Duurzame_energieDen Haag verkeert weer eens in een ouderwetse jubelstemming, de aansprekende minister Henk Kamp heeft het voor elkaar gekregen om het energieakkoord af te ronden. Maar liefst 1 miljard kunnen bedrijven en particulieren de komende jaren krijgen aan subsidie en goedkope leningen.

Uiteraard worden de eigen gelederen weer met voorkeur behandeld, de sociale verhuurder ontvangen 400 miljoen (40%). Dat ze maar 34% van het totale woningbezit hebben, dus zonder het meerekenen van de bedrijfsgebouwen, doet niet ter zake.

Uiteraard wordt het feestje een beetje verpest door de SP en GroenLinks, die niet vinden dat het ver genoeg gaat en door de PVV die roept dat energie onbetaalbaar wordt.

Maar nu die 1 miljard. Klinkt mooi. Echter wat er niet bij verteld wordt, is dat deze 1 miljard eerst bij de burger wordt opgehaald in de vorm van belasting. Dan worden er ambtenaren aan het werk gezet om een dit akkoord uit te werken, dan om de aanvragen te beoordelen en dan om te controleren. Dus om 1 miljard onder de mensen uit te zetten, moet meer onttrokken worden aan de economie.

Uiteraard worden de, dure energie opwekkende, windmolens niet vergeten en gaan er weer, betaalbare energie leverende, kolencentrales dicht.

De bouwers van Nederland zijn uiteraard enthousiast, niet gehinderd door een lange termijn visie. De FNV krakeelt dat het banen op gaat leveren, er niet over nadenkend hoeveel ban en er verloren gaan omdat de belastingbetaler in ieder geval 400 miljoen van zijn geld kwijt is aan de sociale woningverhuurders.

De technologische industrie is ook erg tevreden, dat moge ook duidelijk zijn, technologie die commercieel niet haalbaar is, wordt met subsidie aan de man gebracht.

En de milieuorganisaties hebben weer een akkoord bereikt en zijn tevreden. Alleen dit al

moet de heer Kamp aan het denken zetten. Maar dan nog het bijzondere. Buiten het feit dat de overheid besluit, in tijden van crisis en toch al grote lastenverzwaringen, in ieder geval nog minimaal een miljard uit uw huishoudportemonnee te roven, wordt de huiseigenaar in deze florerende tijden op de woningmarkt, welke gekenmerkt wordt door een hoge omloopsnelheid bij verkoop, geconfronteerd met een extra kostenpostje. Woningeigenaren worden namelijk verplicht om bij verkoop van de woning een energielabel te hebben.

Dus, lieve burger van Nederland, in tijden van bezuinigingen en grote lastenverzwaringen gaat de liberale minister Kamp 1 miljard extra uitgeven aan een idee dat nog nimmer wetenschappelijk bewezen is (global warming door de mensheid), wordt een groot deel gespendeerd aan eigen broeders die in verhouding minder bezit hebben dan dat zij in verhouding ontvangen, en worden woningverkopers met extra kosten opgezadeld. En dit alles wordt betaald door een verhoging van de energiebelasting, waarbij de lasten “eerlijk” verdeeld worden tussen bedrijven en particulieren.

De redenen van de jubelstemming ontgaan de schrijver, maar goed, dat is wel vaker het geval met dit kabinet.

Ingezonden door Wercundia.

5 REACTIES

 1. LOL @ de klassieker ‘ het gaat banen opleveren’

  Keynes in optima forma. Laat mensen putjes scheppen en dan daarna weer dempen. Voilà 100% werkgelegenheid.

  Het klussen aan onrendabele windmolens (wist u dat er regelmatig geld toe wordt gegeven om energie te verbruiken (sic!) omdat anders het NL hoogspanningsnet overbelast wordt door al die gesubsidieerde wind + zonne energie uit Duitsland? ) en het sluiten van kolencentrales is werkelijk het beste recept om banen te vernietigen. Niet alleen onttrek je in het heden geld aan productieve bedrijven en mensen die dat vervolgens niet meer kunnen gebruiken voor het instandhouden van echte banen ( Bastiat : http://www.commonsenseeconomics.com/Readings/Bastiat.SeenUnseen.CSE.pdf ) maar je zadelt de hele economie (die het al zwaar heeft vanwege allerlei belastingen) op met veel te hoge energiekosten waardoor concurreren onmogelijk wordt.

  Meneer Storm [2] reageerde op deze reactie.

 2. Particulieren mogen evenveel energie aan het net leveren als werd afgenomen. Zodat ze in principe hun stroomrekening tot nul terug kunnen brengen. Dit lijkt leuk, maar is om twee redenen kwalijk:
  1.
  Het subsidiegeld is afgepakt van de burger, zodat het een transfer is van arm naar rijk (de zonnepaneel investeerders). In een gezonde maatschappij echter zijn het de (eerlijk verdiende) rijken, die de armen aan het werk zetten, dus precies het omgekeerde.
  2.
  De netbeheerder is verantwoordelijk voor de stabiliteit van het net maar dat wordt steeds moeilijker als iedereen zijn overtollige energie maar lukraak op het net mag dumpen zonder enige verantwoordelijkheid te dragen.

  Rechtstreekse koppeling van zon- en windenergie op het net zou verboden moeten zijn. Er moet een buffer tussen. Nu werkt het nog omdat de omvang verwaarloosbaar is.

 3. De overheid heeft gegeven, de overheid heeft genomen.
  Soms is het ook wel eens een beetje geven en nemen als je in een sociale maatschappij leeft.

Comments are closed.