De spanning rond de begroting 2014 neemt toe. De kans bestaat dat het kabinet-Rutte II de rit niet uitzit. Het is echter de vraag of nieuwe verkiezingen veel verschil zullen maken.
De huidige regeringscoalitie is niet uit liefde geboren, maar uit noodzaak. Na het uiteenvallen van de gedoogcoalitie VVD-CDA-PVV was het duidelijk dat sommige opties waren uitgesloten. Zo wilde het CDA niet nog een keer met de PVV regeren, gezien de schade die de door Maxime Verhagen geforceerde formatie van het gedoogkabinet in die partij heeft aangericht. De PvdA wilde niet echt met de SP in een coalitie, aangezien de SP populair is onder traditionele PvdA-kiezers en deze dogmatische doctorandussenpartij houdt nu eenmaal niet van concurrentie. Het enige dat de PvdA echt met de SP wil is fuseren. Dan kunnen de geroutineerde bestuurders van de PvdA de leiding nemen en is de concurrent onschadelijk gemaakt. Ik schreef er al eens een artikel over op een ander blog.
De VVD houdt weer niet echt van de PVV, maar is pragmatisch genoeg om zaken met de club van Wilders te doen als dat nodig is. Samenwerken met de SP daarentegen is voor de VVD praktisch uitgesloten gezien het onversneden socialisme dat daar nog steeds opgang doet. Regeren met andere linkse partijen zoals de PvdA en GL is wel mogelijk voor de VVD, maar leidt tot verlies onder traditionele VVD-kiezers. Die geloven immers in zelfredzaamheid, loon naar werken en liggen niet per se wakker van maatschappelijke ongelijkheid. Omdat de linkse partijen SP, GL en PvdA de PVV uitsluiten, en D66 ook anti-PVV is, bleef er voor de VVD niet veel anders over dan om samen met de grootste linkse partij een coalitie aan te gaan.
Op basis van de huidige machtsverhoudingen in de Tweede Kamer en de opiniepeilingen sindsdien, is het mogelijk een inschatting te maken van de uitslag van de volgende verkiezingen:
– PvdA, VVD en PVV: tussen de 20 en 35 zetels;
– SP: tussen de 15 en 25 zetels;
– D66 en CDA: tussen de 10 en 15 zetels;
– 50Plus: tussen de 5 en 10 zetels;
– GL, CU en overige partijen: maximaal 5 zetels.
Op basis van deze inschatting is het duidelijk dat VVD en PvdA op elkaar blijven aangewezen. De PVV verkeert immers in een isolement (lees: is voorwerp van een onofficieel cordon sanitaire), de SP is niet echt salonfähig (lees: raakt de geur van het Chinese communisme maar niet kwijt) en het CDA is geen machtsfactor meer. 50Plus is ondertussen de joker in het spel. Niemand weet wat die club gaat doen bij de komende verkiezingen. Bij een zetelaantal van 10 of meer zetels wordt 50Plus een belangrijke speler en zal door de gevestigde partijen ongetwijfeld aan boord van de – te formeren – coalitie worden getrokken. Als is het maar om die partij zo snel mogelijk onschadelijk te maken, zodat ze bij de verkiezingen na de eerstkomende geen factor van betekenis meer zijn. Zo doet de gevestigde orde dat nu eenmaal met nieuwkomers die de zaak open willen breken (lees: de markt bederven voor de gevestigde spelers).
Een mogelijke coalitie op basis van voorgaande prognose is PvdA-VVD-CDA-D66-50Plus. Dat zou best weleens een meerheidskabinet kunnen zijn. Voor de VVD is die coalitie aantrekkelijk omdat D66 en het CDA helpen om de PvdA te neutraliseren. Voor de PvdA is deelname van 50Plus aantrekkelijk omdat deze partij de belangen van de babyboomgeneratie behartigt, net als de PvdA. Daarom is het voor de PvdA aantrekkelijk om ze aan boord te hebben, in plaats van in de oppositie. Doordat in deze coalitie noch de SP als de PVV nodig is, zijn deze ‘extremen’ in het parlement meteen kaltgestellt voor de zittingsduur van dat kabinet. Dit is de ‘nationaal kabinet-variant’: iedereen aan boord, dus iedereen gecommiteerd.
