euro_zinkendWat is er aan de hand waardoor zo veel overheidsprojecten op een financieel debacle uitlopen? Of we nu kijken naar ICT, infrastructuur, of grote aanbestedingsprojecten het is vaak het zelfde drama doordat er politiek steeds aanpassingen en andere verantwoordelijken benoemd worden.

 

Het begint al vanuit een nieuw project waar alle politieke partijen over willen beslissen, en hun zegje doen. De ambtenaren zetten de gevraagde lijnen uit, en daarna willen politici allerlei aanpassingen inbrengen, en dat wordt vaak een dure kwestie en werkt vertragend.
De prijsafspraken vervallen en er komen nieuwe aanbiedingen voor de gewijzigde situatie die duurder uitvallen. Als er dan ook nog een andere verantwoordelijke bestuurder benoemd wordt, stuit  hij of zij bij voorbaat al op tegenstrijdige belangen, en een politiek bestuur dat zelf geen verantwoordelijkheid wil nemen, en  besluiteloos is en waardoor vertragingen ontstaan.

 

De basis van de problemen ligt niet bij de ambtenaren maar bij de politiek die geen solide  beleidslijnen heeft afgegeven. Een minister vertrekt, om welke redenen dan ook, en er wordt iemand anders benoemd die zich weer in moet werken in het project. En alle lasten komen op de schouders van het collectief opgebrachte kapitaal, waardoor de inwoners steeds meer moeten bijdragen.

Het lijkt wel of een project realiseren gokken geworden is, en er geen enkele garantie is dat het goed gaat. Daarnaast zijn er te veel bevoegdheden overgedragen aan de EU, waardoor er EU aanbestedingsprocedures zijn, maar geen enkele garantie als het verkeerd uitpakt dat de EU mee gaat bijdragen in een eventueel verlies.

Nederland is ondertussen overgeleverd aan de willekeur van de EU, waar een besluiteloos bestuur zijn eigen zaken nog niet goed kan regelen.

 

In 1 ding zijn alle politici gelijk: ze willen de macht en zijn bezig met machtsbeheersing en onderdrukking van de inwoners, die totaal genegeerd worden in het politieke spel..
Ingezonden door Reiny

5 REACTIES

 1. “Het lijkt wel of een project realiseren gokken geworden is, en er geen enkele garantie is dat het goed gaat.”

  Hier heeft u de waarheid geschreven. Mensen met een VWO-WO opleiding. Voortgezet Woeker Opleiding- Woeker Opleiding.

 2. Het bedrijfsleven is slimmer dan de overheid, daarom lopen de kosten altijd de pan uit.
  Een bedrijf bied op een project voor een zo laag mogelijke (verliesmakende) prijs. Maar ze weten dat het programma van eisen onrealistisch is. Ze weten dat dit gewijzigd gaat worden en dat ze dan winst kunnen maken door voor de wijzigingen extra te rekenen. De overheid neemt de bied prijzen en claimt dan het project voor een bedrag X te kunnen uitvoeren. Maar het bedrijf weet wel beter…

  igor [3] reageerde op deze reactie.

 3. @OBL-Rien [2]:
  Inderdaad, niet alleen bij ICT projecten maar ook bij aannemers van infrastructuur komt dat voor, laag inschrijven om dat ze weter dat er “meerwerk” uit gaat komen waarmee ze dat weer kunnen compenseren.

 4. Door bedrijven de projecten laten doen en de kosten berekenen? Uiteindelijk gaat dat ook niet werken. Want het is niet hun eigen geld, en daardoor zullen ze meer risico’s nemen. Want als er iets fout gaat dan moet de belastingbetaler hiervoor betalen en niet zij. De simpelste oplossing is, belasting afschaffen.

 5. Hoe hoger je opgeleid bent, hoe meer theoretische kennis hebt.
  Maar die theoretische kennis is vaak geen praktische kennis. Wat theoretische achter een bureau uitgedacht is, is in de praktijk nooit exact zo uitvoerbaar. Omdat deze personen de praktijk niet kennen en daar ligt meestal het probleem. Daarbij komt ook nog eens dat diegene die deze projecten achter het bureau uitgedacht hebben, nooit verantwoordelijk worden gehouden als deze projecten falen in de praktijk. Dus blijven deze mensen steeds de zelfde fout maken, zonder dat zij zelf beseffen.

Comments are closed.