chicago-mls-jailHet is een goed gebruik dat een rechter een schuldige crimineel tot een straf veroordeelt. En dat de veroordeelde dan weet waar hij aan toe is. Als iemand tot 2 jaar celstraf wordt veroordeeld dan moeten slachtoffer en dader weten dat dit ook 2 jaar gevangenisstraf inhoudt. En is het niet aan enige minister om hier 16 maanden van te maken of te beslissen dat de rechter bij nader inzien een gevangenisstraf van 12 maanden heeft bedoeld. Gevangenisstraffen horen te worden uitgezeten en niet door politieke maatregelen te worden ingeperkt. De rechter beslist over de straf en niet de politiek.

De dag voor het vakantie reces der Tweede Kamer is een prima periode om controversiële wetgeving naar voren te brengen. Het is altijd afwachten wie met de trofee voor het meest perfide voorstel aan de haal gaat. Het lijkt erop dat Teeven deze keer met de eer gaat strijken. Hij wenst de detentie fasering buiten spel te zetten. Detentie fasering is een mooie naam voor het geleidelijk opheffen van de gevangenisstraf. Op zich is er natuurlijk wel wat voor te zeggen, iemand zomaar op straat zetten zonder overgang kan fout gaan. Door de gedetineerde in de eindfase van hun straf naar een gevangenis met een vrijer regime over te plaatsen kan de overgang soepeler plaatsvinden.

Als iemand tot een gevangenisstraf van 6 jaar is veroordeeld dan betekent dit dat als men voor detentiefasering in aanmerking komt men geleidelijk meer en meer vrijheden krijgt. Uitgaande van een voorwaardelijke invrijheidstelling na 4 jaar betekent dit dat men in de maanden voordat de 4 jaar celstraf is voldaan men begint met een detentiefaseringsprogramma waarin men de gedetineerde meer en meer vrijheden geeft. Inclusief weekendverloven.

Teeven wil detentiefasering vervangen door een enkelband. Dit zou dus als ik alles goed begrijp een gevangenisstraf van 6 jaar tot 3 jaar terug brengen. Namelijk 2 jaar voorwaardelijke invrijheidstelling, en een jaar thuis zitten met een enkelband.

Een gevangenisstraf langer dan een jaar betekent dus bij afzien van slecht gedrag een voorwaardelijke invrijheidstelling na twee derde van de straf. En maximaal 12 maanden voor de voorwaardelijke invrijheidstelling een enkelband. Waarbij de enkelband pas na de helft van de detentie wordt omgedaan.

Als ik alles goed begrijp betekent dit dat gevangenisstraffen van 1 tot 6 jaar effectief tot de helft worden gereduceerd indien de gedetineerde zich normaal gedraagt. Bij straffen langer dan 6 jaar loopt het percentage langzaam op. Iemand die 12 jaar moet zitten zou na 8 jaar in aanmerking komen voor voorwaardelijke invrijheidstelling maar mag nu een jaartje eerder thuis met een enkelband zitten. Effectief zit deze persoon dus 7/12-de van zijn straf in de nor. Iets meer dan 58 procent dus van de gevangenisstraf waar de rechter hem heeft veroordeeld wordt in de gevangenis doorgebracht..

Ik neem aan dat er dit weekend de nodige dankwoorden gesproken worden door in de nor verblijvend crimineel Nederland. Niet iedereen zal in aanmerking komen voor een enkelband, uit te zetten buitenlandse criminelen en vreemdelingen hebben pech. Het is natuurlijk wel af te wachten hoe de overgangsregeling als die er komt er komt uit te zien. Maar gezien de budgettaire nood is de kans groot dat velen gaan profiteren.

Vast staat dat door Teeven veel criminelen korter in de cel gaan verblijven. Het kabinet beloofde visie,die visie is nu gedeeltelijk waargemaakt. Het is wel een visie die de crime fighter Teeven ontmaskert. En die alle stoere praat over strenger straffen (dat mag Opstelten dan weer verkondigen) toch in een ander daglicht stelt. Dankzij een VVD bewindspersoon zal het rechtvaardigheidsgevoel verder worden uitgehold. Criminaliteit wordt een aantrekkelijker alternatief met als je gepakt wordt een laatste jaar thuis op de bank zitten in plaats van in de cel. Alle lang gestraften krijgen een “Teeven bonus” en kunnen deze thuis met een enkelband verzilveren.

Hoe ziek kan een maatschappij zijn?

Het enige dat Teeven overigens hoeft te doen om zijn bezuinigingsdoelstelling te halen is soft en daarna hard drugs handel niet langer te als prioriteit hebbende vervolgingswaardige delicten te beschouwen. Gewoon stoppen met die domme wietpasjes, en paddo’s vrijgeven. Hoe simpel kan het antwoord zijn?

