Person_ManningPERSBERICHT van de Piratenpartij.

De kwestie “Manning”  is zo interessant en zo veelzijdig dat we dit persbericht graag meteen plaatsen als basis voor een libertarische discussie.
Hoe zou dit geval opgelost worden in een libertarische samenleving? Afgesloten wordt met een tweetal Engelstalige video’s van Russia Today

 Klokkenluider Manning verdient geen honderdvijfendertig jaar maar amnestie

 Het enige goede nieuws in de uitspraak tegen klokkenluider Bradley Manning van zojuist, is dat Manning is vrijgesproken van de aanklacht ‘steun aan de vijand’. Verder is het een teleurstellende uitspraak, waarin de klokkenluider op 19 punten wordt veroordeeld. Morgen, woensdag 31 juli om 15:30 uur wordt de strafmaat bepaald; de totale straf kan 135 jaar worden.

 De Piratenpartij is van mening dat de feiten en oorlogsmisdaden die Bradley Manning aan het licht gebracht heeft zo ernstig zijn, dat Manning absolute klokkenluidersbescherming verdient. Hij had op alle punten vrijgesproken moeten worden. Het feit dat Manning nu mogelijk een levenslange celstraf te wachten staat, geeft aan dat de bescherming van klokkenluiders in de VS onvoldoende is. De heksenjacht op klokkenluider Snowden, de veroordeling van Kiriakou en het aftappen van journalisten van Fox en de Associated Press onderstrepen deze lacune. Eerder werd ook James Risen van de New York Times door het hof bevolen om zijn bron prijs te geven.

 De Piratenpartij vraagt president Obama, die tijdens zijn verkiezingscampagne pleitte voor betere bescherming van klokkenluiders, om amnestie te verlenen aan klokkenluider Bradley Manning.

 Hoewel de Amerikaanse overheid in eerste instantie suggereerde dat er als gevolg van de gelekte documenten mensenlevens in gevaar zijn gebracht, heeft zij later moeten toegeven dat er géén enkele informant in gevaar is gekomen. Wel werd aangetoond dat de Verenigde Staten zich in Irak stelselmatig schuldig maakten aan oorlogsmisdaden. De video Collateral Murder toonde de moord op twee Reuters-journalisten in Bagdad en de beschieting van een busje met kinderen.

 Bradley Manning heeft 845 dagen in voorarrest gezeten. Bijna een jaar hiervan zat hij in eenzame opsluiting en werd hij verplicht om naakt op het ochtend-appèl te verschijnen.

Einde persbericht.

Alhier twee Engelstalige video’s van Russia Today aangaande Manning:

En hoe de Amerikanen Manning beoordelen, als een vuige verrader die volgens sommigen de doodstraf verdient:

11 REACTIES

 1. Manning is een mens met het hart op de juiste plaats. Hij zag wat de USA allemaal uitvrat in Afghanistan en Irak en dat was tegen zijn gevoel voor rechtvaardigheid; hij ging liever de bak in dan dit te tolereren. Daarom heeft hij aan Wikileaks gelekt en dar ben ik hem erkentelijk voor.
  Obama is een heel ander verhaal. Wat is die man mij tegengevallen als President van de USA. Alle verkiezingsbeloften, tot 2x toe gebroken. Guantánamo Bay wordt nog steeds gebruikt, klokkenluiders worden niet beschermd van vervolgd op basis van een wet van 100 jaar oud, etc. Obama is net zo erg als zijn republikeinse voorgangers, alleen is hij een wolf in schaapskleren.

  Ik zou u aanraden om Änimal Farm” van George Orwell te lezen. Obama in de rol van het varken Napoleon, inclusief de veranderde regels voor gelijkheid.

  Hedde gij da gezeet gehad ja minde da werkelik woar hoe doede ge da hoe doede ge da hoe hedde gij da gedoan [3] reageerde op deze reactie.

 2. … vrijgesproken van ‘Steun aan de vijand’. Het is een godspe dat ze überhaupt (helemaal) met zo’n aantijging durven te komen. De gegevens zijn openbaar gemaakt, dat zou dus betekenen, dat het volk de vijand is; hetzelfde volk dat ze moeten dienen en waardoor ze (helaas) op die plek zijn neergezet. Ontwaakt en sterkte!

  dezotVanZwammerTotKletsMajoor [8] reageerde op deze reactie.

