BelastinggeldDe Rekenkamer (RK) heeft het overheidsbeleid 2006-2011 geëvalueerd en komt tot schokkende conclusies. Uit de rijksuitgaven van € 236 miljard, zijn € 94 miljard door de RK onderzocht. En wat blijkt: € 53 miljard van die € 94 miljard uitgaven zijn door de uitgevende ministeries, niet  op effectiviteit gecontroleerd. Dat geeft te denken wat dan over het geheel niet geëvalueerd wordt, als dat in dezelfde verhouding is dan wordt dus € 133 miljard jaarlijks niet op effectiviteit gecontroleerd. http://www.rekenkamer.nl/Publicaties/Onderzoeksrapporten/Introducties/2013/06/Effectiviteitsonderzoek_bij_de_rijksoverheid_vervolgonderzoek

We hebben het hier over publiek geld, geld dat wij met z’n allen bij elkaar schrapen, wat nooit genoeg is en waar niemand zicht op heeft. Zelfs de Rekenkamer krijgt er geen grip op.

En wat doen de Eerste en Tweede Kamer? Die hebben toch als taak de controleurs van de regering te zijn? Mooie controleurs die minstens € 53 miljard niet laten checken. Ben ik nou gek of…

Maar stel nu eens dat 10% van het niet geëvalueerde geld niet goed is besteed, sorry maar ik denk dat 10% laag is want juist daar waar geen evaluatie van is, is vermoedelijk toch eea aan de hand. Dan hebben we het over een bedrag dat in de buurt komt van de lastenverzwaringen (sorry ‘bezuinigingen”) waar we binnenkort extra voor gaan bloeden.

Zou het niet voor de hand liggen dat alvorens er extra bezuinigd gaat worden, eerst gekeken wordt naar de effectiviteit van de huidige uitgaven? Zijn we aan het dweilen met de hoofdwaterleiding open?

Nog enkele details uit het RK rapport: Voor € 49 miljard aan de sociale zekerheid en 59 miljard aan de zorg is geen wettelijke evaluatieplicht. Blijkbaar is dat daar niet nodig voor, of is daar juist het meest aan de hand?

Van de door de RK onderzochte € 94 miljard, is € 5,6 miljard niet alleen niet geëvalueerd door de ministeries, maar heeft men er zelfs niet de moeite voor gedaan om aan te geven waarom dat niet is gedaan. Het ultieme paternalisme: wij weten wel wat goed voor u is. Ik zou als Tweede Kamer zeggen: het evalueren is wettelijk verplicht, dus ook een ministerie hoort zich aan die evaluatie te houden en zo lang niet geëvalueerd is (dat wil nog niet eens zeggen dat het juist is uitgegeven of effectief was) dan wordt dat bedrag op de begroting gekort. Zijn we ook meteen klaar met het bezuinigingsdoel.

Nog zo’n aardig detail: 17 miljard is door ministeries niet verklaard omdat “het niet duidelijk is hoe dit beleid op effectiviteit te evalueren” Hallo, je gaat dus 17 miljard uitgeven zonder vooraf te weten hoe je moet evalueren en dus ook hoe je moet verantwoorden.

En bij 6,7 miljard uitgaven heeft volgens de betreffende ministeries een effectiviteitsonderzoek onvoldoende toegevoegde waarde…. Ja jochie, ik weet zelf het beste wat goed voor jullie is.

3 REACTIES

 1. Had iemand anders verwacht?
  Geef iemand je bankpas + PIN-code, en deze gaat later precies verklaren waar het allemaal gebleven is?
  Het zijn allemaal mooi in het pak gestoken dames en heren met een gladde babbel en een gulle lach.
  Maar het zijn gewoon gladjanussen, Gauner, witteboordencriminelen.
  Ze weten exact wat ze doen.

 2. @Jetscan [2]: Nou mij is de boodschap, net zoals John blijkbaar, hartstikke duidelijk.

  Tussen de 53 en de 133 miljard van de overheidsbestedingen zijn niet op effectiviteit geëvalueerd. M.a.w. het is niet duidelijk of deze wel hebben opgeleverd wat de bedoeling was.

  Dat betekent gratis geld voor “bestuurders en ambtenaren” om deze grote hoeveelheid belastinggeld te besteden aan wat zij denken dat goed is. Dus zonder dit (via de politiek) te hoeven verantwoorden naar de belastingbetalers.
  Tja, schokkend natuurlijk.

Comments are closed.