dinsdag, 9 juli 2013
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

MSM (onder andere de Telegraaf) overdrijft significantie gasvondst

Ratio_avatar-131x200Juichberichten in de media, we hebben een grote gasvondst gedaan. Er wordt gesteld met betrekking tot de twee betroffen geologen: Grote kans dat een van deze twee mannen minister Dijselbloem, of de volgende minister van Financiën, een welkome meevaller gaat bezorgen. Aldus de Telegraaf.

Hier schetst de MSM helaas geen juist perspectief. Berend Scheffers van staatsdeelneming Energie Beheer Nederland hoopt op ’flink wat miljarden kuub gas en een nog onbekende hoeveelheid olie’.

Natuurlijk is het mogelijk dat de Noordzee nog grote schatten verbergt. Echter een paar miljard kuub gas is niet echt materieel. Ter referentie: onze winbare gasvoorraad bedroeg eind 2008 1390 miljard kubieke meter. Bron wiki. Slochteren bevatte ooit 2700 miljard kubieke meter. Als het echt om een vondst van enkele miljarden kubieke meters gaat die ook nog eens winbaar blijkt dan is dit een toename van onze gasvoorraad van minder dan 1 procent. Als er 14 miljard kuub gevonden wordt neemt onze gasrijkdom met 1 procent toe. Als het om 2 of 3 (dus een paar) miljard gaat dan neemt onze voorraad toe met 0,2 procent!!!!

Een paar miljard kuub gas is natuurlijk veel maar vergeleken met onze totale voorraad totaal niet significant en het Telegraaf artikel neemt kennelijk een persbericht kritiekloos over en vergeet het in het juiste perspectief te plaatsen. Een missertje volgens mij.

Dit kan de discussie voor zover die er al is over bijvoorbeeld bezuinigingen en schalie gas negatief beinvloeden. Jammer dat onze MSM hier zo onnauwkeurig zijn. Ben benieuwd of er andere sites en media zijn die de Telegraaf corrigeren…..

Ik heb er echter weinig fiducie in. Hier juichberichten in de Volkskrant, het AD, het Parool, Trouw, RTL en BNR. Geen enkel medium plaatst de boodschap in perspectief. Een niet bewezen commercieel winbare toename van 0,2 procent van onze gasvoorraad dient genuanceerder gebracht te worden.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Igor schreef op : 2

  “Jammer dat onze MSM hier zo onnauwkeurig zijn. Ben benieuwd of er andere sites en media zijn die de Telegraaf corrigeren…..”

  Oh dus jij denk dat dit gewoon toeval is?
  Lijkt mee eerder een bewust overwogen keuze om de mensen die dit jaar niet op vakantie kunnen een beetje mooi economisch vooruitzicht te geven zodat ze niet onrustig/lastig worden.

  En ze* kunnen niet eeuwen blijven consolideren dus wellicht dat we binnenkort weer een groei fase krijgen.

  *banken/multinationals

  Naam * [4] reageerde op deze reactie.
  Sander [6] reageerde op deze reactie.

 2. Seneca schreef op : 3
  Seneca

  Ik zit meer te wachten op tegengas van de groene lobby die nog steeds het volste vertrouwen in duurzame energie heeft. Lijkt nogal op de communistische utopie waarbij het paradijs ook altijd een paar vijf jaren plannen verwijderd bleef.

 3. Naam * schreef op : 4

  @Igor [2]:
  Dat denk ik ook. Ook de timing is opmerkelijk. Net nu de politici 9 weken gaan feesten op kosten van de anderen, komt dit soort dubieus nieuws in bevriende media als De Pedograaf.

  Terug naar de politici, heb ik een komkommer-quiz *):
  Op welk jachten, vakantievilla’s en prive-eilanden van miljonairs, miljardairs en andere oligarchen worden zij deze zomer gezien. Prive-jet iemand?

  *) De winnaar wint 1 overheerlijke zomerkomkommer (af te halen bij de voedselbank).

 4. Sander schreef op : 6

  @Igor [2]: Lijkt mee eerder een bewust overwogen keuze om de mensen die dit jaar niet op vakantie kunnen een beetje mooi economisch vooruitzicht te geven zodat ze niet onrustig/lastig worden.

  Ik weet t wel zeker!

  En over significante overdrijving gesproken, alhier een Gouwe Ouwe (voor op vakantie):
  www.nachthemel.nl