.De Vrijspreker krijgt regelmatig vragen over goud. Vaak met verwijten zoals: “Jullie waren zo enthousiast over goud, en nu het zo zakt, hoor ik er niets meer over”. Zie eerst het filmpje:(2,5 min) (1)
http://www.youtube.com/watch?v=pXymKPpheJ0?


Dit filmpje maakt duidelijk dat er iets vreemds aan de hand is Er wordt meer goud gekocht. en de prijs daalt. Hoe kan dat? En hoe kan het dat je op de goudmarkt 100 dagen op levering moet wachten als je goud wilt kopen?

Veel adviseurs voorspellen dan ook dat de prijs op korte termijn spectaculair omhoog zal lopen. Hun advies is dan ook om nu te kopen!! Maar let wel, het zijn profeten die ook brood eten!! En niemand WEET  wat de toekomst brengt.

Bedenk ook dat de Vrijspreker goud vooral noemde als een veiligheid die over lange termijn je (koop)waarde  te behouden en niet als een speculatieve investering om veel aan te verdienen; dat is alleen maar meegenomen.

Vanwege het duidelijke ritselen van overheden is het overduidelijk dat het belangrijk is om de regering extra onder druk te zetten om eens eerlijk te vertellen hoeveel goud “Nederland” heeft en waar het ligt. Een echte onafhankelijke accountantscontrole.

Zo mogelijk promoot dan nog eens extra de lopende goudpetitie:
http://petities.nl/petitie/openheid-over-de-nederlandse-goudvoorraad.
——–
(1)Video overgenomen uit www.beurs.com :
http://www.beurs.com/2013/07/17/waarom-goud-bezig-is-aan-een-comeback/26923
waarin nog meer interessante gegevens staan.
Onder andere een stuk van Mark Faber:
“Amerika manipuleert mogelijk de goudprijs”.

33 REACTIES

 1. Hmm, eerst wordt er onderwezen in edelmetalen, en als die onmiddelijk daarop in de uitverkoop gaan klaagt men?
  Ik zou zeggen een uitgelezen moment… perfecte timing!

 2. Naast adviseurs die een verdere bull market voorspellen, zijn er ook veel adviseurs die juist een bear market voorspellen voor goud. Dat wil zeggen, dalende prijzen.

  Ga af op je eigen kennis en expertise als je wilt beleggen. Geloof niet zomaar een adviseur. Beleg in wat je kent, anders kan je net zo goed naar het casino gaan.

  Dus al die mensen die zonder enige kennis over de goudmarkt in goud beleggen en ook nog eens anderen adviseren te kopen (!), zijn gokkers, die zo de vraag naar goud en dus ook de prijs proberen te verhogen.
  Niets mis mee, maar het wat anders dan een belegger.

 3. @pcrs [2]:

  Het is van belang van welke kant de kracht uitgeoefend wordt in een markt. In de huizenmarkt zijn er uiteindelijk ook evenveel transacties met een koper als met een verkoper, maar als het aanbod groter is dan de vraag, spreken we van een kopersmarkt. De koper weet, dat er veel meer aanbod is dan vraag, dus kan hij de marktvoorwaarden dicteren. Voor zover ik het kunnen volgen is de goudprijs gezakt, maar kan men niet aan de vraag naar fysiek goud voldoen.

  “Dus al die mensen die zonder enige kennis over de goudmarkt in goud beleggen en ook nog eens anderen adviseren te kopen.”

  Goud kopen is geen beleggen, maar of speculeren of je vermogen beschermen.

  pcrs [23] reageerde op deze reactie.

 4. @V [8]:

  Dan passen ze de wet strikter toe dan de bedoeling is. Misschien een winkelier, die het erbij doet of een juwelier. Misschien verkopen een van die vele goudwinkeltjes, die de laatste tijd als paddestoelen de grond uit zijn geschoten, ook goud in plaats van alleen kopen.

 5. @V [6]: algemene tip: http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/02/goud-en-zilver-kopen/

  Bij silver mountain wordt wel je bezoek geregistreerd maar niet je aankoop.: http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/02/silver-mountain-discreet-en-efficient-edelmetaal-aanschaffen/ en kan je bij hoeveelheden kleiner dan 10 k cash betalen. Je krijgt dan een soort van kassabon maar in het verkoop register sta je niet vermeld, alleen in het bezoekersregister van die dag

  V [28] reageerde op deze reactie.

 6. Fysiek goud is gewoon via Internet te krijgen.
  Wat overheden willen is dat mensen in paniek hun fysieke goud verkopen nu de prijs laag is. Omdat fysiek goud door overheden niet te controleren is en geld op de bank wel. Vandaar dat het vervoer van goud door particulieren sinds kort verboden is.

  Bovendien, fysiek goud valt buiten evt. kortingen op banktegoeden.
  En maak je niet te druk over de huidige lage waarde; die gaat op termijn weer omhoog. Intussen betekent dat ook lagere vermogensbelasting over dezelfde hoeveelheid goud, als je het al opgeeft.

  Woedend [13] reageerde op deze reactie.

 7. @OBL-Rien [14]: Klopt, maar als je meer dan €10.000 wil besteden aan goud kan dat niet meer via Ideal als je bij ABN AMRO bankiert.

 8. Ik ben geen expert, maar zou het kunnen dat er een markt aan het groeien is, iets offensiefs, iets nieuws, wat meer vertrouwen wekt dan het defensieve goud?

 9. @Vilseledd [5]: krachtuitoefening in een markt is een onduidelijk begrip. Hoeveel Newton is die kracht? Het gaat om psychologie en de geldhoeveelheid bepaalt ook hoeveel kopers bereid zijn te bieden en verkoper bereid zijn te accepteren.

 10. @Prepperoni [25]:

  Al ben ik wel benieuwd, hoe ondernemers daarmee om zullen gaan. Zullen ze de mensen de echte waarde berekenen of proberen ze tientallen procenten te winnen. Ik ken een handelaar, die alle zilver à 30 cent per gram aankoopt. Sommige exemplaren zien er zwart en begaaid uit, die zijn al minder waard, maar geloof maar, dat handelaren daar slaatjes uit proberen te slaan.

  Prepperoni [30] reageerde op deze reactie.

 11. @Vilseledd [26]: Ook daar zal marktwerking haar werk doen: concurrenten zullen onder de prijs gaan zitten tot een balans ontstaat.

  Jouw onderhandelingspositie tegenover de ondernemer is sterker naarmate je de tijd kunt nemen om “rond te shoppen”. Zorg dus vooral ook voor voldoende voorraad eten, drinken ed in huis. Tip: koop producten in bulk via internet, bijv via een http://www.versvoko.nl. Sla ze op in de kelder en neem steeds het oudste pak rijst ed.

Comments are closed.