Old_map_1807_planPolitici scheppen overal op de wereld hun eigen realiteit. Ondersteund door staats media en door wetenschappers afhankelijk van de overheid wordt de burgers een niet geheel met de realiteit overeenkomend beeld gepresenteerd. De burger gaat voor een groot deel in deze illusie mee. De droomwereld waar we in leven zorgt voor veel verspilling en moet ooit tot een einde komen. Het failliet van Detroit is het zoveelste teken dat het maatschappijbeeld van de politici en machthebbers niet strookt met de realiteit en niet duurzaam is.

Laat ik eerst mijn stelling dat we gedomineerd worden door leugens kort toelichten. Leugen A. Geld in de economie pompen zorgt voor economische groei is zo’n leugen. Als dat waar is zijn valse munters economische helden en kan een land volstaan met alleen maar een geldpers als economische activiteit. We hebben dan de steen der wijzen. Aanzwengelen van vraag door te ontsparen of lenen of gewoon geld te produceren schept nooit duurzame groei. Alleen maar herverdeling. Leugen B. Er is door mensen veroorzaakte global warming. Het wereldwijde klimaat wordt door honderden variabelen beinvloed, Van veel variabelen weten we de invloed niet. We weten ook niet de relatie tussen de variabelen onderling, ze kunnen elkaar versterken of te niet doen. Veel variabelen zijn niet te meten of we hebben er slechts hele beperkte tijdreeksen van. We weten ook de nul meting niet, dus hoe de temperatuur zich zonder de mens zou ontwikkelen. Als je geen nul meting hebt dan kan je al helemaal de invloed van de mens niet bepalen. Logica gebiedt je dan dat je geen conclusies kan trekken. Een vergelijking met honderden variabelen waarvan je van velen de omvang niet weet, laat staan dat je de onderlinge interacties begrijpt. Dat is een situatie waar je geen enkele wetenschappelijke conclusie kan trekken. Man made climate change is niet te bewijzen of te ontkennen, het is iets waar we geen enkele zinnige uitspraak over kunnen doen.

En dit zijn maar twee van de huidige dwaalgedachtes.

Old_map_1807_plan

Laten we het nu over de waan hebben in Detroit. Detroit kan niet langer aan haar verplichtingen voldoen. Er is een schuld van 18 tot 20 miljard dollar. Grotendeels in obligaties. De VS hebben municipal bonds, dit zijn obligaties van lokale overheden en nutsinstellingen. Laat ik de grote getallen niet alleen benoemen maar ook in verhouding plaatsen. Er staat hier in totaal 3700 miljard dollar in uit, iets minder dan 12 duizend dollar per inwoner van de VS. Dit betreft niet de federale overheid, alleen de decentrale! In Detroit bestaat de totale schuld 18 tot 20 miljard. Laten we voor het rekengemak het naar beneden afronden op 17,5 miljard. Er zijn nog 700 duizend inwoners over. Per inwoner betekent dit een schuld van 25 duizend dollar. Een procent van 25 duizend dollar is 250 dollar, bij een rente van 4 procent betaalt iedere inwoner van Detroit, als we afzien van andere inkomsten bronnen van de gemeente, in totaal 1000 dollar per jaar aan rente op de gemeentelijke schuld. Een gezin van 4 betaalt dus 4 duizend dollar. Met een officieel werkloosheidspercentage van 16 procent geeft dit toch wel de nodige complicaties.

1872_Mitchell_Map_of_the_City_of_Detroit,_Michigan_-_Geographicus_-_Detroit-m-72

De problemen zijn niet uit de lucht komen vallen en zijn net als de schulden van Griekenland, de problemen met de Spaanse banken, de economische problemen van Japan en bijvoorbeeld de AOW en pensioen problematiek in Nederland zaken die iedereen al decennia lang aan zag komen. De politici zijn meesters gebleken in het ontkennen van deze realiteit en scheppen in plaats daarvan problemen als global warming. Of vinden “oplossingen” getuigend van een stuitende domheid onderbouwd door monetaire en economische professoren als de QE en rente manipulaties. En met permanente noodfondsen.

