ChinaFlag-Made-in-ChinaOmdat de economische groei in China ‘slechts’ 7 % lijkt te gaan worden, nemen ze daar leerzame maatregelen. Bijvoorbeeld dat elke ondernemer die minder dan € 36.000 verdient, geen belasting hoeft te betalen! Daar zouden hier heel wat ZZP’rs een gat in de lucht voor springen.

Kijk daar in China heet bezuinigen echt wat het betekent. En beseffen ze maar al te goed dat de groei via het midden- en kleinbedrijf moet komen. Niks subsidies aan de corporatistische grootbedrijven of het ten koste van het kleinbedrijf in stand houden van allerlei ambtenaren salarissen. Gewoon starters en kleine ondernemingen geen belasting laten betalen. Scheelt gedoe met leningen bij de bank, scheelt gedoe om starters subsidieformulieren te moeten gaan  invullen en scheelt een hoop administratief gedoe met accountants etc.

Ja maar, hoor ik al velen vragen, dat kan hier toch helemaal niet? Waarom niet vraag ik dan  en als het al zo moeilijk zou zijn, laat starters en kleine ondernemingen dan 5 jaar geen belasting betalen, wat een economische activiteit zal dat opleveren! Al zou maar 20% slagen, maar die kans is denk ik veel hoger omdat ze elkaar versterken, dan scheelt dat structureel 20% uitkeringen en op termijn meer belastingopbrengst.

Verklaar mij maar voor gek, maar dan stel je ook dat ze in China allemaal gek zijn en ik heb zo’n idee dat ik weet wie er gelijk gaat krijgen.

8 REACTIES

 1. De wereld staat op zijn kop. Voorbescherming tegen een tyrannieke overheid, moet Snowden in Rusland asiel aanvragen. In de Vs heb je een vergunning nodigom een limonadestand te openen en China is meer kapitalistisch dan het westen, maar alles heet nog gewoon hetzelfde.

 2. Het lijkt er op dat communisten beter begrijpen hoe de economie werkt dan de hooggeleerde heren in het westen. Wel een paar kanttekeningen: de corruptie is enorm in China (en Rusland) dus aan indirecte kosten ben je als ondernemer meer kwijt dan aan ‘legale’ afdracht. Tevens zorgt de corruptie en machtsmisbruik voor een zeer wankel eigendomsrecht als het (te) goed gaat met je bedrijf. China’s groeicijfers zijn net zo hard als een pakje boter in de zon – die worden nl. opgesteld door nijvere lokale partijgenoten die graag een goede beurt in Peking willen maken.

  R. Reuvekamp [5] reageerde op deze reactie.

 3. … elke ondernemer die minder dan € 36.000 verdient, geen belasting …

  Dat zou zo maar een begin van een echte oplossing kunnen zijn. Dat moeten “wij niet willen met z’n allen”. Dus dat komt er nooit. De huidige generatie politici is pas blij als iedereen onder 100% staatsregie valt.

 4. @Seneca [2]:

  Het westen snapt heel goed hoe het werkt, echter zijn alle touwtjes in handen van de machtige banken en corporaties. Zij bepalen welke wetten ambtenaren moeten ondertekenen, zodat hun monopoliepositie veilige gesteld wordt. MacDonalds accepteert echt geen limonadeverkoop in haar achtertuin.. Dus ontmoedig de burger die een centje wil bijverdienen, of beter nog, laat ze voor een hongerloon in je eigen corporatie werken.

 5. Bestaat staatskapitalisme wel?
  Is het de bedoeling dat de overheid met belastingmiddelen of geleend geld, gaat beleggen in onroerend goed, effecten of in andere beleggingsobjecten?
  Als de overheid geld overhoudt, en dit is een grote ALS, dan dient het terugbetaald te worden aan de belastingplichtigen.
  Wie gaat het ondernemingsrisico dragen als de overheid als belegger gaat optreden? De overheid of toch weer de belastingbetaler.
  In de normale marktwerking is er geen plaats voor de overheid, behoudens de echte kerntaken van de overheid. En voor de kerntaken heb je niet veel geld nodig. En voorzover ik weet is beleggen geen overheidstaak, maar een zaak van de vrije markt.
  De overheid bezit een machtspositie die bedrijven niet hebben, en dan kunnen zij ook de markt beinvloeden door te investeringen via staatsbeleggingen.
  Is dit allemaal de bedoeling???

 6. Ligt er maar net aan hoe progressief het belastingstelsel is. Ik weet verder ook niet hoeveel belasting (of natura) er te betalen is als je boven de 36.000 zit maar dat moeten de Chinezen zelf maar uitzoeken, dat zijn mijn zaken verder ook niet.

 7. Het kapitalistische systeem is het meest verderfelijke systeem wat er bestaat. Het zorgt ervoor dat staatsmacht omgevormd wordt tot corperate power. Bedrijven bepalen in plaats van dat burgers bepalen.

  Het is een uiting van het huidige paternalistische systeem, het mannelijke ratio gestuurde systeem. Waar geld belangrijker is als mensen.

  Als je in de media leest dat ouden van dagen uit het bejaardenhuis gesodemieterd worden, om zo het bespaarde geld aan failliete banken te geven weet je hoe het gesteld is met de sociale moraal bij het lands bestuur.

  De waanzin gaat steeds verder, nu al wordt al het internet verkeer van de burgers door de landelijke spionagediensten opgeslagen en doorzocht.
  Vind de overheid dat frauderende bankbesturen vrijuit dienen te gaan en worden spionering camera’s toegelaten om frauderende burgers te betrappen.

  De behoefte tot controle van het verstand (paternalisme, logica, linker hersenhelft) is immens. Het verstand is namelijk een druk baasje, het is heel de tijd bezig met zijn werk: het oplossen van problemen. En als er dag geen problemen zijn, dan gaat het verstand problemen verzinnen om zichzelf toch bezig te houden.

  Dan krijg je redenaties als dat de overheid alles van iedereen moet weten, want iedere burger kan wel een terrorist zijn.

  Tja, de basis van het verstand is: ANGST! Angst om de macht te verliezen.

  Gelukkig zal dit systeem steeds meer nare trekjes gaan vertonen zodat het uiteindelijk in zal storten.

  Dan gaan we over naar het matriarchaat, leven vanuit compassie, vertrouwen en menselijkheid.

Comments are closed.