen. Zoals president Kennedy het in zijn beroemde speech in Berlijn formuleerde: ‘… we have never had to put a wall up to keep our people in, to prevent them from leaving us!’ De uitreisvrijheid wordt echter steeds meer ingeperkt. In de sfeer van de inkomstenbelasting geldt al sinds 2008 dat een Amerikaans staatsburger die om fiscale redenen het Amerikaanse staatsburgerschap opgeeft, op dat moment fiscaal af moet rekenen over ongerealiseerde winsten op vermogensbestanddelen die hij of zij wereldwijd bezit. Dat werpt een financiële barrière op voor het opgeven van het Amerikaanse staatsburgerschap.

In 2012 is er een wet (zoek in de pagina op ‘passport’) aangenomen die de Amerikaanse overheid het recht geeft een paspoort te weigeren aan personen die onbetaalde belastingschulden (boven een bepaald bedrag) hebben. Neem daarbij in aanmerking hoe het Witte Huis de belastingdienst (IRS) gebruikt om politieke tegenstanders dwars te zitten, en het plaatje is compleet. Het opleggen van een stevige belastingaanslag is genoeg en de persoon in kwestie kan niet meer weg. Een fiscale versie van de Berlijnse muur dus. Het juridisch raamwerk staat er voor het grootste deel al. Voor de politici is het nu alleen nog wachten op een geschikte aanleiding om het omhulsel weg te trekken en de burgers te confronteren met de naakte realiteit.

De VS – the land of the free – is een dictatuur geworden en de NSA kan zich beter omdopen in National Surveillance Agency of – nog duidelijker – in US Stasi, want dat is wat het is.

Paul Verhaegh

8 REACTIES

 1. In 2012 is er een wet (zoek in de pagina op ‘passport’) aangenomen die de Amerikaanse overheid het recht geeft een paspoort te weigeren aan personen die onbetaalde belastingschulden (boven een bepaald bedrag) hebben. Neem daarbij in aanmerking hoe het Witte Huis de belastingdienst (IRS) gebruikt om politieke tegenstanders dwars te zitten, en het plaatje is compleet. Het opleggen van een stevige belastingaanslag is genoeg en de persoon in kwestie kan niet meer weg.

  So far so good……http://www.youtube.com/watch?v=XeCpLcjxOq4

 2. Ik vind het wel goed dat iemand een oogje in het zeil houdt.
  Mensen publiceren van alles met wat ze via communicatiesatellieten met hun zoekacties e.d. in het rond strooien, geheel vrijwillig. Dat iemand dat toevallig opvangt, tja, daar hebben die publiceerders dan ook zelf voor gekozen.

  Raymond [4] reageerde op deze reactie.

 3. @Pteranodon [3]: Mensen publiceren van alles met wat ze via communicatiesatellieten met hun zoekacties e.d. in het rond strooien.

  Zo….en de ” autoriteiten ” doen dat dus niet , dat maak ik dus op uit jouw opmerking.

  Weet je…ik ga niet eens serieus op je in , ik vind het zonde van de server ruimte.

 4. Zoiets als : Wall Street hoger na “arbeidsdata”V.S….ok.

  The REAL Reason Housing Prices Have Skyrocketed. How Another Housing Bubble Was Blown … And Why

  Private Equity firms are piling in to the housing market to take advantage of bargain basement prices on distressed inventory. The Obama administration is stealthily selling homes to big investors who are required to sign non-disclosure agreements to ensure that the public remains in the dark as to the magnitude of the giveaway. Aside from the steep discounts on the homes themselves, the government is also providing “synthetic financing to reduce the up-front capital required if they agree to form a joint venture with Fannie Mae and share proceeds from the rental or sale of properties.” (Businessweek)

  In other words, US-taxpayers are providing extravagant financing for deep-pocket speculators who want to reduce their risk while maximizing their profits via additional leverage. The plan resembles Treasury Secretary Timothy Geithner’s Public-Private Partnership Investment Program …. Speculators are getting lavish incentives (gov financing, low rates, and severe discounts) in secret deals to buy distressed inventory which should be available to the public at market prices. If that’s not a ripoff, then what is?

  Obama’s preferred customers are getting discounts of up-to 60 percent of the home’s peak value and generous gov-backed financing to boot!

  Zoals al gezegd is….pure roddel !!!!!!

  http://www.globalresearch.ca/the-real-reason-housing-prices-have-skyrocketed-how-another-housing-bubble-was-blown-and-why/5

 5. Ik las dat NSA zich vooral met buitenlandse tel. en internet bezighoudt. Dus ook de telefoon van minister Plasterk.
  en ach waarom ben ik niet verbaasd, de wetten zijn er toch zeker niet voor de overheid, alleen voor de onderheid.

  Raymond [7] reageerde op deze reactie.

 6. @Overnight [6]:

  Wat was het parool ook al weer ?…….oh .jah….MIT ODER GEGEN UNS…!!!!

  Was dat niet Georgy Boy of Sys Inquart dit dat proclameerde ?

  Nou dan heb je een hoop buitenland om in de gaten te houden.

  And…what 1945 liberated ?….we just swapped one eagle for the other.

 7. Het wordt dubbel leuk als je jezelf realiseert wie nou eigenlijk deze grappen betaalt.

  In Nederland zijn een tijdje geleden stemmen opgegaan om gevangenen te laten betalen voor hun eigen verblijf in de bajes. Nou, daar kwam het oorverdovend tegengeluid! Dat kon dus echt niet want dat was asociaal.

  Feitelijk is dat dus wat er gebeurd in de USA. En nee, amper tegengeluid, hoogstens wat stomme verbazing achteraf.

  Hoe zou het in Nederland gesteld zijn? Dat soort dingen gebeuren toch niet bij ons? 😉

Comments are closed.