GVU_BusStelt u zich het volgende voor: 50 mensen bevinden zich in Utrecht en willen allemaal met de bus, 25 van hen willen naar Groningen, 24 naar Maastricht en 1 naar Den Haag. Hoe gaan verschillende politieke systemen met dit dillemma om?

Directe democratie: De meeste mensen willen naar Groningen dus ze gaan met zijn allen naar Groningen. 25 mensen zijn blij, 25 mensen zijn ongelukkig.

Parlementaire democratie/overlegeconomie/poldermodel: Na lang onderhandelen wordt besloten naar Arnhem te gaan. Eigenlijk wilde niemand daarheen maar het was het hoogst haalbare waarmee de meeste mensen het minste gezichtsverlies leden.

Dictatuur: Degene die naar Den Haag wilde is toevallig ook nog eens de leider dus ze gaan met zijn allen naar Den Haag, of ze willen of niet.

Socialisme/sociaal-democratie: Er is geen chaffeur om de bus te laten rijden omdat de economie zodanig genivelleerd is dat werken niets extra’s oplevert en iedereen lekker met een uitkering in bed blijft liggen. Dat er uiteindelijk niets
geproduceerd wordt en het land dus alleen draait op een steeds grotere berg schulden die op den duur tot diepe armoede voor de hele bevolking leidt wil bijna niemand weten.

Communisme/bureaucratie/centraal geleide planeconomie: In het laatste vijfjarenplan is vastgelegd dat de bus vandaag naar Rotterdam zou gaan rijden, het wordt dus Rotterdam ook al wil niemand daarheen.

Nazisme/fascisme: De buschauffeur is doodgeschoten omdat ie ervan verdacht werd van staatsondermijnende activiteiten, de bus kan niet rijden.

Corporatisme: De grootste busmaatschappij, Graai en Co., heeft succesvol bij de politiek gelobbied voor regelgeving waar alleen zij aan kan voldoen, zodat ze effectief het alleenrecht op personenvervoer heeft verkregen. Om de winst per aandeel te maximaliseren heeft ze vervolgens alleen haar meest lucratieve lijnverbinding, die tussen Utrecht en Amsterdam aangehouden en de rest gesloten. Er kan nu alleen nog naar Amsterdam gereden worden. De service is allerbelabberst omdat er toch geen concurrentie meer is.

Moderne westerse democratie/mediacratie: Als corporatisme, maar nu hebben de overheid, Graai en Co. en de media het idee verspreid dat een fatsoenlijk mens naar Amsterdam wil, en dat mensen die naar Maastricht, Groningen of Den Haag willen extremisten en mogelijk zelfs terroristen zijn die continu in de gaten gehouden moeten worden, en in het uiterste geval opgepakt en zelfs gedood. Zij worden in de pers continu verdacht gemaakt. Veruit de meeste mensen leggen zich er kritiekloos bij neer en denken dat ze vrijwillig naar Amsterdam gaan.

Ecofascisme/”groen” corporatisme: Als corporatisme, maar nu zijn de kaartjes vijf keer zo duur omdat er een kapitaal aan emissierechten op betaald moet worden. Al Gore is zelf even in zijn privéjet vanuit de VS komen overvliegen om uit te leggen waarom dit voor het voortbestaan van de planeet nodig is. Dat Gore zelf schathemelrijk wordt aan deze business, en dat koolstofdioxide niet giftig is maar nou juist de primaire bouwstof is voor alle bomen en planten op deze planeet zonder welke er weinig groen meer te vinden is, daar wordt in de media geen aandacht aan besteed.

Monarchie: De koninklijke familie heeft de bus geconfisceerd voor een plezierritje, het klootjesvolk moet maar gaan lopen. De meeste mensen vinden het nog prachtig ook en staan langs de route te wuiven, de man die uit protest een voorwerp in de richting van de bus gooit wordt ruim twee jaar zonder proces of beschuldiging vastgehouden.

Islamisme: Alles wat er te leren valt staat in de koran, maar helaas niet hoe je een bus bestuurt. De moslim die de brutaliteit had om kennis van buiten de koran op te doen en zo te leren hoe je een bus bestuurt is door zijn medemoslims beschuldigd van blasfemie en afvalligheid en op gruwelijke wijze gedood. Er rijdt dus geen bus.

Christelijke theocratie: Het is zondag, de bus mag niet rijden.

Joodse theocratie: Het is zaterdag, de bus mag niet rijden.

EU/open grenzen: Er is geen bus meer, die is gestolen en rijdt nu ergens in Roemenië.

Libertarisme/vrijheid/kapitalisme: De mensen die naar Groningen willen charteren een bus naar Groningen, de mensen die naar Maastricht willen charteren een bus naar Maastricht, de blaaskaak die naar Den Haag wil neemt een taxi naar Den Haag. De wegen liggen er heus wel want het was winstgevend deze aan te leggen, buskaartjes zijn dan ook uiteindelijk goedkoper dan in bijvoorbeeld het geval van democratie omdat de bijdrage aan de tolheffing lager uitvalt dan die aan de wegenbelasting die een verspillende overheid opeist. Iedereen is blij.

Ingezonden door Marco en met goedkeuring overgenomen van libertaal.

10 REACTIES

 1. Hedde gij da gezeet gehad ja minde da werkelik woar hoe doede ge da hoe doede ge da hoe hedde gij da gedoan

  Heel mooi, ik vond deze net zo grappig als die met de koeien. Leuk geschreven. Het klopt allemaal precies, zeker die van ecofascisme en Al Gore. Prachtig

 2. Jammer dat die ‘Libertaal’ maar 2 artikelen heeft geschreven in 2 jaar.
  Ik kon er niet meer vinden in ieder geval.

 3. lezen wat er voorop staat

  NIET INSTAPPEN

  deze bus staat al jaren op blokken

 4. Terrorisme:
  Als idealisme. De bus wordt nu evenwel opgeblazen.

  Neo-conisme:
  Bij wijze van false flag operatie wordt de bus opgeblazen. De schuld wordt in andermans schoenen geschoven, al waarna 2 of 3 landen zonder centrale bank worden binnengevallen om er democratie te brengen. Het contract voor de wederopbuw gaat naar Haliburton.

 5. Trouwens, terwijl die 50 mensen lopen te twisten over bussen, pak ik wel gewoon de fiets 😀 😀 😀

 6. Kapitalisme: communistische separatisten richten zelf een buslijn Onstwedde-Vlagtwedde op. De bussen zijn uit de jaren 80, tweedehands en dankzij de voortreffelijke onderwijs en zorg kan iedereen goed lezen dat er boven de voorruit nog altijd “Scheveningen” staat.

 7. Polariseren creeert altijd een goede en slechte kant. In dit cynische stukje zijn alle concepten bagger, behalve het libertarisme. Ik vind het stukje zelfs niet onderhoudend.
  Ook dit moet mijns inziens gezegd worden.
  Vr. groet, Gert

Comments are closed.