Deze berg blijft groeien!
Deze berg blijft groeien!

Die vraag doet zich voor bij beschouwing van de Nederlandse Staatsschuld. Die schuld, 68% van bnp is natuurlijk ontstaan doordat “Nederland” veel meer heeft uitgegeven dan er is binnengekomen. En die schuld stijgt nog steeds elke dag met € 90 miljoen! Althans als we de gegevens die de overheid verstrekt, zouden kunnen geloven. Want in het totaal plaatje kloppen ze niet en is de totale schuld 8 keer zo groot.

 

Zo schrijft Johan Van Overtveldt, hoofdredacteur van Trends, dat de Belgische staatsschuld niet 104,5% maar 655% van het bnp is. Voor Nederland is die niet 65% maar 499% ofwel 8 keer zoveel.

Tot die conclusie kom je als je inderdaad alle schuld meetelt. Niet alleen die nu op de jaarbegroting staat, maar ook de schuld van de toekomstige verplichtingen die de staat heeft.

De BIB, Bank voor Internationale Betalingen maakt in haar jaarverslag bekend dat die veel hogere schuld geldt voor praktisch alle EU landen.

Uitgebreider te lezen in:
<http://www.knack.be/opinie/columns/johan-van-overtveldt/belgische-staatsschuld-is-niet-104-5-maar-655-procent-van-het-bbp/opinie-4000356977313.htm>

Ook een artikel van Peter de Waard in de Volkskrant verschaft dezelfde feiten:
<http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3075880/2011/12/14/Staatsschuld-eigenlijk-acht-keer-zo-hoog.dhtml>

Het is duidelijk dat ons nog heel wat verrassingen boven het hoofd hangen.
En wat zou het dan goed zijn als Nederland uit die EU zou zijn.

5 REACTIES

 1. “En wat zou het dan goed zijn als Nederland uit die EU zou zijn.”

  Ik ben het met je eens dat de EU uiterst negatief is voor NL en de individuele burgers, maar de gegevens uit dit artikel hebben niets met de EU te maken.

  Wat hiet wordt beschreven is het falen van de door de nationale overheden opgelegde pensioenen.
  Had gewoon iedereen voor z’n eigen pensioen gezorgd (zonder overheidsbemoeienis), dan had dit voorkomen kunnen worden.

  Overigens is ook niet duidelijk hoe de tegoeden van de pensioensfondsen (in NL z’n 800 miljard) in dit plaatje passen.

  Hub Jongen [2] reageerde op deze reactie.
  Willem [3] reageerde op deze reactie.

 2. @Tom van Leeuwen [1]:
  Pensioenen zijn uitgesteld loon(eigendom van burgers, onder overheidsdwang afgestaan aan pensioenfondsen) , en dienen dus niet te worden meegenomen met vergelijkingen omtrent de staatsschuld, hoewel de tirannen in Den Haag daar waarschijnlijk anders over denken. Het lijkt er trouwens op dat ‘onze’ pensioenen gebruikt gaan worden middels een mooie swap met de NHG als één van de vele creatieve corporatistische middeltjes om onze huizen duur te houden.

 3. Dat is nou juist het mooie, iedereen is schuldig, en de overheid kan dan voor vergeving zorgen. We zitten dan collectief in hetzelfde schuitje, en zullen daar dan ook collectief weer uit komen! Maakbaar! Yes, we can!

Comments are closed.