Een andere variant is PvdA-VVD-D66 met gedoogsteun van een aantal partijen, bijvoorbeeld GL, 50Plus en/of het CDA. Op die manier blijft de nieuwkomer 50Plus buiten het kabinet. Nieuwe partijen brengen altijd een risico met zich mee, denk aan de interne strubbelingen binnen de LPF indertijd, of aan de afsplitsingen c.q. afhakers bij de PVV. Door een partij als 50Plus buiten het kabinet te houden, kan er bij een eventuele breuk met die partij makkelijk naar een nieuwe parlementaire basis worden gezocht, zonder dat er binnen het kabinet allerlei herschikkingen plaats moeten vinden. Dit is de ‘handen vrij-variant’: brede parlementaire steun, maar potentiële risico’s niet aan boord.
Dergelijke centrumcoalities garanderen stabiliteit, maar zullen geen beleid voeren waarvan libertariërs gelukkig worden. Nu de VVD onder leiding van Mark Rutte ervoor kiest de verzorgingsstaat te beschermen ten koste van de inkomens in de private sector, is de klassiek-liberale stemmer politiek dakloos. Voor deze groep kiezers is er daarom geen reden meer om nog (langer) VVD te stemmen. Daar ligt dus het kiezerspotentieel voor de Libertarische Partij (LP). De kans voor de LP om in het parlement te komen zijn in de nabije toekomst groter dan ze in het verleden zijn geweest.
Paul Verhaegh
En toch zullen heel veel mensen niet op LP stemmen. Helaas! Waarschijnlijk krijgt pvda en vvd genoeg stemmen weer om de grootste partij te zijn. Ook al zullen ze alles verneuken, blijven toch genoeg mensen op die partijen stemmen. Zo is het eenmaal met democratie. De meerderheid bepaalt, en als de meerderheid dom zijn of geen verstand van zaken hebben dan krijg je een domme regering die geen verstand van zaken heeft.
Dus voorlopig zit je nog vast aan de vvd, pvda, pvv, cda, sp en straks ook met 50 plus. En gezien de jeugd geen interesse toont in politiek en de staatseducatie krijgt, weet je waar ze vooral op gaan stemmen.
Afschaffen die zooi en iets nieuws gaan proberen. Ik laat het aan jullie over wat het dan moet zijn 😛
Jan Snijder [1] reageerde op deze reactie.
Vroeger vond ik de verkiezingsuitslag spannend. Op het puntje van mijn stoel keek ik naar het blanco kolommetje op het scorebord waar “GroenLinks” onder stond. Gaandeweg de avond hoopte ik op 6, 7 zetels, wie weet wel 8 of 9… En weer was ik teleurgesteld dat de Grote Jongens hadden gewonnen.
Nu stem ik een partij die in de meeste statistieken niet eens genoemd wordt, maar laat me niet meer ontmoedigen door de uitslag. Ik weet dat er één partij is die de belangen van iedereen, vertegenwoordigd. jong en oud, arm en rijk, ziek en gezond. Waar solidariteit nog ècht solidariteit is. Een partij die geen afgedwongen betalingen vereist en geen monopolie bezit op diverse “publieke” diensten. Een partij die momenteel welliswaar nog geen deuk in een pakje boter kan slaan, maar moreel de enige juiste is: de Libertarische Partij.
Ergens begin 2014 kleur ik een rood vakje in voor een LP-kandidaat. Daarna vergeet ik die hele politiek en ga ik verder met leven. Terwijl half Nederland zit te nagelbijten tijdens de uitzending met de verkiezingsuitslag, ga ik een avondwandeling maken door het bos.
Er zijn maar 2 (???) mogelijkheden voor verschil:
1. Als bijna niemand gaat stemmen
2.Als heel veel mensen LP stemmen
Hedde gij da gezeet gehad ja minde da werkelik woar hoe doede ge da hoe doede ge da hoe hedde gij da gedoan [5] reageerde op deze reactie.
Prepperoni [6] reageerde op deze reactie.
Verkiezingen of niet: het gros van de inboorlingen is toch niet van plan de hersens te gebruiken, sterker: een libertarisch-links kabinet is net zo onwaarschijnlijk als dat een hond een worstvoorraad aanlegt..!!