Hoe vertel je dit aan de burger? Jaren geleden kwamen de alternatieve straffen op. We hebben net   de tax freedom day gevierd. Veel van de productieve Nederlanders werken 26 of nog veel meer weken van het jaar voor de maatschappij. Om alle belastingen, heffingen en accijnzen op te brengen waar dan een rechtvaardige maatschappij van wordt gesticht. Hoe rechtvaardig is het als een steuntrekkende crimineel die netto ontvanger is van geld en voor wie eigenlijk geen tax liberation day van toepassing is, een keer gedwongen wordt tot een alternatieve straf van 4 weken maatschappelijke dienstverlening? Hoe leg je een burger uit die een half jaar voor de maatschappij werkt dat deze crimineel gestraft wordt met een alternatieve straf? Daarenboven, als iemand daadwerkelijk tot een celstraf wordt veroordeeld, dan mag hij van Teeven straks tot een jaar thuis op de bank hangen met een enkelband in plaats van in de cel rotten. Hoe leg je dit uit aan een hardwerkende burger die na een lange dag werken moe op de bank neerploft?

Is dit de rechtvaardige maatschappij? Heeft VVD stemmend Nederland nu echt zijn hoop gesteld op de heer Teeven om deze maatschappij wat rechtvaardiger te maken? De maatschappij wordt alleen maar krommer. Met een pennenstreek zijn alle toekomstige celstraffen uitgehold. Omdat de gedetineerde minder lang in de cel zit. Thuis op de bank zitten is geen celstraf. Hier zal het niet eindigen. Je zal zien dat er proefprocessen komen en dat de criminelen vervolgens bijstand krijgen. De enkelband gedetineerde zal immers niet snel werk vinden maar thuis wel uitgaven hebben, Er zal geen bank zijn die zijn enkelband periode wil financieren. En daar komt dan ook een financiële component, de Teeven bonus gaat niet alleen betekenen dat de gedetineerde minder lang in de cel zit maar ook dat hij indien hij onvermogend is het laatste jaar ook nog eens door de staat thuis  van onderhoud voorzien moet worden……. Celstraf wordt omgezet in met staatssubsidie thuis TV kijken en internetten…….

VVD stemmers, crimineel Nederland is u dankbaar!

8 REACTIES

 1. Gewoon een goed artikel. Tsja, als die meneer Teeven zo graag wil bezuinigen, waarom laat hij de gevangenen dan niet zelf betalen voor hun verblijf?

  Desnoods door ze op de gevangenis een mogelijkheid tot werk te geven?

 2. @Ron Stoop [2]: Geloof me, ik heb dit artikel niet bedoeld ter promotie van Geert Wilders. Ik hak hier een beetje in op de frustratie van de VVD stemmers, kan dat niet nalaten. Daarnaast is de media heel stil over het feit dat Teeven hiermee in feite de strafmaat uitholt, wat een groot schandaal is. Maar waar de MSM over zwijgen. Dat gestraften nog maar 50 procent van hun straf moeten uitzitten is een groot schandaal, (als ze 1 tot 6 jaar moeten zitten).

  Wij op Vrijspreker zwijgen niet en om dan een gebrek aan diepte voor de voeten geworpen te krijgen als we een verhaal vertellen dat op andere sites niet wordt verteld vind ik misplaatst. Kan je aangeven welke dieperliggende aspecten in dit artikel zijn genegeerd? Er wordt hier volgens mij juist gewezen op dieper liggende principes die met de voeten worden vertreden door dhr Teeven.

 3. Zo’n enkelband kan mensen helpen om geleidelijk in de samenleving terug te komen. Maar dit ligt heel erg aan de functie die je een straf toeschrijft. Dit kan zijn vergelding of voorkoming van recidive. Ik ben persoonlijk voor een mix van beide. En aangezien de gevangenissen bekend staan als criminele hogescholen, is het misschien wel beter om ze uit die omgeving te halen, en ze een enkelband om te doen (iets wat ook geen pretje is, aangezien men geen vrijheid heeft om te doen wat hij/zij wil, iets wat jullie als libertariërs als het hoogste goed zien).

  Vooral de constante verwijzingen naar de ‘hardwerkende burger’ en termen als de Teeven-bonus zijn zeer populistisch en geven het een PVV sausje..

  ratio [6] reageerde op deze reactie.

 4. @Ron Stoop [5]: Dank voor de toelichting. Vaak gebruik ik een neutralere toon, maar soms wijk ik daarvan af zoals in dit artikel. Reacties als die van u geven aan wat ons publiek waardeert en wat niet.

  Soms probeer ik met een artikel bijvoorbeeld goed te scoren in nujij om nieuwe lezers te trekken. Dan is het juist handig om een kop te hebben als “de Teeven bonus”. Daarnaast heb ik het ook wel gehad met dhr Teeven en was dit artikel ook een stukje therapie voor mij……

  Mijn volgende artikel is al weer een stuk neutraler en is een evaluatie van 6 jaar EU steun aan Egypte Als ik niet morgen een artikel over de agenda er eerst uit stuur.

 5. Mensen thuis laten zitten als een soort WW-er of bijstandstrekker is goedkoper dan 1 cel van een gevangenis.

 6. Fredje T. zit op dit moment in het verre Irak.
  Probeert aldaar de handen op elkaar te krijgen mbt terugzending van “asielzoekers” en andere intercontinentale koopjesjagers.
  http://tinyurl.com/lsvuda

Comments are closed.