Zin om te gamen en fiscale sluiproutes te ontdekken ? Dat kan nu met Taxodus, eenStamp_Malta_1918_3p_war_tax spel waarbij je als multinational moet proberen zo min mogelijk belasting te betalen door gebruik te maken van internationale belastingconstructies. Taxodus is ontworpen door designer en researcher Femke Herregraven en kan sinds april dit jaar gespeeld worden.

In het spel kies je een multinational als Apple, Google, McDonalds, Allianz, Shell of Gucci uit ca. 80 kandidaten. Daarna krijg je de opdracht van je CEO om het bedrijf zo winstgevend mogelijk te maken. Je kiest uit twee adviseurs – de tax wizzards – die je helpen bij het verzinnen van de verschillende belastingconstructies.

Via pop-ups komen de belastingvoordelen per land tevoorschijn. Je kan kiezen via welke route je de verdiensten van de organisatie laat lopen. Wie het gunstigste belastingklimaat heeft gekozen – en dus het meeste rendement heeft gemaakt -, wint.

Taxodus put uit een grote database waarin verschillende internationale belastingverdragen en gegevens van bedrijven en landen zijn verwerkt. Deze constructies werden gecheckt bij een fiscaal jurist en het FD. Het gratis onlinespel werd na het VPRO programma Tegenlicht over tax free havens geintroduceerd.

Als je via Taxodus geproeft hebt van het zoete belastingleven van multinationals dan kan je gedachte zijn: dat wil ik ook ! Als je ondernemer bent, kan je onderzoeken of zoiets werkt voor jou. Je kan je licht opsteken bij een gratis seminar van het Haags Juristen College.

5 REACTIES

  1. Fantastisch. Educatief! Dit zouden ze op middelbare scholen en universiteiten verplicht moeten stellen.

  2. De site linkt naar een Tegenlicht filmpje.

    Bekijk het filmpje gerust. Zeker, het is nuttige info. Maar het is niet zondermeer een reportage, maar het is een buitengewoon vaardige presentatie van feiten die een mening opdringt.

    Goh, grote bedrijven gebruiken de verschillen in belastingtarieven tussen verschillende landen om belasting te vermijden. Is dat zo gek?

  3. Op taxodus voor de Taxodont
    Libje mag deze van mij gebruiken, geen auteursrechten.

Comments are closed.