snowdenHoewel aan het “klokkenluiden” van Edward Snowden meerdere kanten zitten, is deze actie van de Piratenpartij belangrijk om te weten en er eventueel over te discussiëren.

 Piratenpartij: “Nederland moet PRISM-klokkenluider Snowden beschermen”

De klokkenluider Edward Snowden heeft politiek asiel aangevraagd in onder andere Nederland. Zoals de Piratenpartij in haar statement op AntiPRISM.eu stelt, meent de Piratenpartij dat klokkenluiders een essentieel onderdeel zijn van onze huidige (internationale) maatschappij.

Het is belangrijk dat Nederland de klokkenluidersstatus van Snowden erkent en hier bescherming kan genieten. Daarom verzoekt de Piratenpartij de Nederlandse overheid om de asielaanvraag van Snowden met spoed af te handelen. Belangrijk is hierbij dat de aard van Snowdens aanvraag erkend wordt en dat er op die grond een uitzonderingssituatie gemaakt moet worden om Snowdens’ veiligheid te kunnen garanderen.

De overheid van de VS heeft laten zien – in het geval van o.a. Bradley Manning – dat haar behandeling van klokkenluiders reden is tot ernstige bezorgdheid. De publieke afschildering van Edward Snowden als een “verrader” door diverse ambtenaren van de VS en de media heeft een klimaat gecreëerd waarin hij niet zeker kan zijn van een eerlijk proces.

Hij kan vervolgd worden voor zijn politieke overtuiging, en zou een zeker risico lopen om geconfronteerd te worden met inhumane of vernederende behandeling dan wel afstraffing, inclusief de dreiging van de doodstraf. Het Nederlandse beleid is altijd geweest, dat er niet wordt uitgeleverd aan landen die de doodstraf hanteren.

Nederland moet dan ook niet buigen voor de politieke druk van de Verenigde Staten. Het tot op de bodem openbaren van het PRISM-schandaal is voor de Nederlandse democratie van groot belang. Gezien er in meerdere persberichten gesproken is over het massaal inbreken op de privacy van o.a. Nederlandse staatsburgers, kan de Piratenpartij een weigering van Snowdens aanvraag niet anders zien dan als gedoogsteun van de Nederlandse overheid aan deze praktijken.

De Piratenpartij stuurt deze week een amicusbrief naar de IND en verzoekt de Nederlandse overheid, om de asielaanvraag van Snowden te accepteren, of in ieder geval erkenning van asielstatus door de IND niet tegen te houden. Daarnaast verzoekt de partij de overheid om gedurende de procedure garant te staan voor Snowdens veilige toegang tot en eventueel vertrek uit Nederland te garanderen.

Voor meer informatie over de standpunten omtrent PRISM kunt u terecht op http://antiprism.eu/ – een initiatief dat wordt gesteund door 22 Piratenpartijen wereldwijd.

7 REACTIES

 1. Klokkenluiders en het openbaar maken van afluister en controles door overheden maakt dat we al aardig beginnen te wennen aan het idee dat de ze als goed volleerde nazi’s (socialisme) ‘ergens’ het recht hebben om te doen wat ze doen.

  Als er geen klokkenluiders waren geweest dan zou de armslag van de overheid en geheime diensten inzake afluisteren en controles beperkt blijven. Maar nu wij ongeveer weten wat er zoal gebeurt en met welk ‘recht’ de geheime diensten dat doen en er verder niets verandert en er niet wordt gestraft kunnen de overheden en de geheime diensten weer een stap verder gaan en de vrijheden van burgers en bedrijven verder beperken.

  Deze klokkenluiders zijn in dienst van de NSA/CIA of FBI. Soms zijn zaken zo simpel dat je mond er droog van wordt.

  Waarom niet beginnen met de VS aanklagen voor een economisch delict bij het afluisteren van bedrijven? Omdat het allemaal spel is en niemand ook nog maar iets heeft te vertellen en de VS is baas is in de wereld? (of doen alsof en wij dombo’s geloven het).

  Klokkenluiders, kort gezegd; my ass!

  Pteranodon [3] reageerde op deze reactie.

 2. Het is @Crisis [2]:
  Het is nu wel zo dat met de bekendheid van het feit dat PRISM er is, men nu niet meer kan zeggen dat men van niets weet. Men is beter geïnformeerd, bij de volgende keer dat men naar de stembus gaat. Het kan evengoed nog zijn dat men kiest voor iets wat achter PRISM stond, maar dan kon men in ieder geval die keuze maken.

  Zou PRISM voorbij zijn als Amerika het zou opheffen? Dit is toch gewoon net zoiets als met kernwapens: het is technologisch mogelijk, een handjevol landen doet het, of iets vergelijkbaars, en hoe voorkom je dat het zich verder prolifereert. De geest is uit de fles, je krijgt die waarshcijnlijk nooit meer terug en gezien hoe razendsnel computerwetenschap zich ontwikkelt (ook op dit gebied, zoals gericht zoekacties kunnen doen of profielen ergens uit afleiden) zullen andere, kleinere landen, dit in een nabije toekomst met minder moeite en geld vast ook kunnen doen. We zullen er maar mee moeten leren leven, net als kernwapens, en zien hoe je tegenmaatregelen neemt of het onder controle houdt.
  Effe duimen…

  Valt me verder ook op dat Snowden opmerkelijk veel negatieve commentaren krijgt, waarbij wordt ingespeeld op sentimenten alsof hij een soort verrader is. Als ik zo mijn blik laat glijden over een hele zeelt Youtube-reacties valt me dat op, ik kijk daar echt van op, het lijkt voor mensen super zwaar te wegen als je een deserteur bent als het ware, of een misschien gemaakte (?) belofte van geheimhouding breekt.

 3. @arvr [4]:
  Dat wilde ik ook net zeggen, met het huidige politieke klimaat zou ik geen klokkenluider aanraden om naar Nederland te komen.

 4. Het land Nederland is een concept. Wie moet Snowden dan eigenlijk beschermen?

 5. Als ik een zeer links politicus was, zou ik Snowden met open armen ontvangen. Zolang hij maar niet in dienst wordt genomen door een (denkbeeldige?) Europese PRISM, weet ook hij van niets. Hij kon immers alleen zijn informatie verkrijgen door als werknemer in het hol van de leeuw te zitten. Zolang hij niet zo dicht bij het vuur zit weet hij ook van niks. En de rest van de inwoners ook niet.
  Je kunt dan naar buiten toe een mooie PR stunt maken alsof je zo vrij lijkt, en als ook Snowden van niets weet zal ook hij niet gaan piepen.
  Ik zou dus verwachten dat partijen als GroenLinks of SP zeer voorstander zouden zijn van het toelaten van Snowden als asielzoeker. Ik weet niet of het zo is, maar het is gewoon een calculated guess. Dit zijn de meest dogmatische partijen, dus heel erg voorspelbaar. De ogenschijnlijk zo links lijkende Obama is voor hun nog lang niet links genoeg, dus Obama past nog steeds ondanks alles in hun plaatje van “het grote boze Amerika, de imperialistische boeman”. En dus zouden de meest linkse partijen het meest happig zijn op het opnemen van Snowden, bij wijze van PR-stunt. Maar ondertussen.

Comments are closed.