CPRCPR staat voor cardiopulmonaire resuscitatie (CPR). Het is een methode om bij een hartstilstand eerste hulp te verlenen. Eenvoudiger en beter dan Mond-op-mond beademing.

Ik kreeg dit vandaag toegestuurd. Ik wist dit nog niet. Waarschijnlijk meerderen niet, en misschien kan het een leven redden.

Het is bij WIKIPEDIA overigens wel bekend:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Reanimatie

Ook meer info: http://www.azdhs.gov/azshare/documents/SHC%20Newsletter%20Winter%2009.pdf

 

.

 

6 REACTIES

 1. De regels over reanimatie worden hier in de EU bepaald. Ze veranderen nog wel eens, elke paar jaar. De tendens bij die veranderingen is dat het aantal pompbewegingen (met de gestrekte armen zoals in het filmpje) t.o.v. het aantal beademingen steeds toeneemt. Nu moeten we van de EU “30 om 2” doen, dat wil zeggen 30x die pompbeweging, en 2x beademen. En dat telkens herhalen tot de professonionele hulp komt. Topsport dus, als de professionele hulp (ambulance) op zich laat wachten voor enkele minuten. Wat ook belangrijk is, is of de borstkas zo’n 4 cm wordt ingedrukt. Bij bejaarden kunnen hierdoor wel eens ribben breken, maar het levensbelang zorgt dat dat risico aanvaardbaar wordt geacht.
  Als je het niet krachtig genoeg doet, is die pompbeweging amper effectief, je moet namelijk diep genoeg gaan (met die 4 cm) om het hart samen te drukken en, als je loslaat, weer te laten terugveren in zijn oorspronkelijke stand.

  Vroeger, nog voor de EU-regels, had je ook nog de zogeheten “precordiale stomp”, dat is een heuse stomp tegen het borstbeen, in de hoop dat de zenuwknoop van het hart een prikkel krijgt. De zenuwknoop van het hart geeft pulsen af die voor het hartritme zorgen. Dan heb je niet eens die reanimatie nodig.

  Maar die Precordiale Stomp mag niet meer van de EU omdat het misschien wel eens kan voorkomen dat een profboxer of een bouwvakker iemands borstkas aan diggelen stompt. Ik heb dat verhaal van een van onze instructeurs echter wel onthouden.

 2. Trouwens, als het slachtoffer onder het bloed zit, er vies uit ziet of er een andere reden is waarom je geen mond op mond wilt geven kun je ook volstaan met thoraxcompressies, tot professionele hulp arriveert. Dat is ook effectief en je wilt geen HIV krijgen door iemand anders zijn bloed binnen te krijgen.

 3. Beste Meneer Storm [3]: Ik heb sowieso mijn bedenkingen mbt Facebook, met of zonder Android, met of zonder Facebook home. Ik weiger het te gebruiken. Veel mensen denken er anders over. Ze achten de voordelen van Facebook groter dan het opgeven van een flink deel van hun privacy. Dat mag, Facebook is een vrije keuze. Vrijspreker gaat de gebruiker hier niet tegen zichzelf beschermen en er zijn de nodige Vrijspreker schrijvers te vinden op Facebook.

  Meneer Storm [5] reageerde op deze reactie.

 4. @ratio [4]: Dank voor je reactie! Heeft een waarschuwing toch zin gehad, maar dat zelfs schrijvers van Vrijspreker op die privacyval te vinden zijn, zegt mij heel veel.
  Die horen volgens mij ook thuis in de categorie Nederlanders die heel goed weten dat hun portemonnee wordt leeggetrokken, maar niets ertegen ondernemen, wat voor de daders het sein is om nog verder te graaien..!!!
  http://tinyurl.com/oevg6rq

 5. Ik zit ook nog steeds niet op facebook. De enigen die het me wel eens aanraden zijn familieleden. Maar als je met ze mailt ebt dat zeer gauw weer weg, zo’n emailcorrespondentie. Facebook zal niet anders zijn. Ik zou er misschien wel op gaan als er iets te vinden valt wat ik graag wil zien of weten, wat je zonder lidmaatschap niet vindt.

Comments are closed.