Detroit-1895-map

Het goede nieuws vandaag komt dus uit Detroit. Men zal de lessen niet snel willen leren maar Detroit is een overwinning van de realiteit. De politieke dromers hebben althans tijdelijk ongelijk. Er zullen nieuwe professoren en politici opstaan die het volk in slaap zullen sussen met pseudo wetenschappelijke betogen. Wellicht komt er een bail out.

Feit is dat het ontkennen van de economische realiteit die tot het vertrek van veel autoindustrie heeft geleid en tot het failliet van Detroit voor enkele dagen niet langer mogelijk is. En dat is zoals ik heb gesteld gewoon goed nieuws.

MI_Detroit_1889

linkjes 1 2 en 3

10 REACTIES

 1. Detroit stond al langer op de kaart als een buitengewoon moeilijke stad. De problemen aldaar waren bekend: Enorme leegloop, grote sociale problemen en onvoorstelbare economische problemen.

  De oplossing komt ook al in beeld: De rekening wordt bij de schuldeisers gelegd. Dezelfde schuldeisers waar de stad in het (nabije) verleden heeft aangeklopt om haar uitgaven te dekken.

  Als iets een les zou moeten zijn zou het wel de les zijn die ons verteld waar collectivistische overheden toe leiden. Uiteindelijk, diegenen die het collectivisme pretendeert te beschermen betalen de rekening!

  Jazeker! De zwakkere in onze samenleving betalen de rekening van dit falen.

  Ratio [4] reageerde op deze reactie.

 2. Beste arvr [3]: men heeft sinds de jaren vijftig ruim twee generaties lang de kop in het zand kunnen steken, twee generaties lang hebben vooral particuliere beleggers Detroit in de lucht gehouden. De municipal bonds (muni’s) zijn vooral populair bij hogere inkomensgroepen, de meerderheid van de muni’s is in de VS in particuliere handen. De reden. Laag risico icm belasting vrije rente. Dat laatste is natuurlijk helemaal fout maar de interest van municipal bonds zijn vaak van state en federal taxes vrijgesteld. Nog een enorm marktverstorende factor.

  Uiteindelijk betaalt natuurlijk ook de gewone man de rekening, Detroit is geen leuke plek om te wonen. Ik heb zelf enige maanden in een soortgelijke stad gewerkt in de VS en het is negatieve Darwinistische selectie, degenen zonder initiatief blijven achter en na een paar generaties is het een afvoerputje geworden. Een triest residu van op zich meestal geen slechte mensen, die zich neerleggen in een zich ontbindende stad te wonen. We hebben hier een half decennium teruggang gehad, in Detroit kan je zien wat er voor samenleving overblijft als men zich niet herpakt. Helaas zie ik nog niet zoveel tekenen dat het op korte termijn hier verbetert…

 3. De municipal , is een juridische constructie , niets meer , niets minder.

  Zou jij een ” municipal ” , constructie kunnen indenticiferen binnen “het Koninkrijk Der Nederlanden” ,…. ik wel , en wie nog een vurend neuron heeft , weet wie dit zijn.

 4. Beste pcrs [7]: ik stelde ook dat dit maar een paar dagen zou duren en dat er dan nieuwe professoren en politici opstaan die het volk in slaap zullen sussen met pseudo wetenschappelijke betogen.

  De dame die je laat zien staat te trappelen aan de zijlijn om zo’n “visionair” politica te worden die het volk in slaap kan sussen met sprookjes dat het de schuld van de markt is en dat de overheid eigenlijk nog groter moest zijn

 5. Ratio is zelf een probleemontkenner. In 1960 was Detroit voor 90% blank, nu voor 90% zwart. Dat is de enige verklarende factor die volstaat. Detroit is een Afrikaanse stad op Amerikaanse bodem met overeenkomstig potentieel, nmlk geen. Detroit is de eerste in een lange rij van Amerikaanse steden die gaan ‘omvallen’… totdat het hele land omvalt, ergens tussen nu en 2025. De VS gaan uit elkaar vallen, net als die andere proleet, de USSR.

Comments are closed.