 3. Hedde gij da gezeet gehad ja minde da werkelik woar hoe doede ge da hoe doede ge da hoe hedde gij da gedoan

  @Rob [1]:

  Obama heeft alle verkiezingsbeloften gebroken en niet 2. En hij is inderdaad een wolf in schapenkleding. En iedere ‘domme’ Amerikaan gelooft echt alles wat die klootzak zegt. Ik vind hem erger dan Bush, bij die wist je dat hij een domme mongool was en wist je precies wat hij wou doen. Obama belooft van alles en iedereen vind hem charmant, maar hij is gewoon een vuile leugenaar en landverrader.

  Rob [10] reageerde op deze reactie.

 4. Vrijspraak is het woord, niet amnestie. Amnestie impliceert een terechte veroordeling, maar coulance van degenen die in controle zijn.

 5. “Hoe zou dit geval opgelost worden in een libertarische samenleving?”

  Hou zou dit probleem uberhaupt ontstaan in een libertarische samenleving?

 6. Ik lees zojuist dat PRISM al weer achterhaald is en dat er nu een programma wordt gebruikt waarmee iedereen ter wereld kan en wordt afgeluisterd en gevolgd. En dat zonder enige controle door een rechter. De mogelijkheid is er en hij wordt gebruikt ook, volgens Snowden.

  Obama moet wel een echte fan zijn van George Orwell. Niet alleen identificeert hij zich met het oppervarken Napoleon uit Animal Farm maar ook met Big Brother uit Orwell’s 1984.

  Rob [9] reageerde op deze reactie.

 7. Ik heb net de video (Volkskrant) op Wikileaks opnieuw bekeken die door Bradley Manning werd doorgesluisd; een ordinaire moordpartij door een Amerikaanse helicopter op mensen die gewoon daar liepen. En geen sprake van een vuurgevecht.
  Achteraf werd vastgesteld dat camera’s werden aangezien voor wapens.
  Wat helemaal de deur dicht doet is dat een busje dat een gewonde kwam ophalen met de hulpverleners werd beschoten met de nodige extra doden tot gevolg.
  Ik kan het de Iraqui niet kwalijk nemen dat ze Amerikanen haten!

 8. @Merrekie [2]:
  dat is ook wat bij mij als eerst opkwam dat het volk “de Amerikaan de vijand is”.

  Kunnen wij niet wereldwijd op 1 dag 2 briefkaarten versturen aan
  Manning en aan Obama.
  met bv. “I SUPPORT MANNING, YES I DO

 9. Een reactie van Amerikaanse club “Consent Chronicle “[chronicle@poststatism.com] die ZAP nastreeft.
  Zero Agression Principle, zusje van onze NAP:

  ACTION ITEM:
  The Senate is reacting to the NSA scandal in the worst possible way. That’s why I sent a letter to Congress using our “Deny Consent to ‘government’ criminality” campaign.
  The hardwired message says…
  I deny my consent to “government” criminality.
  You can borrow what I wrote to send your own comments to Congress…
  Senator Lindsey Graham wants sanctions imposed on any country granting Edward Snowden asylum. The Senate Appropriations Committee agrees. (http://shar.es/kVSpR) But…
  I DENY CONSENT!
  Snowden served the American public by revealing NSA crimes. It must never be a crime to expose crimes.
  To oppose Snowden’s actions is to support criminality. And the proposed sanctions would simply pile new crimes on top of old crimes. These sanctions would…
  – punish AMERICANS by prohibiting opportunities for profitable trade
  – impoverish innocents in the targeted nation(s) who had NOTHING to do with this controversy
  In addition, the NSA’s crimes have turned the U.S. into a pariah State. Allies feel betrayed. Many who once pointed to us as a beacon of liberty have now lost faith in us. (http://shar.es/kVMD1) We have become a negative example instead of a positive one.
  This is YOUR fault. Congress created this abomination by passing criminal statutes such as the Patriot Act and FISA. Snowden is NOT to blame. You are. Therefore…
  Instead of punishing countries that give Snowden asylum, you should…
  1. defund the NSA’s warrantless surveillance programs
  2. repeal the Patriot Act
  3. tell the President to pardon Snowden, allowing him to return home.
  These actions…
  – are morally required
  – would reward public service
  – will repair our tarnished reputation
  Don’t let Senator Graham’s delusions trick you into supporting continued criminality. Senator Graham’s policies harm our national security by creating unneeded enemies. His whole career has been a disaster for American security. Do what I want, not what he wants.
  Restore the 4th Amendment or lose more of what little legitimacy you still have left.
  END LETTER

Comments are closed.