avatar MMAPAangezien ik veel in België kom en een aardig deel van mijn sociale leven zich daar afspeelt, behoor ik niet tot die Nederlanders die alle Belgen maar dom vinden. Integendeel zelfs. Maar dat het Belgische koningshuis wel heel erg slim is, wat betreft haar dotaties, was wél een nieuwtje voor me. Want…, wist u dat:

De vorige koningin van België, Fabiola, nog steeds de titel koningin draagt?

En dat de binnenkort aftredende koning en koningin ook die titels blijven behouden?

En dat uiteraard straks de nieuwe koning en koningin een carrièrestap maken van prins en prinses naar koning en koningin mag als logisch worden aanvaard.

 

 

België heeft, naast een schijnbaar onverenigbaar Vlaanderen en Wallonië en daartussen nog een regio Brussel-Halle-Vilvoorde, tevens een drietalig land, straks na de inhuldiging (21 of 22 juli) van de nieuwe koning en koningin dan maar liefst DRIE koninginnen en TWEE koningen!!!

Dus geen degradatie zoals bij ons van koningin Beatrix naar prinses Beatrix, maar nee: in België houden ze hun titels. Eens een koning(in), bij leven na aftreden altijd een koning(in).

En waarom? Om het geld natuurlijk. De dotaties en privileges van een koning(in) zijn veel aangenamer dan die van een prins(es). Slimme jongens, die Belgische royalties. Ideetje voor ons koningshuis? Effe nieuw wetje maken?

 

Fijn weekeinde… en beste Belgen: succes met het betalen van al die dotaties,

MMAP

14 REACTIES

 1. @Joseph Kétèll [1]:
  “Zeker Beatrix die de titel van koningin had moeten behouden !”
  Dat is toch niet serieus bedoeld ? Wordt het geen tijd dat we eens stoppen met deze onzin ? D’r komt iets uit Argentinie binnen en dat heet dan opeens “koningin”, na eerst nog even
  wat te hebben geoefend als “prinses”.
  Hoewel ik niet denk dat zij ook maar enig idee hebben wat libertarisme behelst, is een ding wel goed begrepen: je moet geen belasting betalen.

 2. Die domme Belgen laten hun dan wel de titel houden, maar de dotaties gaan omlaag. Zo is koningin Fabiola haar dotatie onlangs nog een stuk verlaagd. En ook aan dat belastingvrij wordt stilaan geknaagd. Dus even de informatie checken, vooraleer conclusies te trekken.

  MMAP [6] reageerde op deze reactie.

 3. Tja, dat hebben ze inderdaad goed geregeld voor zichzelf.

  Anderzijds, met Filips de Taaie dadelijk als nieuwe koning, zal het niet lang duren of de aloude Belgenmop maakt een spectaculaire come back in Nederland. Die man zal een schier onuitputtelijke bron van inspiratie blijken. Ja, vergeleken bij hem is zelfs Prins Pils (thans eveneens koning) een waar genie.

  En Maxima mag dan wel iets ordinairs over zich hebben maar ze is er toch maar mooiin geslaagd om in ca. 2 jaar tijd beter Nederlands te spreken dan Mathilde na 6 jaar verplicht 3 u Nederlands per week op de middelbare school in Wallonie.
  Tilly’s verschijning oogt dan wel eleganter maar ik heb meer respect voor Maxima’s capaciteiten.

  billy [10] reageerde op deze reactie.

 4. @Prutser [5]:
  zelfbeschikkingsrecht en eigendomsrecht zijn idem verankert in de grondwet ! alleen in NL is dit een VOD.

 5. @MMAP [6]: ook even je info checken. Er is een politiek akkoord rond de dotatieverlaging. Dit akkoord moet nog in wetten worden omgezet en er moet nog een ingangsdatum (2015?, 2016?) worden bepaald. Fabiola is stokoud en het enige waar ze nog mee bezig is is het zo belastingvrij mogelijk organiseren van haar nalatenschap(zie fonds Pereos). De kans is zeer groot dat zij dood is tegen dat de dotatieverlaging ingaat.

  MMAP [12] reageerde op deze reactie.

 6. @Dribovandroucke [11]: Dus??? Uw punt is??? Wat ontbrak er aan mijn info op zaterdag 6 juli 2013, wat nog heel ver voor 2015 en 1016 is?

  Wat is de status van de dotatie NU?

  Hoe is de status van de dotaties als de Belgen vanaf eind deze maand met 2 koningen en 3 koninginnen zitten?

  Wat er MOGELIJK in 2015 of 2016 aan wetten wordt aangenomen, heeft nog niets met NU te maken.

  Is het zo moeilijk om even die paar regels in het topic daadwerkelijk begrijpend te lezen?

 7. Volgens mij kijken ze wel met een schuin oogje naar Nederland, een troonswisseling is veel prettiger als de voorganger nog leeft, dan dat dat via dood en rouw gebeurt. Je kunt er dan een feestje omheen bouwen (hopelijk blijven zij wel binnen het budget??) en dat vind ik wel wat voor hun, ook.

Comments are closed.