@Hub Jongen [3]:
Dat snap ik Hub, maar hoe krijgen we die mensen zover om 1. of 2. te doen. Het liefst zie ik mensen op LP stemmen. Maar stiekem vraag ik me echt af wat er zou gebeuren als 90-95% niet gaat stemmen. Stort alles dan in, of gaat het gewoon rustig weer verder. Wat denken jullie?
Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.
@Hub Jongen [3]: Of:
3. de wal keert het schip.
De huidige politiek van geld bijdrukken en het overeind houden van failliete banken is niet nieuw: de geschiedenis kent verschillende revoluties/oorlogen/opstanden agv dergelijke economische politiek. Een aardige samenvatting over het ontstaan van de Franse revolutie: http://www.rothbard.be/artikels/artikels/280-de-belangrijkste-geschiedenisles-die-je-nooit-kreeg13
Ik ga voor 2., maar denk dat het 3. wordt! 🙂
Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.
@Hedde gij da gezeet gehad ja minde da werkelik woar hoe doede ge da hoe doede ge da hoe hedde gij da gedoan [5]:
“. . .hoe krijgen we die mensen zover . . . ”
Dat ligt aan “onze” (de libertariërs die dat willen) genialiteit.
Het is niet onmogelijk om de juiste methode daarvoor te vinden.
Ik blijf bvb zoeken met de juiste toon een het juiste onderwerp te vinden!
Zoek mee en schrijf ook of . . . . . .
“. . . .wat er zou gebeuren als 90-95% niet gaat stemmen.. . ”
Nog onbekend hoe dat nieuwe avontuur zich ontwikkelt. Maar in dat geval is “burgerlijke ongehoorzaamheid” een reële mogelijkheid.
En dan zouden plannen voor acties gereed moeten liggen.
Werk aan de winkel!!
Feit blijft dat door dit kabinet gemaakte wetten en afspraken niet terug gedraaid kunnen worden ook niet na nieuwe verkiezingen.
@Prepperoni [6]:
“. . .3. de wal keert het schip.. . . ”
Wat gebeurt er dan concreet?
En wat kunnen libertariërs en/of anarchisten dan doen?
Stof voor een artikel??
Prepperoni [10] reageerde op deze reactie.
@Hub Jongen [9]: Zie ook het Rotbard-artikel: hyperinflatie, honger, opstand. Geen leuk scenario. De geschiedenis herhaalt zich. Dit tij valt m.i. niet te keren. Ook met een LP aan de “macht” niet, teveel troep dat opgeruimd moet worden.
Wat te doen? Voorbereiden! En goed voorbeeld doet volgen. Mensen die dit voorbereiden serieus nemen heten preppers en ontmoeten elkaar op http://www.preppers.nl. Het forum wordt druk bezocht. Er staan diverse artikelen over economie, het kennis- en bewustzijnsnivo mbt fiatgeld en edelmetaal is hoog.
Concreet: het aanhouden van een voedselvoorraad van 1-3 maanden, toegang tot schoon drinkwater (met een goed filter), cash in huis. Verder investeren in edelmetaal en een fit en vitaal lichaam. Ja, ook zelfverdediging. Beschaving is 3 dagen dik: zo kort duurt het eer de supermarkten zonder aanvoer helemaal leeg zijn en de mensen op zichzelf aangewezen zijn…
Hub Jongen [12] reageerde op deze reactie.
“De kans voor de LP om in het parlement te komen zijn in de nabije toekomst groter dan ze in het verleden zijn geweest.”
En daar is dan ook alles mee gezegd.
@Prepperoni [10]:
Heel goed. Daar zijn heel wat adviezen weg te halen voor individuele overleving.
Het zou nuttig kunnen zijn om met die site samen te werken en regelmatig een artikel van hen (met verwijzing) over te nemen. Zij mogen dan artikelen van de Vrijspreker overnemen.
Is dat iets wat jij zou kunnen organiseren?
Beide sites worden er beter van.
En ik zal je vertellen dat de benzine op 3,= de liter komt (crisis heffing) en een pakje sigaretten gaat naar 10,= omdat door de crisis de gezondheidsschade ook groter wordt. (EU logica) Ja, zelfs als het tegenovergestelde deze week wetenschappelijk werd vastgesteld: http://www.nachthemel.nl/index.php/29-gezondheid/91-wetenschap-kans-op-longkanker-rokers-en-niet-rokers-50-50
Comments are closed.