Pensioen_rekenenEen roverheid die geld nodig heeft, doet rara dingen. Zelfs proberen ze het pensioenspaarpotje voor hun doeleinden te gebruiken. Een verzekering voor later als je geen werk meer hebt of kunt hebben.

Met allerlei veranderingen moet het in het voordeel van de pensioengerechtigde lijken. Maar ja, alles wat een roverheid doet heeft nare consequenties.

Zie alleen onderstaand NOS bericht dat boekdelen spreekt.

Pensioenpremies omhoog door nieuwe regels’

De nieuwe pensioenregels die het kabinet in 2015 wil invoeren, leiden mogelijk tot een verhoging van de pensioenpremies en een tegenvaller voor de schatkist.

Dat blijkt uit een stuk van de pensioenfondsen waarop de NOS de hand heeft gelegd. Het kabinet zou vrijdag een besluit nemen over de nieuwe pensioenregels, maar volgens ingewijden is dat nog niet zeker. “Er is nog volop discussie.”

De woordvoerster van verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wilde woensdag geen commentaar geven.

Tegenvaller voor schatkistHet kabinet rekent erop dat een versobering van de pensioenopbouw in 2015, waarmee de Tweede Kamer onlangs akkoord ging, zorgt voor een forse verlaging van de pensioenpremies en op termijn een bezuiniging van 3 miljard.

Maar de pensioenfondsen verwachten dat nieuwe regels, die ook in 2015 van kracht moeten worden, juist leiden tot hogere premies en daarmee een tegenvaller voor de schatkist.

Pensioenopbouw verlaagd

De jaarlijkse pensioenopbouw wordt in 2015 verlaagd van 2,25 tot 1,75 procent. Het kabinet gaat ervan uit dat hierdoor de pensioenpremies met vele miljarden dalen.
Maar de pensioenfondsen, die het financieel moeilijk hebben, voelen niets voor premieverlaging. Zij voorzien daarentegen dat de nieuwe pensioenregels straks een premieverhoging nodig maken. Het gaat om regels die de pensioenfondsen meer ruimte moeten bieden om te gaan met mee- en tegenvallers.

Een gesprek met econoom Lans Bovenberg over de plannen van het kabinet. Zijn de miljardenbezuinigingen op pensioenen haalbaar? Geeft aarzelend toe dat het heel moeilijk zal zijn.

6 REACTIES

 1. Weer een negatief punt, en weer een reden om de volgende keer GEEN VVD of PVDA te stemmen.
  Langzaam krijg ik de indruk dat deze partijen alleen nog maar uit struikrovers bestaan. Maar dan wel struikroverij op klaar lichte dag.
  Dus gaan ze in hun eigen voet schieten, of zijn ze eenvoudig , door geldhonger te stom om dat te zien. Verder krijgen we net als in bijvoorbeeld Turkije een vlucht van jonge veelbelovende bestuurders naar het buitenland. En dan gaan bedrijven volgen. Hoe dom kun je zijn.

  ergo [2] reageerde op deze reactie.

 2. @ergo [2]:

  “Wie stemt er dan ook nog ?”

  Inderdaad, iedereen die wel gaat stemmen, stemt op DEZELFDE KLIEK.
  Het is goed om nog eens goed te kijken of de LP daar een uitzondering op is, waarop je dan wel kunt stemmen.
  Zover het nu lijkt, heeft de LP inderdaad geen enkel punt dat mensen “goodies” belooft, of iets van je wil afpakken.
  Alleen dwangmiddelen afschaffen.
  Check of dat klopt, dan kun je daar eventueel wel op stemmen.
  Blijft het nadeel dat je dan toch “meedoet aan dit verfoeilijke systeem.”

 3. Iedereen weet dat in NL de pensioenpremie in de meeste CAO’s meestal 1,75% van de grondslag bedraagt. In 40 jaar dus 70% en inmiddels hooguit op basis van middenloon. Van een bezuiniging is dus sowieso nauwelijks sprake. Voeg daarbij dat de verwachte rendementen lager zullen zijn dan de rekenrente van 4%, waar ook al aan geknoeid is, dan zullen de premies juist moeten stijgen. Het zoveelste bedrog van de overheid.

  Raymond [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Hoeder [4]:

  Maak eens een app. en verdeel hem onder de bevolking , je zal heus de hit van het jaar worden.

  Zo iets als ……reken eens uit hoe hard u in uw aars geneukt wordt ?

 5. Misschien dan maar beter om toch tot je 70ste te blijven doorwerken t.z.t.

Comments are closed.